Projekcija anime “BERSERK”

Organizacija: Društvo ljubitelja japanskog stripa, animacije i pop kulture SAKURABANA i Dom omladine Beograda. Ulaz je slobodan!

Kao poslednju projekciju u 2012. godini, Sakurabana vam je pripremila posebno iznenađenje. Očekuje vas maratonsko prikazivanje jednog istinskog klasika, koji spada među najvoljenije anime naslove na ovim prostorima.

U pitanju je, naravno, „Berserk“ – ali ne nova filmska trilogija (čijim prvim delom smo otvorili ovogodišnji „Japanizam“, i koju ćemo svakako prikazati kada sva tri filma budu dostupna), već stara televizijska serija iz 1997. godine.

Domaćoj publici i nije potrebno posebno predstavljati kultni serijal kao što je „Berserk“, ali hajde da ipak utvrdimo gradivo. Radnja ove sage je smeštena u fantazijski svet nalik na mračnu viziju evropskog srednjeg veka, i prati komplikovano prijateljstvo između Gatsa, veštog ali tmurnog ratnika lišenog životnih ambicija, i Grifita, harizmatičnog stratega koji ne preza ni od čega da ostvari svoje planove. „Berserk“ se, međutim, ne pamti samo po upečatljivim likovima, epskim scenama bitaka i nesputanom nasilju, već pre svega po zrelom pristupu temama kao što su prijateljstvo, izdaja, traganje za smislom života i iskupljenje, koje su obrađene s realizmom zavidnim za žanr kao što je fantastika.

Manga „Berserk“počela je da izlazi u Japanu davne 1988. godine, i još uvek nije završena –glasine kažu da je to zato što je autor, Kentaro Miura, skliznuo u zastrašujuću opsesivnost u svom stvaralaštvu. Crtež mu je s godinama postajao sve detaljniji a priča zapetljanija, a pošto Miura odbija da radi uz pomoć asistenata, razmak između objavljenih poglavlja mange se otegao, i izvesno je da nećemo uskoro videti kako se priča završava. Uprkos tome što izvorni materijal nema kraj, TV serija adaptira zaokruženu celinu u priči, sa sopstvenim dramatičnim zaključkom, iako ne sumnjamo da će vas šokantna završnica navesti da potražite„Berserk“ mangu čim izađete iz bioskopa, u želji da saznate šta je bilo posle.

„Berserk“ TV serija ima posebno mesto u srcima brojnih fanova iz naše zemlje, jer je reč je o jednom od prvih ostvarenja koja su se pojavila sa srpskim titlom. Stoga je nama iz Sakurabane posebno zadovoljstvo to što ćemo podeliti baš ovu seriju s publikom, i to kako s novim naraštajem gledalaca koji do sada nisu imali prilike da odgledaju ovaj klasik, tako i sa veteranima kojima je prikazivanje „Berserka“ u celini retka prilika da se podsete na prohujale dane kada je anime u Srbiji još bio novitet, a u Japanu se snimale serije s nekim drugim senzibilitetom.
Bilo da ste motivisani nostalgijom, ili da ste pogledali prvi „Berserk“ film na otvaranju Japanizma pa ste nestrpljivi da otkrijete u kom će se pravcu razvijati odnos između Gatsa i Grifita, očekujemo vas u velikom broju!

Subota, 22. decembar u 17h
Projekcija anime Berserk od 1. do 13. epizode!
Japan, 1997.
Produkcija: Oriental Light and Magic, prema mangi Kentaroa Miure

Nedelja, 23. decembar u 17h
Projekcija anime Berserk od 14. do 25. epizode!
Japan, 1997.
Produkcija: Oriental Light and Magic, prema mangi Kentaroa Miure

 

Komentari