NAJBOLJE OD MERLINKE

Međunarodni festival queer filma „Merlinka“ organizuju Dom omladine Beograda i GLIC i predstavlja jedini festival takvog tipa u regionu. Upravo završeno, četvrto izdanje festivala postiglo je znatan medijski odjek, a broj publike je dupliran u odnosu na prošlu godinu. U decembru 2013. godine biće održano jubilarno peto izdanje Merlinka festivala za koji pripremo brojne novine i izmene u konceptu. Upravo zato odlučili smo da podsetimo publiku na filmove koji su doživeli najveći uspeh na festivalu. Ulaz je slobodan!

 

PROGRAM:

Subota, 26. januar

U 18:00
Film: “Englez u Njujorku” (2009)
Režija: Ričard Lakston
Uloge: Džon Hart, Denis O’Hare, Džonatan Taker, Sintija Nikson

Džon Hart je prvi put glumio Kventina Krispa pre tridesetak godina u televizijskom filmu „Razgolićeni državni službenik“, koji je režirao Džak Gold po istoimenom autobiografskom romanu (Rende, 2005).
Prvi film je obrađivao Krispov život za vreme Drugog svetskog rata, dok još uvek nije bio poznat. S druge strane „Englez u Njujorku“ prati Krispa na vrhuncu slave.
On je 1981. godine prihvatio poziv da se preseli i nastupa u Njujorku. Dok je boravio u Americi imao je status „resident alien“, kako je kasnije nazvao jedan od svojih romana. On je redovno nastupao po Americi, gde je izvodio svoj one-man šou „Kako biti srećan“. Jednog dana upoznao je novinara magazina „The Village Voice“, Filipa Stila, s kojim se ubrzo sprijateljio. Ali jednim nesmotrenim komentarom u jednom intervjuu da je AIDS prosto hir, stvorio je puno neprijatelja i doveo do svađe sa Stilom. Film je nazvan po Stingovoj pesmi „An Englishman in New York“, posvećenoj Kripsu, koji se pojavljuje i u video spotu. Džon Hart je za ovu ulogu dobio specijalnu Teddy Bear nagradu na Berlinskom filmskom festivalu.

 

  

 

U 20:00
Film: “Veliki gej mjuzikl”
Režija: Kasper Andreas
Uloge: Daniel Robinson, Džoi Duding, Džef Metzler
Pol i Edi počinju da vežbaju za of-Brodvej mjuzikl „Adam i Steva – Kakvim ih je bog stvorio“. Njihovi životi čudno podsećaju na likove koje igraju. Pol je u potrazi za savršenim muškarcem a Edi pokušava da uskladi seks i veru. Nakon još jednog neuspešnog sastanka Pol odlučuje da digne ruke od svega i da se prepusti promiskuitetu baš kao i seksi momak iz pozorišne trupe sa kojim deli svlačionicu.

 

  


Nedelja, 27. januar

U 18:00
Film: “Provala oblaka”
Režija: Tom Fitzdžerald
Glumci: Brenda Friker, Olimpija Dukakis, Kristin But

„Provala oblaka“ je romantični road movie, u kome igraju oskarovke Olimpija Dukakis i Brenda Friker koje glume Stelu i Dot, stariji par koji beži iz staračkog doma u Mejnu i vozi se do Nove Škotske kako bi se zvanično venčale. Stela i Dot su zajedno već 31 godinu i verno su bile jedna uz drugu u svim životnim usponima i padovima. Sada su u svojim sedamdesetim godinama, Stela ne čuje dobro, a Dot je skoro slepa. Dotina unuka, puritanka Moli, odlučila je da je za Dot najbolje da živi u staračkom domu u kome će joj biti pruženo sve što joj je neophodno. To prisiljava Stelu i Dot da donesu hrabru odluku: napustiće svoj rodni grad i krenuti put Kanade gde je brak između osoba istog pola legalizovan. To je njihova poslednja šansa da ostanu zajedno.

 

  

 

U 20:00
Film: “Samac”
Režija: Tom Ford
Uloge: Kolin Firt, Džulijen Mur, Nikolas Holt, Metju Gud

Radnja filma je smeštena u 1962. godinu, u vreme vrhunca Kubanske krize. Ovo je priča o Džordžu Falkoneru, 52-godišnjem britanskom profesoru koji se bori da pronađe smisao života nakon smrti svog dugogodišnjeg partnera Džima. U toku jednog dana, kroz niz događaja i susreta Džordž treba da odluči da li život posle Džima ima smisla.

 

Komentari