Premijera migramentory filma “Sokak”

ULAZ JE SLOBODAN!

Centar za kulturnu dekontaminaciju ostvaruje “Sokak – Projekat o različitosti i znatiželji”, posvećen integraciji migrantskih i lokalnih zajednica kroz aktivnosti u oblasti kulture i umetnosti, dajući im prostor da se izraze, da daju glas kreativnosti i pravo glasa u sredini označenom “izbegličkom krizom”.

Pozivamo vas na premijeru migramentory filma „Sokak“ u okviru Filmskog festivala “NOVA EVROPA”,  21. oktobra 2017. u 16 časova u Domu omladine Beograda. Nakon projekcije razgovaraćemo s članovima migrantske zajednice i predstavnicima organizacija civilnog društva koji se bave pitanjima migracija.

FIlm “Sokak” (trajanje 10′) biće prikazan pre svih projekcija u okviru festivala “NOVA EVROPA”, u subotu i nedelju od 18:00 i 20:00.

 

Rodio sam se kao izbeglica u Pakistanu. Moji su tada bežali od rata u Avganistanu. Avganistan nije mesto za život – nije bio ni tada a nije ni sada. A ja, još uvek nisam pronašao svoje mesto u ovom svetu. Kada sam bio mali mislio sam da je svet ogroman i da ima mesta za sve. Kako vreme odmiče shvatam da su stvari malo drugačije. Od trenutka kada sam započeo svoje putovanje goni me osećaj da nigde ne pripadam. Kao da to svoje mesto nikada neću naći. (Zaki Ullah Shahzad, 17 godina, Avganistan)

U okviru projekta, napravljen je video zapis o aktivnostima, razvojnom procesu i rezultatima koje smo ostvarili u saradnji dve zajednice, migrantske i lokalne. Aktivnosti su realizovane tokom 2017. godine na terenu u izbegličkim kampovima, kao i kroz radionicu dramske terapije “Nepoznate priče” i performans “Transfiguracija” koji su održani marta 2017, te radionice digitalne fotografije „Nesaslušane priče“ realizovane u junu iste godine u Domu omladine Beograda.

Sama Evropska unija prolazi kroz krizu vrednosti, gde je ključnim principima demokratije, ljudskih prava, participacije i vladavine zakona potrebna zaštita, u isto vreme noseći se sa prijemom i integracijama miliona novih građana, od kojih mnogi beže od rata, siromaštva, nasilja i prirodnih katastrofa. Međutim, nije ni lako ili ni moguće trenutno postići ravnotežu između suprotstavljenih osećanja saosećanja i solidarnosti, straha, ljutnje i sumnje prema onima koji stižu u naše zemlje iz dalekih svetova. Kritičko razmišljanje, otpor i međunarodna solidarnost su fundamentalne vrednosti Evrope, koje se pozivaju na ponovno razmišljanje o našoj zajedničkoj budućnosti.

Radionica digitalne fotografije i prikazivanje migramentory filma “Sokak” se realizuju u saradnji sa Domom omladine Beograda.

Projekat se finansira iz MATRA programa ambasade Kraljevine Holandije.

Komentari