13. FILMSKI FESTIVAL “SLOBODNA ZONA”

Festival podržali: Ministarstvo kuture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond,  Francuski institut u Srbiji, Grad Beograd, Ambasada Kanade i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu

Ovogodišnje, 13. izdanje festivala Slobodna Zona publici u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, od 1. do 6. novembra,  predstaviće više od 40 angažovanih igranih i dokumentarnih filmova iz celog sveta.

Dokumentarni mjuzikl Dan oslobođenja o prvom rok događaju u „poslednjoj komunističkoj diktaturi sveta“ – koncertu  grupe Laibach u Severnoj Koreji svečano će otvoriti festival 1. novembra u sva tri grada.
 

U međunarodnoj selekciji na ovogodišnjoj Slobodnoj Zoni uz Dan oslobođenja koji otvara festival, publiku u sva tri grada očekuje još jedan sjajan muzički dokumentarac – film Čavela u režiji Katrin Gund i Dareše Kjui. Ovaj raskošni portret jedne od najvećih ikona meksičke tradicionalne muzike ujedno je i filmsko svedočanstvo o snazi volje i žudnji za životom. Čavela Vargas bila je prva pevačica koja je obukla pantalone i pončo na sceni i pevala pesme rančerosa do tada rezervisane samo za muškarce. Bila je ljubavnica Fride Kalo, inspiracija Pedru Almodovaru i njena muzika može se čuti u mnogim njegovim filmovima. Buntovnica božanskog glasa i najveća meksička zvezda svih vremena, koju su podjednako voleli i muškarci i žene. Pozdravljen ovacijama publike na Berlinalu, ovaj omaž jednoj izuzetnoj ženi neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

 
Još jedan film u kome dominira sjajna muzika je i Gaza Surf Klub Filipa Gnadta i Mikija Jamina. Sniman u senci ratnih sukoba između izraelske vojske i Hamasa, ovaj film  govori o mladim ljudima koji spas od opsade, rata i verskog fanatizma pronalaze u surfovanju.

 

Božanski poredak rediteljke Petre Bjondine Folpe je švajcarski kandidat za Oskara 2018 i duhovita priča o Nori, mladoj supruzi, majci i domaćici iz jednog sela u švajcarskim Alpima koja se početkom sedamdesetih bori za pravo glasa za žene – najpre u svojoj kući a zatim i u široj zajednici. Do 1971. godine žene u Švajcarskoj nisu imale pravo glasa, a sve do 1988. mogle su da rade samo ukoliko bi im muževi to pismeno dozvolili, jer „takav je zakon“.

 

Ovogodišnje izdanje festivala karakteriše posebno jaka regionalna selekcija za čiji odabir su zaslužni novi selektori Jelena Maksimović i Ivan Bakrač.

 

Muškarci ne plaču reditelja Alena Drljevića iz Bosne i Hercegovine govori o borbi bivših boraca jugoslovenskih ratova sa posttraumatskim sindromom i predstavlja jedinstven osvrt na posledice raspada Jugoslavije. Film je nastao po motivima stvarnih događaja  i sećanjima ratnih veterana, ali i reditelja i glumaca koji su i sami preživeli rat u bivšoj Jugoslaviji. Rezultat je rediteljski izvanredan film u kome briljiraju neki od najvećih glumaca iz regiona. Film “Muškarci ne plaču” premijerno je prikazan na festivalu u Karlovim Varima na kome je oduševio i rasplakao publiku, osvojio nagradu Cine Europa i Specijalnu nagradu žirija. U obrazloženju žirija između ostalog stoji: „Film je relevantan za budućnost Evrope kao zajednice i suptilan je komentar na negativne aspekte muškosti“.

 

Mrtva nacija, uzbudljivi je dokumentarni esej-film rumunskog autora Radu Judea koji u poslednjih nekoliko godina, svojom kreativnošću u filmskom jeziku i strukturi iznenađuje i uzbuđuje svetsku publiku. Film je napravljen od skoro otkrivenih crno-belih fotografija i bavi se anti-semitizmom u Rumuniji 30-ih i 40-ih godina. Uz minimalnu, ali efektnu kombinaciju slike i zvuka publika će imati priliku da prisustvuje jedinstvenom filmskom doživljaju koji otkriva surove detalje uvek aktuelne istorijske teme. Film je imao premijeru na prestižnom filmskom festivalu u Lokarnu.

 

Stručni žiri festival će dodeliće nagrde za Najbolji angažovani film u Regionalnoj i Međunarodnoj konkurenciji. Nagradu za Najbolji film u okviru selekcije 14+, dodeliće srednjoškolski žiri – Slobodna Zona Junior. Već tradicionalna Nagrada publike festivala Slobodna Zona, biće dodeljena filmovima koji su tokom festivala ostavili najsnažniji utisak na posetioce.

Slobodna Zona, tradicionalno, ima bogat prateći program: 5 specijalnih projekcija, Master Class, Noćne razgovore i dnevni govorni program Na kafi sa autorom.

Beogradsku publiku u subotu 4. novembra u sali Art bioskopa Kolarac čeka prava filmska poslastica – celokupna Gvatemalska trilogija američke dokumentaristkinje i aktivistkinje Pamele Jejts. Ovaj događaj je deo programa Ženska linija, koji svake godine podržava Rekonstrukcija Ženski fond. Gvatelmalska trilogija je jedinstveni kinematografski događaj koji obuhvata filmove: Kad planine zadrhte, Granito: Kako srediti diktatora i najnoviji, treći deo 500 godina. 35 godina autorskog rada i 500 godina borbe autohtonog majanskog stanovništva protiv represije kolonijalnih osvajača i vojne diktature stalo je u pet sati filma.

 

U nedelju 5. novembra u Kinoteci, Piter Kinoj održaće interaktivni Masterklas na engleskom jeziku pod nazivom Editing Human Right Films, u okviru kog će publiku upoznati sa angažovanim pristupom filmu i modelu rada producentske kuće Skylight sa mladim ljudima. Masterklas je otvoren za studente filmskih škola, filmske profesionalce, aktiviste i zainteresovane ljubitelje filma. Svi zainteresovani mogu da se prijave putem online formulara na sajtu festivala do 1. novembra.

 

Od petka 3. do nedelje 5. novembra u DKC-u, odmah posle projekcija filmova Muškarci ne plaču, Život od milijun dolara i Škola za buntovnike, predviđen je neizostavan prateći program Slobodne Zone – Noćni razgovori čiji je urednik Ivan Milenković. Publika će imati priliku da u prisustvu autora i eksperata razgovara o aktuelnim temama koje pokreću ova tri filma – koji su to politički mehanizmi koji ranjavaju duše, da li su demokratkse države izgubile zanimanje za svoje građane i zašto se ideja obrazovanja tko brzo urušava.

 

I ove godine u Muzičkoj kući Metropolis za predstavnike medija i poznavaoce filma održava se program na Kafi sa autorom. Prvi gosti biće članovi ekipe filma Dan oslobođenja i grupe Laibach. Tokom čitavog festivala, sve do 6. novembra ova druženja sa gostima Slobodne Zone vodiće rediteljka Jelena Gavrilović.

Projekcije u Domu omladine Beograda održavaju se od 2. do 6. novembra.

 

Više informacija dostupno je na sajtu festivala freezonebelgrade.org

 

Dobro došli u Slobodnu Zonu!

 

Projekcije u Domu omladine Beograda

Cena ulaznice: 300 dinara

 

Četvrtak, 2. novembar

 

16:00

Film: Osmi kontinent, igrani

Režija: Yorgos Zois, Grčka, 2017, 11’

Na ostrvu Lezbos postoji stara napuštena deponija koja se nalazi na planini sa dva velika kratera prepunjena hiljadama izbegličkih prsluka za spasavanje. Jedini stanovnik ovog mesta koje liči na vanzemaljsku planetu ili neki novi kontinent je jedan radnik.

 

Film: Mrtva nacija, dokumentarni

Režija: Radu Jude, Rumunija, 2017, 83’

Mrtva nacija je dokumentarni esej koji prikazuje izvanrednu zbirku fotografija iz malog rumunskog grada, nastalih tokom 1930-ih i 1940-ih. Muzika tokom filma i isečci iz dnevnika jevrejskog lekara iz istog perioda, dočaravaju ono što na fotografijama izostaje: uspon antisemitizma sa uznemirujućim prikazom rumunskog holokausta, što predstavlja temu o kojoj se ne govori često u savremenom rumunskom društvu.

 

18:00

Film: Pričest, dokumentarni

Režija: Anna Zamecka, Poljska, 2016, 72’

Kada su odrasli nesposobni, deca su prinuđena da ubrzano odrastu. Ola, koja ima 14 godina, i njen brat Nikodem, koji ima 13, odrastaju usred porodične drame koju mnoga druga deca ne bi mogla da podnesu. Pa ipak, oni imaju svoja tajna oružja – ona harizmu, moć i praktičnost, a on to što je jednostavno iskren. Upravo je to ono što im pomaže da se suoče s ocem koji je alkoholičar, majkom koja ih je napustila kako bi započela život sa drugim muškarcem u drugom gradu, kao i turobnom svakodnevicom života u malom katoličkom poljskom selu.

 

20:00

Film: Čavela, dokumentarni

Režija: Catherine Gund, Daresha Kyi, SAD, 2017, 93’

Uz pomoć svoje lirske strukture, Čavela pruža gledaocima nadahnjujuće i intelektualno izazovno putovanje kroz život inovativne umetnice Čavele Vargas prožet ikonoklazmom. Fokusirajući se na intervju snimljen 20 godina pre njene smrti koji nikada ranije nije viđen i priče iz njenih pesama, kao i na mitove koji su drugi pričali o njoj, a i ona sama o sebi, film predstavlja privlačan prikaz žene koja se usudila da živi za oblačenje, pevanje, snove i da govori ono što misli.

 

Petak, 3. novembar

 

16:00

Film: Skoro kao u raju, dokumentarni

Režija: Carol Salter, Velika Britanija, 2017, 75’

Daleko od svoje kuće, sedamnaestogodišnja Jing Ling vežba za ispit koji će joj omogućiti da postane pogrebnik u jednoj od najvećih pogrebnih službi u Kini. Svakodnevne rutine koje su sastavni deo ove neobične profesije dovode do šaljivih, ali i do prosvetljujućih momenata.  Skoro kao u raju govori o prijateljstvu kao i o tome kakav je osećaj biti mlad i pun života.

 

18:00

Film: Lepa figura, igrani

Režija: Hajni Kis, Mađarska, 2016, 15’

Film o povučenoj ali naivno radoznaloj čistačici koja se zaljubljuje u jednu od diplomiranih devojčica iz škole u kojoj radi. Njena ljubav je od početka beznadežna ali za trenutak ona veruje da se može ostvariti i pokušava da kaže devojci kako se oseća.

 

Film: Nezakonito, igrani

Režija: Adrian Sitaru, Rumunija, Poljska, Francuska, 2016, 89’

Brat i sestra i neodozvoljena ljubav. Otac lekar i nekoliko optužbi. Porodica u kojoj niko nikada nije postavio granicu između onoga što je moralno i onoga što je zakonito. Čak ni kada se radi o abortusu.

 

20:00

Film: Božanski poredak, igrani

Režija: Petra Volpe, Švajcarska, 2017, 96’

Godina je 1971, Nora je mlada majka i domaćica, koja živi sa suprugom i njihova dva sina u staromodnom švajcarskom seocetu, još uvek netaknutom velikim društvenim preokretima, koje je donela šezdesetosmaška revolucija. Protesti za ostvarivanje građanskih prava, seksualna revolucija i kontrakulturni pokreti mladih, su pojmovi koji jedva da znače nešto u Norinom selu. Norin život takođe nije pogođen time, ona je mirna osoba koja se svima dopada – ali sve se menja kada javno krene da se bori za pravo glasa švajcarskih žena, nešto što Švajcarci treba da izglasaju 7. februara 1971. godine.

 

Subota, 4. novembar

 

16:00

Film: SOA, igrani

Režija: Dušan Kasalica, Crna Gora, 2017, 22’

Priča prati čoveka koji živi na usamljenoj farmi sa svojom ženom. U robusnim planinama, žive uobičajenim, monotonim ruralnim životom koji je pun uvežbanih rutinskih poslova na farmi i beskrajnog tumaranja kroz divlje predele. Jesen je duga i u takvom okruženju on sprema svirep plan. Oblači žensku odeću i zlostavlja ovna. On je sam. Kažu da je postojao čovek… Veoma čudan opčinjen čovek…Kažu da je lutao daleko, veoma, veoma daleko.

 

Film: Šum Balkana, dokumentarni

Režija: Boris Petkovič, Slovenija, 2017, 75’

Šta se desi kada moderna improvizovana muzika dođe u dodir sa balkanskim uličnim sviračima? Kako to zvuči? Tomaž Grom, slovenački kontrabasista, kompozitor, improvizator i istraživač zvuka i njegovog potencijala, seda u svoj kombi i kreće u potragu za muzičkim kolaboracijama na ulicama Maribora, Zagreba, Tuzle, Novog Sada, Prištine, Skoplja i Tirane. Ovo je dokumentarni putnički film uvek na ivici nesporazuma i gubljenja na putevima koji ne postoje na modernim navigacionim uređajima.

 

18:00

Film: Prioritet, igrani

Režija: Jovana Kovanovć, Srbija, 2017, 10’

Mlad, pomodan par nailazi na čoveka u nesvesti blizu pruge na periferiji grada. Njih dvoje su u žurbi da stignu na njima bitan događaj koji organizuje važan prijatelj i moraju da odluče šta da rade.

Film: Smernice, igrani

Režija: Stefan Komandarev, Bugarska, Nemačka, Makedonija, 2017, 103’

Smernice je road movie kroz distopiju današnje Bugarske, zemlje koja ostaje optimistična, većinom zato što su je svi pesimisti i realisti već napustili. Vlasnik malog preduzeća, koji radi kao taksista kako bi sastavio kraj s krajem, na sastanku sa svojim bankarom saznaje da se iznos mita koji mora da plati da bi dobio kredit udvostručio. Etički odbor koji je razmatrao njegovu žalbu o iznuđivanju želi svoj deo kolača. Na ivici nervnog sloma, vlasnik puca u bankara a zatim u sebe.

 

20:00

Film: Gaza surf klub, dokumentarni

Režija: Philip Gnadt, Mickey Yamine, Nemačka, 2016, 87’

Zarobljena u “najvećem svetskom zatvoru na otvorenom” razdiranom ratnim dešavanjima, nova generacija privučena je plažama. Izmučeni okupacijom i političkim nesuglasicama, pronalaze svoju sopstvenu slobodu na talasima Mediterana – to su surferi u Gazi.

 

Nedelja, 5. novembar

 

16:00

Film: Moje drugo ja, dokumentarni

Režija: Claudio Casazza, Italija, 2016, 83’

gošća: Simona Nobile

U ovom filmu prikazan je zatvor ne samo kao tamnica, već i kao mesto za razmišljanje i razvijanje svesti. Radi se o 12 meseci provedenim sa zatvorenicima osuđenim za zločine seksualnog nasilja i timom profesora Paolo Đulinija čija terapija je osmišljena tako da dovede do razumevanja, ponovnog definisanja i promene viđenja sopstvenog iskustva i života.

 

18:00

Film: Nuspojave, igrani

Režija: Dušan Zorić, Srbija, 2017, 26’

Nakon treninga plivanja, Marko i njegovi zgodni drugari odlaze u potragu za devojkama. Tamo Marko upoznaje Jasminu i u susretu sa posledicama rata otkriva agresivni deo svoje ličnosti.

 

Film: Tvornica je naša! dokumentarni

Režija: Vedrana Pribačić, Hrvatska, 2016, 45’

Kako se boriti protiv nesposobnih stečajnih upravnika koji su dobili licence preko noći, i vlasnika hrvatske ITAS Prvomajske fabrike metala, čiji je cilj da unište ono što je nekada bila profitabilna kompanija i otpuste sve radnike? Rešenje radnika ITAS fabrike je – okupacija. Sve se ovo dešava u Hrvatskoj, nakon krvavog rata među socijalističkim Ex-Yu državama.

 

20:00

Film: Ambi, igrani

Režija: Marija Apčevska, Makedonija, 2017, 19’

Još jedno obično veče za Dena i Saru prolazi kroz uobičajenu rutinu. Osim što ovog puta, dok raste napetost, donose odluku koja može dovesti u pitanje njihovu budućnost.

Film: Buffet Željezara, dokumentarni

Režija: Goran Dević, Hrvatska, 2017, 61’

Film beleži kafanske razgovore vlasnika kafića, prije nego što ga zatvore zauvek i otvore novo poglavlje u životu. Erna i Dževad su vlasnici bifea na autobuskoj stanici kod ulaza u jednu od nekadašnjih najvećih železara Istočne Evrope. „Birtijski razgovori“, snimani opservacijskom tehnikom nedelju dana pre konačnog zatvaranja bifea, otkrivaju novu utopiju bivših socijalističkih radnika: kako se dokopati Nemačke, jedinog preostalog raja na zemlji.

 

Ponedeljak, 6. novembar

 

16:00

Film: Pustara, igrani

Režija: Latifa Said, Francuska, Portugal, 2017, 14’

Predgrađe velikog grada. Omar, radnik iz Magreba, ne oseća se prijatno u ženskom društvu. Ili je fasciniran ženama, ili ih se plaši. Kada upozna Ritu, prostitutku, pokušava da prevaziđe svoje komplekse, otkrivajuću sopstvenu seksualnost.

 

Film: Drugi, dokumentarni

Režija: Ayse Polat, Turska, Nemačka, 2016, 68’

Kurdska provincija Van poznata je po svojm jedinstvenim mačkama, koje su kulturalni simbol Kurda, Turaka i Jermena. Van je bio istorijski dom Jermena, sve do 1915. – godine genocida. Sve što je danas ostalo su ruševine bezbrojnih crkava i mali broj stanovnika jermenskih korena, iako su mnogi od njih uplašeni da to priznaju. Tridesetčetvorogodišnji Ali otvoreno govori o svojoj jermenskoj baki Piroze. On nam pravi društvo kroz svet meštana, svet prepun tabua, nepoverenja i straha.

 

18:00

Film: Ada za gradonačelnicu, dokumentarni

Režija: Pau Faus, Španija, 2016, 86‘

Ada za gradonačelnicu prati život Ade Kolau tokom jedne godine, od vremena kada je organizovala anti-iseljenički marš u Barseloni, pa dok nije osvojila mesto gradonačelnice. Intimni dnevnik, koji sadrži i njene lične snimke, daje nam privilegovani uvid u unutrašnjost rada platforme za nove građane, otkriva nam neverovatno putovanje gde su dve preovlađujuće teme objedinjene: istorijska pobeda političkih promena koje nastaju na jugu Evrope, i unutrašnja borba osobe da ne postane ono što je toliko puta kritikovala.

 

20:00

Film: Tamara, igrani

Režija: Elia K. Schneider, Venecuela, Urugvaj, Peru, 2016, 110’

Uspešan advokat, oženjen čovek i otac dvoje dece, konačno se miri sa svojom unutrašnjom željom da postane žena. Odlučan je da sluša svoje srce, iako će to okrenuti njegov svet naglavačke i ugroziti mu život. Tako počinje njegov put ka promeni pola…

Komentari