18. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA

18. FAF održaće se u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, bioskopima „Fontana“ i „Cineplexx Delta City“, Muzeju Jugoslovenske kinoteke i drugim gradskim prostorima. Osamnaesto izdanje kultnog festivala umetničkog filma publici predstavlja raznovrstan program sačinjen od pobednika svetskih filmskih festivala, novih ostvarenja reditelja koji publika festivala voli i odlično poznaje, kao i zanimljivih filmova koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu.

 

Međuprostor, ničija zemlja, polupostojanje, hibridna forma – sve ove figure obeležavaju XVIII Festival autorskog filma. U filmu Cezar mora umreti braće Tavijani, snimljeni su kažnjenici jednog rimskog zatvora koji spremaju predstavu, Šekspirovog Julija Cezara – prepoznajući u davno napisanoj fikciji drame vlastitog postojanja. A magija filmova Ulriha Zajdla (Raj: Ljubav i Raj: Vera) proističe upravo iz toga što se dokumenat više ne može razlučiti od fikcije, ni gluma od života. U dokumentarcu Bob Villson režira „Život i smrt Marine Abramović“ vidimo kako slavna umetnica igra svoju majku, razrešavajući time sopstvene konflikte iz detinjstva i adolescencije. U filmu Iza brda, kanski laureat Kristijan Munđiju pričom o egzorcizmu rumunsku stvarnost pretače u fikciju, a njegova fikcija opet postaje stvarnost – u zemlji Srbiji, ovoga leta…

Pozicija međuprostora, polupostojanja podložnog jedino zakonima paradoksalne logike, odlikuje Autorski festival od njegovog nastanka 1994. godine. Između „kultnog događaja za ljubitelje filma u Beogradu“, i „fantomskog festivala“, kako ga je jedan kritičar nazvao; između „manifestacije od nacionalnog značaja“ i manifestacije čije je održavanje svake godine pod znakom pitanja – Autorski festival izgradio je svoj prepoznatljivi imidž i svoju publiku. „Pravi svaki svoj film kao da ti je poslednji“, jedna je od čuvenih Bergmanovih zapovesti upućenih autoru – i nje se naš festival, silom prilika, dosledno pridržavao kroz svoju istoriju.

Uostalom, festival koji nema dovoljno sredstava za štampanje kataloga, i sam pristaje na polupostojanje: kroz deset godina morate uz potpise živih svedoka da dokazujete kako ste nekad imali sjajan program. To vam je slično onim junacima grčkih mitova koji letuju na zemlji, a zimuju u Hadu; sad ga vidiš, sad ga ne vidiš!

Ubeđen sam da će, pod skromnim uslovom da opstane, Autorski festival u narednim godinama imati sve širi krug publike. U vučjim vremenima, vremenima krize i beznađa, čovek preživljava najviše zahvaljujući volji za smislom. A taj smisao, mada naizgled skriven, sačuvan je u delima umetničkog, autorskog filma, u pravoj umetnosti uopšte.”

Srđan Vučinić

 

PROGRAM u DOMU OMLADINE BEOGRADA:

 

VELIKA SALA

PROGRAM 18. FESTIVALA AUTORSKOG FILMA

GLAVNI PROGRAM

 

28. novembar

Velika sala

10:00

BOB VILSON REŽIRA „ŽIVOT I SMRT MARINE ABRAMOVIĆ“

Mančester, Stokholm, Venecija – Nedelja kritike

Originalni/međunarodni naziv: Bob Wilson’s Life & Death of Marina Abramovic

Režija: Giada Colagrande

Scenario: Giada Colagrande

Uloge: Willem Dafoe, Marina Abramović, Robert Wilson

Direktor fotografije: Tommaso Borgstrom                      

Montaža: Natalie Cristiani  

Zemlja produkcije: Velika Britanija, Španija, 2012.

Trajanje: 57′

Jezik: engleski

Film prati rad reditelja Roberta Vilsona, umetnice performansa Marine Abramović, pevača i kompozitora Entonija Hegartija i glumca Vilijama Defoa na eksperimentalnoj operi zasnovanoj na biografiji Marine Abramović. Kroz snimke proba i intervjue sa umetnicima dobijamo sliku ove jedinstvene saradnje: intimni portret koji otkriva dinamiku, uzbuđenje i nesigurnosti koje su deo stvaranja jednog takvog poetičnog i vizuelno zadivljujućeg pozorišnog dela. Ovaj dokumentarac italijanske produkcije, snimljen na engleskom jeziku, zanimljiv je kako ljubiteljima radikalne režije Roberta Vilsona i umetnice performansa Marine Abramović, tako i ljubiteljima druga dva aktera filma, i svima koje interesuje šta se dešava iza pozorišne zavese.

 

13:30

TABU

Berlin 2012 – nagrada Alfred Bauer, Nagrada FIPRESCI međunarodnog žirija kritike

Edinburg, Karlove Vari, Toronto, Njujork, Vankuver, AFI FEST, CPH PIX, BAFICI

Originalni naziv: Tabu

Režija: Miguel Gomes

Scenario: Miguel Gomes, Mariana Ricardo

Uloge: Teresa Madruga, Isabel Cardoso, Ana Moreira, Laura Soveral, Carloto Cotta, Henrique Espírito Santo, Cândido Ferreira

Direktor fotografije: Rui Poças

Montaža: Telmo Churro, Miguel Gomes

Zemlja produkcije: Portugalija, Nemačka, Brazil, Francuska, 2012.

Trajanje: 111′

Jezik: portugalski

Aurora, starija Portugalka, živi pored Pilar, žene kojoj je cilj u životu da čini dobra dela. Za to joj niko nije zahvalan, a posebno ne Aurora, koja život provodi trošeći ušteđevinu u kockarnici.  Nakon Aurorine smrti, Pilar među njenim stvarima otkriva pismo namenjeno bivšoj ljubavi. Odlučuje da ga pošalje. Ljubavno pismo je uvod u drugi deo filma, u kome se otkriva avanturistička ljubavna priča koja se desila u kolonijalnoj Africi.

15:30

IZA BRDA

Kan 2012 – Najbolja glumica, Najbolji scenario

Karlove Vari, Toronto, Njujork, AFI FEST

Originalni/međunarodni naziv: Dupa delauri/Beyond the Hills

Režija: Cristian Mungiu

Scenario: Cristian Mungiu, Tatiana Niculescu Bran

Uloge: Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Valeriu Andriuta, Dana Tapalaga, Catalina Harabagiu, Gina Tandura, Vica Agache, Nora Covali, Dionisie Vitcu, Ionut Ghinea, Liliana Mocanu, Doru Ana

Direktor fotografije: Oleg Mutu

Montaža: Mircea Olteanu

Zemlja produkcije: Rumunija, 2012.

Trajanje: 155′

Jezik: rumunski

Nakon što je provela nekoliko godina u Nemačkoj, Alina se vraća u Rumuniju. U izolovanom pravoslavnom manastiru pronalazi prijateljicu sa kojom se zbližila još kao dete u sirotištu. Želi da je povede sa sobom u Nemačku, ali prijateljica odbija. Pronašla je utočište u veri, a porodicu u zajednici monahinja i njihovom igumanu. Alina to ne razume, i u želji da ponovo pridobije ljubav svoje prijateljice suprostavlja se starešini manastira. Kada je odvedu u bolnicu, žitelji manastira počinju verovati da je u Alinu ušao đavo.

Dobitnik „Zlatne palme“ Kristijan Munđiju (4 meseca, 3 nedelje i 2 dana) vraća se uzbudljivom dramom o egzorcizmu na evropskom tlu u XXI veku.

 

19:30

PIJETA

Venecija 2012 – Zlatni lav, Zlatni miš, Mali Zlatni lav, Nagrada Nazareno Tadej

Toronto, AFI FEST

Originalni/međunarodni naziv: Pieta

Režija: Kim Ki-duk

Scenario: Kim Ki-duk

Uloge: Lee Jung-Jin, Jo Min-su

Direktor fotografije: Jo Yeong-jik

Montaža: Kim Ki-duk

Zemlja i godina produkcije: Južna Koreja, 2012.

Trajanje: 104′

Jezik: korejski

Okrutan mladić koji radi za zelenaše uspeva da od dužnika izvuče svaku paru koju duguju. Jednoga dana, pred njim se pojavljuje žena koja tvrdi da mu je majka i da joj je žao što ga je u detinjstvu odbacila.

Novi film kontroverznog korejskog reditelja Kim Ki-duka (Ostrvo, Proleće, leto, jesen, zima… i proleće, Vreme) govori o brutalnom čoveku koji, nakon neočekivanog susreta, odlučuje da promeni svoj život. Ali, dok se u njemu razvijaju potpuno nova osećanja vezanosti i ljubavi, on otkriva i zastrašujuće i tragične tajne.

 

 

22:00

TABU
POR, NEM, 111′
Originalni naziv: Tabu
REŽIJA: Miguel Gomes
ULOGE: T. Madruga, I. Cardoso, A. Moreira

 

29. novembar

 

10:00

SVETI MOTORI

Kan 2012 – Nagrada mladih

Karlove Vari, Lokarno, Njujork, Melburn, AFI FEST

Originalni/međunarodni naziv: Holy Motors

Režija: Léos Carax

Scenario: Léos Carax

Uloge: Denis Lavant, Édith Scob, Kylie Minogue, Eva Mendes, Élise Lhomeau, Michel Piccoli, Jeanne Disson, Léos Carax

Zemlja produkcije: Francuska, Nemačka

Direktor fotografije: Yves Cape, Caroline Champetier

Montaža: Nelly Quettier

Trajanje: 115′

Jezik: francuski, engleski, mandarinski

Od zore do sumraka, pratimo nekoliko sati u životu gospodina Oskara, misterioznog junaka koji putuje iz jednog života u drugi. On je usamljen čovek, živi u velikoj limuzini u kojoj ga Selin, vitka plavuša za volanom, prevozi u različite delove Pariza. Gospodin Oskar je poput savesnog plaćenog ubice koji se kreće od mete do mete. Uvek u potrazi za nečim lepim, tajanstvenom pokretačkom snagom, ženom i duhovima prošlih života. No, gde su njegov pravi dom, njegova porodica, njegov mir? Prvi film reditelja Lea Karaksa (Ljubavnici na mostu, Pola X) posle 13 godina pauze je opčinjavajuća nadrealna odiseja, luda i euforična.

 

13:30

STUDIO ZVUKA BERBERIAN
VB, NEM, 89′
Originalni naziv: Berberian Sound Studio
REŽIJA: Peter Strickland
ULOGE: T. Jones, C. Fusco, A. Mancino

 

15:15

7 DANA U HAVANI

Kan, Edinburg, Karlove Vari

Originalni /međunarodni naziv: 7 dias in la Habana/7 Days in Havana

Režija: Laurent Cantet, Benicio Del Toro, Julio Medem, Gaspar Noé, Elia Suleiman, Juan Carlos Tabío, Pablo Trapero

Scenario: Leonardo Padura

Uloge: Josh Hutcherson, Daniel Brühl, Emir Kusturica, Ana de Armas, Elia Suleiman, Jorge Perugorría, Mirta Ibarra, Daisy Granados, Luis Alberto García, Vladimir Cruz, Othello Rensoli, Leonardo Benítez, Melvis Santa Estevez

Direktor fotografije: Daniel Aranyó

Montaža: Thomas Fernandez, Véronique Lange, Alex Rodríguez

Zemlja produkcije: Francuska, Španija, 2012.

Trajanje: 129′

Jezik: španski

Mladi američki turista odlazi na svoje prvo putovanje po Kubi. Njegov taksista je sredovečni čovek sa inženjerskom diplomom koji će mu pokazati grad koji je sve drugo, samo ne tradicionalan. „7 dana u Havani“ je savremeni portret jednog od najfascinantnijih gradova na svetu. Dugometražni film sastavljen od sedam poglavlja režiralo je 7 svetski priznatih filmskih autora, a u jednu od uloga u ovom ostvarenju koji je svojevrsni omaž Kubi igra i poznati reditelj Emir Kusturica.

 

17:30

BOB VILSON REŽIRA „ŽIVOT I SMRT MARINE ABRAMOVIĆ“
VB, ŠPA, 57′
Originalni naziv: Bob Wilson‘s Life & Death of Marina Abramovic
REŽIJA: Giada Colagrande
ULOGE: W. Dafoe, M. Abramović, R. Wilson

 

19:30

IZA BRDA
RUM, 155′
Originalni naziv: Dupa delauri
REŽIJA: Cristian Mungiu
ULOGE: C. Stratan, C. Flutur, V. Andriuta

 

22:00

SVETI MOTORI
FRA, NEM, 115′
Originalni naziv: Holy Motors
REŽIJA: Léos Carax
ULOGE: D. Lavant, É. Scob, K. Minogue, E. Mendes

 

 

30. novembar

 

10:00

CEZAR MORA UMRETI

Berlin 2012 – Zlatni medved, Nagrada ekumenskog žirija

Karlove Vari, Njujork, AFI FEST, Sidnej

Originalni/međunarodni naziv: Cesare deve murire / Ceasar Must Die

Režija: Paolo Taviani, Vittorio Taviani

Scenario: Paolo Taviani, Vittorio Taviani, William Shakespeare, Fabio Cavalli

Uloge: Cosimo Rega, Salvatore Striano, Giovanni Arcuri, Antonio Frasca, Juan Dario Bonetti, Vincenzo Gallo, Rosario Majorana, Francesco De Masi

Direktor fotografije: Simone Zampagni

Montaža: Roberto Perpignani

Zemlja i godina produkcije: Italija, 2012.

Trajanje: 76′

Jezik: italijanski

Predstava „Julije Cezar“ se završila i glumci su nagrađeni gromoglasnim aplauzom. Svetla se gase; glumci odlaze sa scene i vraćaju se u svoje ćelije. Svi su oni zatvorenici u jednom rimskom zatvoru. Jedan od njih kaže: „Otkad sam otkrio umetnost, ova ćelija je postala pravi zatvor“. Reditelji Paolo i Vitorio Taviani, kultni autori italijanske kinematografije, proveli su šest meseci na probama ove predstave. Njihov film pokazuje kako univerzalnu poruku Šekspirovog dela razumeju i ljudi u ekstremnim životnim uslovima. Nakon premijere, Cezar, Brut i ostali ostaju iza zatvorenih vrata. Svi oni ponosni su i na čudan način dirnuti, kao da je predstava otkrila dubine njihove prošlosti.

 

13:30

ZVERI JUŽNIH DIVLJINA

Sandens 2012 – Nagrada žirija, Nagrada za najbolju fotografiju

Kan 2012 – Zlatna kamera za najbolji debitantski film, Nagrada FIPRESCI, Nagrada mladih, Specijalno priznanje ekumenskog žirija

Los Anđeles 2012 – Nagrada publike

Karlove Vari, London, Sijetl, Sidnej

Originalni/međunarodni naziv: Beasts of the Southern Wild

Režija: Benh Zeitlin

Scenario: Lucy Ailbar, Benh Zeitlin

Uloge: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly, Lowell Landes, Pamela Harper, Gina Montana, Nicholas Clark, Jovan Hathaway

Direktor fotografije: Ben Richardson

Montaža: Crockett Doob, Affonso Gonçalves

Zemlja produkcije: Sjedinjene Američke Države, 2012.

Trajanje: 91′

Jezik: engleski

Hašpapi, neustrašiva šestogodišnja devojčica, živi sa ocem Vinkom u delti Misisipija, na ivici sveta. Otac je, vaspitavajući, priprema za otkrivanje univerzuma, i za svet u kome više neće biti njega da je štiti. Nakon što se Vink razboli od misteriozne bolesti, priroda počne da divlja – temperatura raste i polarne kape  se tope oslobađajući vojsku preistorijskih stvorenja. Kako voda raste, preistorijska bića nadiru, a Vinkovo zdravlje čili. Hašpapi kreće u potragu za svojom izgubljenom majkom.

Debitantski film reditelja Bena Zejtlina je živopisan, poetski, možda čak i terapeutski odgovor na jednu od najbolnijih epizoda u savremenoj američkoj istoriji – uragan Katrina, od koje je bolniji jedino 11. septembar.

 

15:30

RAJ: LJUBAV

Kan, Karlove Vari, Toronto, Telurid, Vankuver, AFI FEST

Originalni naziv: Paradies: Liebe/Paradise: Love

Režija: Ulrich Seidl

Scenario: Veronika Franz, Ulrich Seidl

Uloge: Maria Hofstätter, Margarete Tiesel, Inge Maux, Peter Kazungu, Gabriel Mwarua,

Direktor fotografije: Edward Lachman, Wolfgang Thaler

Montaža: Christof Schertenleib

Zemlja produkcije: Austrija, Nemačka, Francuska, 2012.

Trajanje: 120′

Jezik: nemački

„Raj“ je trilogija koja priča o tri žene, tri odmora i tri ljubavi. Prva žena putuje u Keniju kao seks- turistkinja. Druga žena, zbog ljubavi prema Hristu, pokušava da ponovo vrati veru među svoje sunarodnike. Treća i najmlađa žena gubi nevinost u kampu za mršavljenje. „Raj – ljubav“ je prvi film u trilogiji. Sredovečna Austrijanka u suncem okupanoj Keniji istražuje ponudu na lokalnom „tržištu mesa“, dok zapravo traži pravu ljubav – jedini proizvod koji nije na ponudi ove neokolonijalne pijace. Austrijski večiti provokator Ulrih Zajdl (Pasji dani, Uvoz- izvoz) već dugo se kreće između fikcije i dokumenta, ne obazirući se na konvecionalne podele. U prvom delu planirane trilogije, „Raj: Ljubav“, opredeljuje se više za fikciju, iako scenario koji je pisao za ovaj film ima i te kako nefiktivan odjek u problemu seks-turizma, koji je iznad svega političko pitanje.

 

17:30

STUDIO ZVUKA BERBERIAN

Edinburg, Lokarno, Toronto, Njujork, AFI FEST

Originalni/međunarodni naziv: Berberian Sound Studio

Režija: Peter Strickland

Scenario: Peter Strickland

Uloge: Toby Jones, Cosimo Fusco, Antonio Mancino, Fatma Mohamed, Salvatore Li Causi

Direktor fotografije: Nic Knowland

Montaža: Chris Dickens

Zemlja produkcije: Velika Britanija, Nemačka, Australija, 2012.

Trajanje: 89′

Jezik: engleski, italijanski

Tokom sedamdesetih godina XX veka tehničar zvuka iz Velike Britanije odlazi u Italiju da radi na efektima za horor film. Ovaj pakleni radni zadatak polako preuzima kontrolu nad njegovim umom, prisiljavajući ga da se suoči sa svojom prošlošću. „Studio zvuka ‘Berberian’“ je mnogo toga: anti-horor film, stilističko putovanje i svojevrstan filmski san. U ovom ostvarenju, koje na originalan način oživljava italijanski horor film, uživa se na redak način. Britanac Piter Striklend je zapravo pravi evropski reditelj – prvi film, Katalin Varga, snimio je u Rumuniji.

 

19:30

CEZAR MORA UMRETI

Berlin 2012 – Zlatni medved, Nagrada ekumenskog žirija

Karlove Vari, Njujork, AFI FEST, Sidnej

Originalni/međunarodni naziv: Cesare deve murire / Ceasar Must Die

Režija: Paolo Taviani, Vittorio Taviani

Scenario: Paolo Taviani, Vittorio Taviani, William Shakespeare, Fabio Cavalli

Uloge: Cosimo Rega, Salvatore Striano, Giovanni Arcuri, Antonio Frasca, Juan Dario Bonetti, Vincenzo Gallo, Rosario Majorana, Francesco De Masi

Direktor fotografije: Simone Zampagni

Montaža: Roberto Perpignani

Zemlja i godina produkcije: Italija, 2012.

Trajanje: 76′

Jezik: italijanski

Predstava „Julije Cezar“ se završila i glumci su nagrađeni gromoglasnim aplauzom. Svetla se gase; glumci odlaze sa scene i vraćaju se u svoje ćelije. Svi su oni zatvorenici u jednom rimskom zatvoru. Jedan od njih kaže: „Otkad sam otkrio umetnost, ova ćelija je postala pravi zatvor“. Reditelji Paolo i Vitorio Taviani, kultni autori italijanske kinematografije, proveli su šest meseci na probama ove predstave. Njihov film pokazuje kako univerzalnu poruku Šekspirovog dela razumeju i ljudi u ekstremnim životnim uslovima. Nakon premijere, Cezar, Brut i ostali ostaju iza zatvorenih vrata. Svi oni ponosni su i na čudan način dirnuti, kao da je predstava otkrila dubine njihove prošlosti.

 

22:00

7 DANA U HAVANI
FRA, ŠPA, 129′
Originalni naziv: 7 dias in la Habana
Režija: L. Cantet, B. Del Toro, J. Medem, G. Noé, E. Suleiman, J. C. Tabío, P. Trapero
Uloge: J. Hutcherson, D. Brühl, E. Kusturica, A. de Armas

 

KLUB DOB

PRATEĆI PROGRAM

UVEĆANJE

Program Uvećanje čine raniji filmovi autora čija će nova ostvarenja biti prikazana u glavnom programu festivala.

 

18:30

UBIO SAM MAJKU

Originalni naziv: J’ai tué ma mère

Režija: Xavier Dolan

Scenario: Xavier Dolan

Uloge: Anne DorvalXavier Dolan, François Arnaud

Zemlja produkcije: Kanada

Trajanje: 96′

Polu-autobiografska priča o Dolanu kao mladom homoseksualcu koji je u sukobu sa svojom majkom.

 

21 :00

KATALIN VARGA

Originalni naziv: Katalin Varga

Režija: Peter Strickland

Scenario: Peter Strickland

Uloge: Hilda Péter, Norbert Tankó, László Mátray

Zemlja produkcije: Rumunija, Velika Britanija

Trajanje: 82′

U predivnim predelima Karpata, koji kao da nisu sa ovoga sveta, jedna žena putuje kolima sa konjem, vodeći malog dečaka, u potrazi za osvetom onima koji su je nekada davno povredili.

 

 

 

01.decembar

 

9:00

LORENS U SVAKOM SLUČAJU

Kan 2012 – Najbolja glumica, Queer palma

Toronto 2012 – Najbolji kanadski film

Kabur 2012 – Nagrada mladih

Originalni i međunarodni naziv: Laurence Anyways

Režija: Xavier Dolan

Scenario: Xavier Dolan

Uloge: Melvil Poupaud, Suzanne Clément, Nathalie Baye, Monia Chokri, Yves Jacques

Direktor fotografije: Yves Bélanger

Montaža: Xavier Dolan

Zemlja produkcije: Canada, France, 2012.

Trajanje: 168′

Jezik: francuski, engleski

Lorens, mladi nastavnik i pisac čija će knjiga uskoro biti objavljena, uživa u vezi punoj ljubavi i razumevanja sa svojim verenikom Fredom. Na svoj 30. rođendan, on priznaje Fredu kako želi da postane žena, tražeći od njega da ga podrži u nameri da promeni pol. Fred je suviše povređen, i njih dvojica raskidaju vezu. Obojica se trude da izgrade novi život, ne misleći na prošlost. Pet godina kasnije, Lorens šalje Fredu primerak svoje prve knjige poezije.

Treći film reditelja iz Montreala, Gzavijea Dolana (Ubio sam majku, Izgubljene ljubavi) je priča o ljubavi i seksualnosti, snimljena u jarkim bojama, koju vode hrabre glumačke kreacije.

 

13:30

RAJ: VERA

Venecija 2012 – Specijalna nagrada žirija, Nagrada CinemAvvenire

AFI FEST

Originalni /međunarodni naziv: Paradise: Glaube/Paradise: Faith

Režija: Ulrich Seidl

Scenario: Ulrich Seidl, Veronika Franz

Uloge: Maria Hofstätter, Nabil Saleh

Direktor fotografije: Edward Lachman, Wolfgang Thaler

Montaža: Christof Schertenleib

Zemlja produkcije: Austrija, Francuska, Nemačka, 2012.

Trajanje: 113′

Jezik: nemački, engleski

U filmu „Raj: Vera“ Ulrih Zajdl istražuje šta znači nositi krst. Za Ana Mariju, medicinsku tehničarku, raj je uz Isusa. Ona svoj odmor posvećuje misionarskom radu kako bi se Austrija ponovo našla na putu vrline. Na svom dnevnom hodočašću kroz udaljena predgrađa Beča u kojima žive emigranti, ide od vrata do vrata noseći statuu Device Marije. Jednoga dana, nakon godina odsustvovanja, njen suprug, egipatski musliman vezan za invalidska kolica, vraća se kući…

15:30

PIJETA

Venecija 2012 – Zlatni lav, Zlatni miš, Mali Zlatni lav, Nagrada Nazareno Tadej

Toronto, AFI FEST

Originalni/međunarodni naziv: Pieta

Režija: Kim Ki-duk

Scenario: Kim Ki-duk

Uloge: Lee Jung-Jin, Jo Min-su

Direktor fotografije: Jo Yeong-jik

Montaža: Kim Ki-duk

Zemlja i godina produkcije: Južna Koreja, 2012.

Trajanje: 104′

Jezik: korejski

 

17:30

KALUP

Solun 2012 – „Srebrni Aleksandar“

Venecija 2012 – Nagrada za najbolji debitantski film

Rejkjavik

Originalni/međunarodni naziv: Küf/Mold

Režija: Ali Aydın

Scenario: Ali Aydın

Uloge: Ercan Kesal, Muhammet Uzuner, Tansu Biçer

Direktor fotografije: Murat Tuncel

Montaža: Ayhan Ergürsel, Ahmet Boyacıoğlu

Zemlja produkcije: Turska, Nemačka

Trajanje: 94′

Jezik: turski

Pedesetpetogodišnji Basri, čuvar pruge, svakoga dana hoda šinama. Progoni ga jedna misao – kako da pronađe svoga sina. Pre osamnaest godina, dok je momak još studirao na univerzitetu u Istanbulu, policija ga je odvela u pritvor zbog delovanja usmerenog protiv vlade. Zatim je misteriozno nestao. Debitantski film mladog turskog reditelja Alija Ajdina je jednostavna priča o dubokim emocijama, koja stilski pripada novom talasu u turskoj kinematografiji.

 

19:30

ZVERI JUŽNIH DIVLJINA

Sandens 2012 – Nagrada žirija, Nagrada za najbolju fotografiju

Kan 2012 – Zlatna kamera za najbolji debitantski film, Nagrada FIPRESCI, Nagrada mladih, Specijalno priznanje ekumenskog žirija

Los Anđeles 2012 – Nagrada publike

Karlove Vari, London, Sijetl, Sidnej

Originalni/međunarodni naziv: Beasts of the Southern Wild

Režija: Benh Zeitlin

Scenario: Lucy Ailbar, Benh Zeitlin

Uloge: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly, Lowell Landes, Pamela Harper, Gina Montana, Nicholas Clark, Jovan Hathaway

Direktor fotografije: Ben Richardson

Montaža: Crockett Doob, Affonso Gonçalves

Zemlja produkcije: Sjedinjene Američke Države, 2012.

Trajanje: 91′

Jezik: engleski

 

22:00

RAJ: LJUBAV

Kan, Karlove Vari, Toronto, Telurid, Vankuver, AFI FEST

Originalni naziv: Paradies: Liebe/Paradise: Love

Režija: Ulrich Seidl

Scenario: Veronika Franz, Ulrich Seidl

Uloge: Maria Hofstätter, Margarete Tiesel, Inge Maux, Peter Kazungu, Gabriel Mwarua,

Direktor fotografije: Edward Lachman, Wolfgang Thaler

Montaža: Christof Schertenleib

Zemlja produkcije: Austrija, Nemačka, Francuska, 2012.

Trajanje: 120′

Jezik: nemački

 

KLUB DOB

PRATEĆI PROGRAM

UVEĆANJE

 

18:30

IZMIŠLJENE LJUBAVI

Originalni naziv: Les amours imaginaires

Režija: Xavier Dolan

Scenario: Xavier Dolan

Uloge: Xavier Dolan, Monia Chokri, Niels Schneider

Zemlja produkcije: Kanada

Trajanje: 101′

Priča o troje bliskih prijatelja koji su deo ljubavnog trougla.

 

21.00

AKACIJE
ARG, ŠPA, 82′
Originalni naziv:  Las acacias
REŽIJA: P. Giorgelli
ULOGE: G. de Silva, H. Duarte

 

 

02. decembar

 

10:00

GOLCIJUS I PELIKANSKO DRUŠTVO

Holandski filmski festival

Originalni/međunarodni naziv: Goltzius Pelican Company

Režija: Peter Greenaway

Scenario: Peter Greenaway

Uloge: F. Murray Abraham, Flavio Parenti, Halina Reijn

Direktor fotografije: Reinier van Brummelen                 

Montaža: Elmer Leupen

Zemlja produkcije: Velika Britanija, Holandija, Hrvatska, 2012.

Trajanje: 120′

Jezik: engleski

„Golcijus i Pelikansko društvo“ je film zasnovan na životu Hendrika Golcijusa, holandskog slikara iz 16. veka, autora erotskih grafika. On ubeđuje Margrava Alzaškog da plati za štamparsku mašinu uz pomoć koje će se objavljivati ilustrovane knjige. Golcijus mu obećava izuzetnu knjigu erotskih slika, zasnovanih na Starom zavetu – Samson i Dalila, Lot i njegove ćerke, Jovan Krstitelj i Saloma. Kako bi ga još više primamili da se upusti u ovaj poduhvat, Golcijus i njegovi saradnici nude Margrevu da na njegovom dvoru izvedu dramatizacije ovih erotskih priča. „Golcijus i Pelikansko društvo“ je drugi film iz Grinvejeve (8 ½ žena, Noćna straža) serije „Holandski majstori“. Treći film biće posvećen Hijeronimusu Bošu.

 

13:30

KALUP

Solun 2012 – „Srebrni Aleksandar“

Venecija 2012 – Nagrada za najbolji debitantski film

Rejkjavik

Originalni/međunarodni naziv: Küf/Mold

Režija: Ali Aydın

Scenario: Ali Aydın

Uloge: Ercan Kesal, Muhammet Uzuner, Tansu Biçer

Direktor fotografije: Murat Tuncel

Montaža: Ayhan Ergürsel, Ahmet Boyacıoğlu

Zemlja produkcije: Turska, Nemačka

Trajanje: 94′

Jezik: turski

 

15:30

POST TENEBRAS LUX (POSLE MRAKA SVETLOST)

Kan 2012 – Nagrada za režiju

Toronto, AFI FEST

Originalni/međunarodni naziv: Post tenebras lux

Režija: Carlos Reygadas

Scenario: Carlos Reygadas

Uloge: Adolfo Jimenez Castro, Natalia Acevedo, Willebaldo Torres, Rut Reygadas, Eleazar Reygadas

Direktor fotografije: Alexis Zabé

Montaža: Natalia López

Zemlja produkcije: Meksiko, Francuska, Holandija

Trajanje: 100′

Jezik: španski

Huan i njegova urbana porodica žive na selu u Meksiku. Istovremeno uživaju i pate u svetu koji život posmatra na drugačiji način. Huan se pita da li su ti svetovi komplementarni ili se, zapravo, nesvesno bore da jedan drugog eliminišu. Slobodoumni reditelj Karlos Rejgadas (Bitka na nebu, Japan, Prigušeno svetlo) predstavlja svoj najambiciozniji, najličniji i najkontroverzniji film do sada u ovoj dezorijentišućoj, kaleidoskopskoj viziji porodice podeljene između nežnosti i nasilja. Rezultat je istraživanje surovosti i nevinosti koje leže kako u srcu ljudskosti, tako i prirode.

 

17:30

SVI U NAŠOJ PORODICI

Sarajevo 2012 – Nagrada „Srce Sarajeva“ za najbolji film

B-EST Bukurešt 2012 – Nagrada publike

Zagreb 2012 – Zlatna kolica

Berlin, Toronto, AFI FEST

Originalni/međunarodni naziv: Toata lumea din familia noastra/Everybody in Our Family

Režija: Radu Jude

Scenario: Radu Jude, Corina Sabau

Uloge: Serban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Gabriel Spahiu

Direktor fotografije: Andrei Butica

Montaža: Catalin Cristutiu            

Zemlja produkcije: Rumunija, Holandija, 2012.

Trajanje: 107′

Jezik: rumunski

Marijus je razveden muškarac u kasnim tridesetim. Njegova petogodišnja ćerka Sofija živi sa majkom, što Marijusa jako tišti. On dolazi po ćerku da je povede na njihov godišnji odmor, ali mu kažu da je bolesna i da ne može da pođe. Marijus ne veruje i insistira na tome da ona pođe. Situacija se uskoro otima kontroli, i porodica biva upletena u događaje pune humora, nasilja, dečijih pesmica, policijskih intervencija i izjava ljubavi. „Svi u našoj porodici“ je drugi celovečernji film reditelja Radua Žudea, čiji je prvenac „Najsrećnija devojka na svetu“ pobedio na Forumu CICAE u Berlinu 2009. godine, dobio nagradu FIPRESCI na filmskom festivalu u Sofiji i  „Zlatni toranj“ na Međunarodnom filmskom festivalu na Paliću.

 

19:30

RAJ: VERA

Venecija 2012 – Specijalna nagrada žirija, Nagrada CinemAvvenire

AFI FEST

Originalni /međunarodni naziv: Paradise: Glaube/Paradise: Faith

Režija: Ulrich Seidl

Scenario: Ulrich Seidl, Veronika Franz

Uloge: Maria Hofstätter, Nabil Saleh

Direktor fotografije: Edward Lachman, Wolfgang Thaler

Montaža: Christof Schertenleib

Zemlja produkcije: Austrija, Francuska, Nemačka, 2012.

Trajanje: 113′

Jezik: nemački, engleski

 

22:00

LORENS U SVAKOM SLUČAJU

Kan 2012 – Najbolja glumica, Queer palma

Toronto 2012 – Najbolji kanadski film

Kabur 2012 – Nagrada mladih

Originalni i međunarodni naziv: Laurence Anyways

Režija: Xavier Dolan

Scenario: Xavier Dolan

Uloge: Melvil Poupaud, Suzanne Clément, Nathalie Baye, Monia Chokri, Yves Jacques

Direktor fotografije: Yves Bélanger

Montaža: Xavier Dolan

Zemlja produkcije: Canada, France, 2012.

Trajanje: 168′

Jezik: francuski, engleski

 

KLUB DOB

PRATEĆI PROGRAM

UVEĆANJE

 

18:30

PRIGUŠENO SVETLO

Originalni naziv: Stellet licht

Režija: Carlos Reygadas

Scenario: Carlos Reygadas

Uloge: Cornelio Wall, Maria Pankratz, Miriam Toews

Zemlja produkcije: Meksiko, Francuska

Trajanje: 145′

Čoveka izjeda krivica zbog vanbračne veze. Njegov otac, najbolji prijatelj i žena znaju istinu, ali njegova patnja ima veze jedino sa njegovom verom, koju ne može da pomiri sa svojim delima.

 

21:00

LJUBAV I MODRICE

Originalni naziv: Love and Bruises

Režija: Ye Lou

Scenario: Ye Lou, Liu Jie Falin

Uloge: Corinne Yam, Tahar Rahim, Jalil Lespert

Zemlja produkcije: Kina, Francuska

Trajanje: 105′

Izgubljena u Parizu, Hua sreće Matjua. Njih dvoje započinju intenzivnu, nasilnu vezu. Hua odlučuje da ode, nesvesna snage svoje zavisnosti od Matjua.

 

 

03. decembar

 

10:00

NIŠTA JOŠ NISTE VIDELI

Kan, Njujork

Originalni/međunarodni naziv: Vous n’avez encore rien vu/You Ain’t Seen Nothin’ Yet

Režija: Alain Resnais

Scenario: Alain Resnais, Laurent Herbiet

Uloge: Mathieu Amalric , Michel Piccoli, Pierre Arditi, Lambert Wilson, Sabine Azéma

Direktor fotografije: Eric Gautier

Montaža: Hervé de Luze, Sylvie Lager

Zemlja produkcije: Francuska, Nemačka, 2012.

Trajanje: 115′

Jezik: francuski

Slavni dramski pisac javlja se sa drugog sveta i okuplja sve prijatelje koji su tokom godina igrali u njegovom komadu „Euridika“. Ovi glumci gledaju snimak komada koji izvodi mlada glumačka trupa. Da li život, ljubav, smrt i ljubav posle smrti još uvek imaju svoje mesto na pozornici? Na njima je da odluče. A iznenađenja su tek počela… Jedan od najpoznatijih francuskih reditelja, Alen Rene (Hirošimo, ljubavi moja, Srca, Divlje travke), veteran filma koji je ove godine napunio 90 godina, filmom „Još ništa niste videli“ ponovo ispituje igru između pozorišta, filma i života. Rene se vraća se u studio gde život oblikuje tako da više naliči uspomenama i filmskoj umetnosti.

 

13:30

SVI U NAŠOJ PORODICI

Sarajevo 2012 – Nagrada „Srce Sarajeva“ za najbolji film

B-EST Bukurešt 2012 – Nagrada publike

Zagreb 2012 – Zlatna kolica

Berlin, Toronto, AFI FEST

Originalni/međunarodni naziv: Toata lumea din familia noastra/Everybody in Our Family

Režija: Radu Jude

Scenario: Radu Jude, Corina Sabau

Uloge: Serban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Gabriel Spahiu

Direktor fotografije: Andrei Butica

Montaža: Catalin Cristutiu            

Zemlja produkcije: Rumunija, Holandija, 2012.

Trajanje: 107′

Jezik: rumunski

 

15:15

U MAGLI

Kan 2012 – Nagrada FIPRESCI međ. žirija kritike

Tribeka, Karlove Vari, Toronto, AFI FEST

Originalni/međunarodni naziv: V tumane/In the Fog

Režija: Sergei Loznitsa

Scenario: Sergei Loznitsa

Uloge: Vladimir Svirskiy, Vladislav Abashin, Sergei Kolesov, Yulia Peresild, Nadezhda Markina, Vlad Ivanov, Mikhail Evlanov, Sergey Russkin, Boris Kamorzin, Timofey Tribuntsev

Direktor fotografije: Oleg Mutu

Montaža: Danielius Kokanauskis

Zemlja produkcije: Nemačka, Holandija, Belorusija, 2012.

Trajanje: 127′

Jezik: ruski

Zapadna granica SSSR-a, 1942. godina. Oblast je pod nemačkom okupacijom, a lokalni partizani vode bespoštednu borbu. Nedaleko od sela u kom živi Sušenja, radnik na pruzi, u vazduh je podignut voz. Iako nevin, Sušenja je uhapšen sa grupom sabotera. Spletom okolnosti, on se nađe u dubokoj šumi, oči u oči sa ranjenim neprijateljem. Sušenja je prinuđen da pod okolnostima u kojima ne postoje ni prijatelji ni neprijatelji, i gde je linija između izdaje i herojstva tanka, donese moralnu odluku. Nakon duge karijere u dokumentarnom filmu, beloruski reditelj Sergej Loznica (Radost moja) snimio je svoj drugi celovečernji igrani film, priču koja uranja u moralni ambis Drugog svetskog rata.

 

17:30

MISTERIJA

Kan

Originalni/međunarodni naziv: Mystery

Režija: Lou Ye

Scenario: Mei Feng, Yu Fan, Lou Ye

Uloge: Hao Lei, Qin Hao, Qi Xi

Direktor fotografije: Zeng Jian

Montaža: Gaston Jacquet

Zemlja produkcije: Kina, 2012.

Trajanje: 90′

Jezik: mandarinski

Lu i ne sluti da njen suprug vodi dvostruki život, dok ga jednog dana ne vidi kako ulazi u hotel sa mladom ženom. Njen svet se ruši – i to je samo početak. Nekoliko sati kasnije, mlada žena umire ispod točkova automobila. Policijski inspektor koji vodi slučaj odbija da poveruje u slučajnost njene smrti, a Lu shvata da njen, naizgled savršeni muž, vodi dvostruki život. Reditelj „Letnje palate“, Lu Je (Ljubav i modrice, Prolećna groznica), vraća se nakon petogodišnje zabrane snimanja, distancirajući se od politike pričom o bračnoj prevari i ubistvu, o kineskoj porodici u vremenu tranzicije.

 

19:30

POST TENEBRAS LUX (POSLE MRAKA SVETLOST)

Kan 2012 – Nagrada za režiju

Toronto, AFI FEST

Originalni/međunarodni naziv: Post tenebras lux

Režija: Carlos Reygadas

Scenario: Carlos Reygadas

Uloge: Adolfo Jimenez Castro, Natalia Acevedo, Willebaldo Torres, Rut Reygadas, Eleazar Reygadas

Direktor fotografije: Alexis Zabé

Montaža: Natalia López

Zemlja produkcije: Meksiko, Francuska, Holandija

Trajanje: 100′

Jezik: španski

 

22:00

GOLCIJUS I PELIKANSKO DRUŠTVO

Holandski filmski festival

Originalni/međunarodni naziv: Goltzius Pelican Company

Režija: Peter Greenaway

Scenario: Peter Greenaway

Uloge: F. Murray Abraham, Flavio Parenti, Halina Reijn

Direktor fotografije: Reinier van Brummelen                 

Montaža: Elmer Leupen

Zemlja produkcije: Velika Britanija, Holandija, Hrvatska, 2012.

Trajanje: 120′

Jezik: engleski

 

KLUB DOB

PRATEĆI PROGRAM

UVEĆANJE

 

18:30

UVOZ IZVOZ

Originalni naziv: Import/Export

Režija: Ulrich Seidl

Scenario: Ulrich Seidl, Veronika Franz

Uloge: Ekateryna Rak, Lidiya Oleksandrivna Savka, Natalya Baranova

Zemlja produkcije: Austrija, Francuska

Trajanje: 141′

Medicinska sestra iz Ukrajine traži bolji život na Zapadu, dok nezaposleni radnik obezbeđenja iz Austrije putuje na Istok sa istim razlogom.

 

21.00

PROLEĆNA GROZNICA

Originalni naziv: Chun feng chen zui de ye wan

Režija: Ye Lou

Scenario: Feng Mei

Uloge: Hao Qin, Sicheng Chen, Zhuo Tan

Zemlja produkcije: 116′

Trajanje: Kina, Francuska

Unajmljen da špijunira muža koji vara ženu, Luo se ubrzo upušta u vezu sa ljubavnikom čoveka koga prati. Njih dvojica i Luova devojka upuštaju se u delirijum pijanih noći. Ali, koliko sve to može da potraje?

 

04. decembar

 

10:00

MISTERIJA

Kan

Originalni/međunarodni naziv: Mystery

Režija: Lou Ye

Scenario: Mei Feng, Yu Fan, Lou Ye

Uloge: Hao Lei, Qin Hao, Qi Xi

Direktor fotografije: Zeng Jian

Montaža: Gaston Jacquet

Zemlja produkcije: Kina, 2012.

Trajanje: 90′

Jezik: mandarinski

13:30

CEZAR MORA UMRETI

Berlin 2012 – Zlatni medved, Nagrada ekumenskog žirija

Karlove Vari, Njujork, AFI FEST, Sidnej

Originalni/međunarodni naziv: Cesare deve murire / Ceasar Must Die

Režija: Paolo Taviani, Vittorio Taviani

Scenario: Paolo Taviani, Vittorio Taviani, William Shakespeare, Fabio Cavalli

Uloge: Cosimo Rega, Salvatore Striano, Giovanni Arcuri, Antonio Frasca, Juan Dario Bonetti, Vincenzo Gallo, Rosario Majorana, Francesco De Masi

Direktor fotografije: Simone Zampagni

Montaža: Roberto Perpignani

Zemlja i godina produkcije: Italija, 2012.

Trajanje: 76′

Jezik: italijanski

 

15:30

ZVERI JUŽNIH DIVLJINA

Sandens 2012 – Nagrada žirija, Nagrada za najbolju fotografiju

Kan 2012 – Zlatna kamera za najbolji debitantski film, Nagrada FIPRESCI, Nagrada mladih, Specijalno priznanje ekumenskog žirija

Los Anđeles 2012 – Nagrada publike

Karlove Vari, London, Sijetl, Sidnej

Originalni/međunarodni naziv: Beasts of the Southern Wild

Režija: Benh Zeitlin

Scenario: Lucy Ailbar, Benh Zeitlin

Uloge: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly, Lowell Landes, Pamela Harper, Gina Montana, Nicholas Clark, Jovan Hathaway

Direktor fotografije: Ben Richardson

Montaža: Crockett Doob, Affonso Gonçalves

Zemlja produkcije: Sjedinjene Američke Države, 2012.

Trajanje: 91′

Jezik: engleski

 

17:15

U MAGLI

Kan 2012 – Nagrada FIPRESCI međ. žirija kritike

Tribeka, Karlove Vari, Toronto, AFI FEST

Originalni/međunarodni naziv: V tumane/In the Fog

Režija: Sergei Loznitsa

Scenario: Sergei Loznitsa

Uloge: Vladimir Svirskiy, Vladislav Abashin, Sergei Kolesov, Yulia Peresild, Nadezhda Markina, Vlad Ivanov, Mikhail Evlanov, Sergey Russkin, Boris Kamorzin, Timofey Tribuntsev

Direktor fotografije: Oleg Mutu

Montaža: Danielius Kokanauskis

Zemlja produkcije: Nemačka, Holandija, Belorusija, 2012.

Trajanje: 127′

Jezik: ruski

 

19:30

NIŠTA JOŠ NISTE VIDELI

Kan, Njujork

Originalni/međunarodni naziv: Vous n’avez encore rien vu/You Ain’t Seen Nothin’ Yet

Režija: Alain Resnais

Scenario: Alain Resnais, Laurent Herbiet

Uloge: Mathieu Amalric , Michel Piccoli, Pierre Arditi, Lambert Wilson, Sabine Azéma

Direktor fotografije: Eric Gautier

Montaža: Hervé de Luze, Sylvie Lager

Zemlja produkcije: Francuska, Nemačka, 2012.

Trajanje: 115′

Jezik: francuski

 

22:00

Pobednik festivala

 

KLUB DOB

PRATEĆI PROGRAM

UVEĆANJE

 

18:30

IZMEĐU ZIDOVA

Originalni naziv: Entre les murs

Režija: Laurent Cantet

Scenario: Laurent Cantet, Robin Campillo

Uloge: François Bégaudeau, Agame Malembo-Emene, Angélica Sancio

Zemlja produkcije: Francuska

Trajanje: 128′

Nastavnik i pisac Fransoa Begodo igra jednu verziju sebe dok provodi vreme predavajući rasno izmešanim učenicima iz nezgodnog pariskog predgrađa.

 

21 :00

PROVALNIK

Originalni naziv: Bin-jip

Režija: Ki-duk Kim

Scenario: Ki-duk Kim

Uloge: Seung-yeon Lee, Hyun-kyoon Lee, Hyuk-ho Kwon

Zemlja produkcije: Južna Koreja, Japan

Trajanje: 88′

Mladi čovek u prolazu upada u prazne kuće i na nekoliko dana preuzme živote odsutnih stanovnika.

 

Komentari