IN MEMORIAM: Mihael Glavoger

U znak sećanja na nedavno preminulog reditelja, scenaristu, direktora fotografije i pisca, Mihaela Glavogera, Dom omladine Beograda organizuje besplatnu projekciju njegovog filma “SJAJ KURVI”.

Mihael Glavoger je rođen 3. decembra 1959. u Gracu, Austrija. Studirao je na Institutu za umetnost u San Francisku (San Francisco Art Institute) od 1981. do 1982. i na Filmskoj akademiji u Beču od 1983. do 1989. Smatran je jednim od rodonačelnika modernog bioskopskog dokumentarca.

Njegovu izuzetno zanimljivu i plodnu karijeru zaustavila je tragična smrt. Na snimanju svog poslednjeg filma Mihael Glavoger oboleo je od malarije i preminuo 23. aprila 2014. u Liberiji.

 

Izabrana filmografija
RAT U BEČU (Krieg in Wien), 1989.

BIOSKOP U GLAVI (Kino im Kopf), 1996.

MEGAPOLISI (Megacities), 1998.

FRANCUSKA, DOLAZIMO! (Frankreich, wir kommen), 2000.

SMRT RADNIKA (Workingman’s Death), 2005.

SJAJ KURVI (Whores’ Glory), 2011.

http://www.glawogger.com/

Mihael Glavoger je uvek bio usmeren na to da drastično provocira publiku zapanjujućim prizorima surove realnosti, dokumentovane maestralnom fotografijom i kamerom koja bioskopsko platno pretvara u fantastične murale zadivljujućeg kolorita. Taj jedinstveni spoj u Glavogerovim dokumentarcima nam omogućava da još uvek zadivljeni posmatramo svet, čak i kad bismo pre poželeli da zatvorimo oči.

Film “SJAJ KURVI”

Austrija, 2011.

119 minuta

Podjednako uznemirujući i fascinantan, otkrivajući je triptih o fenomenu prostitucije kroz prizore s Tajlanda, iz Bagladeša i Meksika.

Priče o tri različita sveta, tri različite kulture i tri različite religije ispričane sa idejom drastičnih vizuelnih i tematskih kontrasta. Sjajni “Akvarijum” na Tajlandu, koga upoznajemo na početku, metafora je visoko razvijenog haj-tek sveta u kome sve ima privlačni privid uređenog i kontrolisanog. Glavoger direktnim spojem smenjuje sjaj bogatog sveta sa orijentalnim šarenilom sumorne sirotinjske četvrti grada Faridpura u Bangladešu, uvodeći nas u prostore “Grada radosti”. Kamera tesno pripijena uz zidove dugih, uskih, tamnih hodnika dokumentuje prizore stalnog kretanja groteskno našminkanih, živopisno odevenih devojaka, ponekad gotovo devojčica, i žena u variranim situacijama susretanja i poslovnih dogovora ili incidenata. Finalna priča iz Meksika, iz malog pograničnog grada uz reku Rio Grande, surovi je sunovrat u prostore ispunjene mračnim pretnjama i opasnostima. Noć i ništavilo prekidani povremenim bljeskovima davno zaboravljene ljudskosti.

http://www.whoresglory.com/

 

 

Komentari