7. Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS

Festival se održava u Sava Centru, Domu omladine Beograda, Dvorani kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, bioskopu „Fontana”, Cineplex-u,  Domu kulture „Studentski grad”.
Realizaciju Festivala podržali su: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Goethe-Institut u Beogradu, Ambasada Izralea, i Ambasada SAD u Beogradu

Sedmi po redu Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs održaće se od 8. do 14. maja u Beogradu. Tokom sedam dana festivala biće prikazano 34 najbolja ostvarenja recentne dokumentarne filmske produkcije iz celog sveta i iz Srbije, koje su odabrali Darko Lungulov (reditelj), Mladen Vušurović (osnivač i direktor BELDOCS-a) i Aleksandar Hadži-Đurović (reditelj).  
 
Filmovi će biti prikazani u šest programskih celina: Srpski takmičarski program, Međunarodni program, 3D, Beldocs podržava, Kosovo i Metohija u fokusu, Van konkurencije. Specijalni program biće posvećen obeležavanju stogodišnjice od Prvog svetskog rata.
 
Beldocs 2014 biće svečano otvoren 8. maja u Velikoj dvorani Sava Centra srpskim premijerama dva izuzetna ostvarenja o fascinantnim ličnostima sa ovih prostora koji su veoma uspešne karijere ostvarili u sferi sporta i muzike. U 19 č biće prikazan film „Fudbalski trener Zoran i afrički tigrovi” reditelja Sema Bensteda iz Velike Britanije. Film prati iskusnog srpskog fudbalskog trenera, Zorana Đorđevića, na putu stvaranja prvog nacionalnog tima u novonastaloj državi Južni Sudan. Nakon toga u 21č sledi projekcija filma „Moj zanat” srpskog reditelja Mladena Matičevića o životu nenadmašnog hrvatskog kantautora Arsena Dedića.
 
Beldocs 2014 se završava 14. maja u 21č svečanom ceremonijom dodele nagrada i projekcijom ovogodišnjeg Oskarovca u kategoriji dokumentarnog filma „Dvadeset stopa od zvezda”, Morgana Nevila, neispričane istinite priče o pratećim vokalima nekih od najvećih muzičkih legendi dvadesetprvog veka kao što su Brus Springstin, Stivi Vonder, Mik Džeger i Sting, između ostalih. Ipak, ove svetski poznate ličnosti nisu u centru pažnje filma, već životne priče brojnih pratećih vokala. Projekcija ovog fascinantnog ostvarenja realizovana je u saradnji sa Film Forvard inicijativom i Ambasadom SAD u Beogradu. Film Forvard je međunarodni program turneje, koji je osnovan sa ciljem poboljšanja kulturne saradnje, razumevanja i dijaloga širom sveta kroz filmske projekcije, razgovore, predavanja.
 
Gosti Beldocs festivala biće i: Halil Efrat, režiser filma „Album 61”, Franziska Schönenberger, Jayakrishnan Subramanian, autori filma “Mama i tata”, Zoran Đorđević, protagonista filma „Fudbalski trener Zoran i afrički tigrovi” i brojni urednici dokumentarnih programa televizija iz regiona (RTRS, HRT, All Jazzira, RTV Slovenija, MKTV, Vijesti) koji su zainteresovani da otkupe srpske dokumentarne filmove za svoje programe.
 
 
Program u Domu omladine Beograda
 
MEĐUNARODNI TAKMIČARSKI PROGRAM

 
Petak, 9. maj 2014.
 
18:00
Film: DOBAR SIN

Režija: Shirly Berkovitz, Izrael, 2013, 52′
Neverovatna priča dvadesetdvogodišnjeg Ora, koji je tajno finansirao svoju operaciju promene pola na Tajlandu, lažuci svoje konzervativne roditelje. Po povratku kući, kao žena, suočava se sa svojim novim životom, svojom porodicom i cenom ostvarenja svoga sna.
 
20:00
Film: SEPIDEH – DOSEZANjE ZVEZDA

Režija: Berit Madsen, Danska, 2013, 88′
Sepideh želi da postane astronaut. Ona provodi noći istražujući tajne univerzuma, dok je njena porodica spremna na sve da je zadrži čvrsto na zemlji. Ono što se očekuje od mlade iranske žene je u potpunoj suprotnosti sa njenim ambicijama i ugrožava njene planove za odlazak na univerzitet. Ali Sepideh ne odustaje od svojih snova! Hrabro se bori da ih ostvari, a podršku pronalazi u prvoj ženi koja se oprobala u svemirskom turizmu, Anuš Ansari.
 
Subota, 10.maj 2014.
 
18:00
Film: SPORAZUM

Režija: Karen Stokkendal Poulsen, Danska, Srbija, Velika Britanija, Belgija, 58′
Svetska istorija je u nastajanju kada glavni pregovarač evropske unije, Robert Kuper, treba da uspostavi dogovor za stabilnu koegzistenciju između Kosova i Srbije. Novi danski dokumentarac u režiji Karena Stokendala Puslena dovodi publiku u srce ovih intenzivnih pregovora. Ulozi su veliki, ali uprkos ozbiljnosti pregovora, postaju neočekivano duhoviti i obeleženi su stilom i šarmom tri aktera za stolom. Ovo je poslednji teritorijalni konflikt u Evropi, kjučan za EU u smislu njene sposobnosti da očuva mir u sopstvenom dvorištu.
 
20:00
Film: GOSPODAR SVEMIRA

Režija: Marc Bauder, Austrija, Nemačka, 2013, 88′
Bio je jedan od vrhunskih nemačkih investicionih bankara. Pravio je milionske profite na dan. Sada sedi u praznoj zgradi banke u finansijskom centru Frankfurta i priča. Zastrašujuća unutrašnja perspektiva jednog megalomanskog, kvazi-religioznog paralelnog sveta iza ogledalskih prozora.
 
Nedelja, 11.maj 2014.
 
18:00
Film: MAMA I TATA

Režija: Franziska Schönenberger, Jayakrishnan Subramanian, Nemačka, 2014, 89′
Amma i Appa – reči za majku i oca na jeziku Tamil – kazuje priču o dva bračna para – ljudima istog životnog doba, u brakovima dužim od 30 godina, ali iz sasvim različitih kultura: bavarske i indijske. Ovi ljudi upoznaju se kada se njihova deca zaljubljuju jedno u drugo i žele da snime dokumentarni film o susretu dve kulture. U ovom filmu se na duhovit i osećajan način istražuju biografije i ljubavne priče dva (zapravo tri) para, koji se mnogo razlikuju, ali samo na prvi pogled.
 
20:00
Film: ALBUM 61

Režija: Halil Efrat, Izrael, 2013, 70′
Svetsko prvenstvo u šahu je zanimljiva borba koja obiluje strašću, moći i novcem. Boris Gelfand je proveo ceo život spremajuću se za ovaj trenutak. Odgajan je da postane šampion od svoje šeste godine. Njegov otac je posvetio svoj život građenju dečakovog taletna, a čitav taj proces opsesivno dokumentovao. Foto albumi pričaju očevu priču, jednako koliko i sinovljevu, otkrivajući jednostavnu istinu o čoveku koji proživljava sopstvene snove kroz sina, a u vreme sovjetskog režima. Može li ijedno dete, uzevši u obzir sovjetsko obrazovanje, postati genije? I da li je genjalnost vredna svoje cene?
 
 
Ponedeljak, 12.maj 2014.
 
18:00
Film: UMETNOST I NASILjE

Batoul Taleb, Mariam Abu-Khaled, Udi Aloni, Palestina, SAD, Izrael, 2013, 75′
Inspirisana likovima iz Alise u zemlji čuda, Čekajući Godoa i Antigone, mlada glumica iz Palestine bavi se temom vojne okupacije i rodnog ugnjetavanja, nasilja i bola – na sceni, kao i u životu. Prateći pravac svog voljenog režisera i borca za mir, Džuliana Mer-Kamisa, koji je ubijen 4. aprila 2011. godine ispred pozorišta Freedom u kampu za izbeglice Dženin, na teritoriji Zapadne Obale, mašta u nepredividivo surovoj okolini stvara umetničku pobunu, tvoreći živopisan i hrabar prikaz mlade i aktivne generacije Palestinaca.
 
20:00
Film: LEPOTICA I BOKSER

Režija: Zachary Heinzerling, SAD, 2013, 82′
Kao osvrt na ljubav, žrtvovanje i kreativni duh, ova iskrena ljubavna priča istražuje burni brak, dug 40 godina, dva japanska umetnika, slikara tzv. bokserskom tehnikom – Ušija Šinohare i njegove žene Noriko. Činilo se da mladom, nemirnom umetniku u Tokiju sleduje blistava budućnost i slava, te se u potrazi za svetskim priznanjem seli u Njujork 1969. godine gde ipak ne nalazi komercijalni uspeh. Noriko se sa 19 godina preselila u Njujork da studira umetnost i zaljubila u Ušija, a zatim odlučuje da napusti studije kako bi se posvetila bračnim dužnostima i ulozi asistenta svog nedisciplinovanog muža alkoholičara. Tokom braka uloge su se zamenile. Sada osamdesetogodišnjak, Ušijo se bori da kreira svoju umetničku zaostavštinu, dok Noriko napokon dobija priznanja za svoja umetnička dela – seriju crteža naslovljenu „Slatkica“ u kojoj predstavlja svoju, ne tako laku, prošlost sa Ušijom. Obuhvatajući četiri decenije njihovih života, ovaj film je portret para koji se bori sa večnim temama žrtvovanja, razočaranja i starenja u pozadini života posvećenih umetnosti.

Komentari