DOK CINEMA MASTERS: “SA FIDELOM DO KRAJA” Gorana Radovanovića DOK CINEMA MASTERS: “СА ФИДЕЛОМ ДО КРАЈА” Горана Радовановића

Projekcija i razgovor o filmu “SA FIDELOM DO KRAJA”

Gost: Goran Radovanović, scenarista, reditelj i producent

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

 

SA FIDELOM DO KRAJA

52 minuta I SRBIJA, KUBA I IDFA 2011

Scenarista i reditelj GORAN RADOVANOVIĆ

Direktori fotografije JOSE MANUEL ALGUACIL, CLAUDIA ALVES

Montažeri ANDRIJA ZAFRANOVIĆ, MAJA KOKIĆ

Zvuk ALEKSANDAR PROTIĆ, SERGIO FERNANDEZ

Producent GORAN RADOVANOVIĆ za NAMA FILM

 

SA FIDELOM DO KRAJA

Sijera Maestra, Kuba, 850 kilometara od Havane. Dan pre proslave 52. godišnjice Revolucije. Starac popravlja motocikl star nekoliko decenija. Mladi stomatolog pokušava da pronađe prevoz do klinike u brdima. Sredovečni bračni par drži javnu telefonsku govornicu za stanovnike sela koji nemaju telefon. Sudbine ovih ljudi se prepliću na dan ideološke ekstaze. A sledećeg dana? Sledećeg dana vraćaju se ritmu svakodnevnog života koji nije baš obećavajući. Svi su toga svesni, čak i megafoni kojima naprasno odjekuju ideološki slogani stari 52 godine. Revolucija se nastavlja. Koliko dugo? Con Fidel, pase lo que pase. Uz Fidela do kraja.

 

GORAN RADOVANOVIĆ je scenarista i reditelj filmova “Columba Urbica” (IDFA 1995), “Kasting” (IDFA 2003), “Pileći izbori” (IDFA 2005) i “Sa Fidelom do kraja” (IDFA 2011), na osnovu kojih je stekao reputaciju koja kritičare navodi da ga svrstaju rame uz rame sa klasicima domaće dokumentaristike. Veliku pažnju je privukao igranim filmom “Hitna pomoć” (2009), kao i filmom “Enkalava”, koji je bio nacionalni kandidat u trci za nominacije za nagradu Oskar u kategoriji filmova sa neengleskog govornog područja. Njegov film “Slučaj Makavejev ili Proces u bioskopskoj sali” (2019), dobio je nagradu FEST-a, kao prvi dokumentarni film proglašen za pobednika u takmičarskom programu Srpski film (Srbija i prijatelji). Diplomirao je istoriju umetnosti, završivši deo studija u Minhenu. Kao predavač boravio je i radio u više zemalja. Potpisuje ukupno 15 filmskih ostvarenja, igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, ostvarujući se kao scenarista, reditelj i producent.

 

DOK CINEMA MASTERS je program koji predstavlja filmske klasike kratkometražnog i dugometražnog dokumentarnog filma, autore koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i one koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije. Filmske projekcije su praćene razgovorom moderatora sa gostima.

Autorka i moderatorka programa: Jovana Nikolić, producentkinja

Komentari