DOK CINEMA MASTERS: “COLUMBA URBICA” & “KASTING” Gorana Radovanovića DOK CINEMA MASTERS: "COLUMBA URBICA" & “КАСТИНГ” Горана Радовановића

Projekcija i razgovor o filmovima “COLUMBA URBICA” i “KASTING”

Gost: Goran Radovanović, scenarista i reditelj

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

 

COLUMBA URBICA

8 minuta I SRBIJA I IDFA 1995

Scenarista i reditelj GORAN RADOVANOVIĆ

Direktor fotografije RADOSLAV VLADIĆ

Montažer MILICA ŽIVOJINOVIĆ

Zvuk DRAGAN ČENERIĆ

Muzika ALEKSANDAR LOKNER

Producent MLADEN PETROVIĆ za SPES Beograd u saradnji sa RTS TV Beograd

Slobodno tržište i principi konkurencije ne utiču samo na gornje slojeve društva, već određuju i živote ljudi sa margine. U tom smislu, životi beskućnika se ne razlikuje od života buržuazije. Ovaj film sa podnaslovom “Kratki darvinistički film o Beogradu 1994. godine” na tragikomičan način ilustruje te činjenice, prikazujući strategiju preživljavanja Roma Jašara Džemalova, koji živi u ilegalnom skromnom stanu podignutom nasuprot srednjovekovne tvrđave u Beogradu. Dugo se izdržavao skupljanjem hrane iz kanti za otpatke, ali kako je usled ratne inflacije u prvoj polovini 90-ih godina prošlog veka veliki broj starijih Beograđana bio doveden do “prosjačkog štapa”, Jašar postaje prinuđen da se snalazi na alternativni način.

 

KASTING

52 min I SRBIJA, ŠPANIJA I IDFA 2003

Scenarista i reditelj GORAN RADOVANOVIĆ

Direktor fotografije RADOSLAV VLADIĆ

Montažer DEJAN PETROVIĆ

Zvuk MILAN STOJANOVIĆ

Muzika NEMANJA MOSUROVIĆ

Producent GORAN RADOVANOVIĆ za NAMA FILM

Koproducent ELKE BAUR za TIGER TV GmbH

 

Dokumenatrni film o ljudima koji su prisiljeni da preduzmu očajničke mere, čak i da kompromituju svoje moralne principe, da bi zaradili novac u ekonomski nepovoljnoj klimi Istočne Evrope. Često neznajući u šta se upuštaju, ovi muškarci i žene se prijavljuju na pozive za kasting, gde se od njih traži da skidaju intimno rublje i odgovaraju na lična pitanja.

 

GORAN RADOVANOVIĆ je scenarista i reditelj filmova “Columba Urbica” (IDFA 1995), “Kasting” (IDFA 2003), “Pileći izbori” (IDFA 2005) i “Sa Fidelom do kraja” (IDFA 2011), na osnovu kojih je stekao reputaciju koja kritičare navodi da ga svrstaju rame uz rame sa klasicima domaće dokumentaristike. Veliku pažnju je privukao igranim filmom “Hitna pomoć” (2009), kao i filmom “Enkalava”, koji je bio nacionalni kandidat u trci za nominacije za nagradu Oskar u kategoriji filmova sa neengleskog govornog područja. Njegov film “Slučaj Makavejev ili Proces u bioskopskoj sali” (2019), dobio je nagradu FEST-a, kao prvi dokumentarni film proglašen za pobednika u takmičarskom programu Srpski film (Srbija i prijatelji). Diplomirao je istoriju umetnosti, završivši deo studija u Minhenu. Kao predavač boravio je i radio u više zemalja. Potpisuje ukupno 15 filmskih ostvarenja, igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, ostvarujući se kao scenarista, reditelj i producent.

 

DOK CINEMA MASTERS je program koji predstavlja filmske klasike kratkometražnog i dugometražnog dokumentarnog filma, autore koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i one koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije. Filmske projekcije su praćene razgovorom moderatora sa gostima.

Autorka i moderatorka programa: Jovana Nikolić, producentkinja

 

Komentari