DOK CINEMA DOB: KOSMA DOK CINEMA DOB: КОСМА

PROJEKCIJA I RAZGOVOR O FILMU “KOSMA”

Gošća: Sonja Blagojević Đekić, scenaristkinja, rediteljka, snimateljka i montažerka

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

KOSMA

Dokumentarni film I 75’ I 2013 I Srbija

EKIPA FILMA

Scenario, režija i kamera: Sonja Blagojević Đekić

Montaža: Nemanja Babić i Sonja Blagojević Đekić

Dizajn zvuka: Aleksandar Protić

Kompozitor: Milan Sv. Đurđević

Kolor korekcija: Pablo Ferro

Grafički i web dizajn: Marko Đekić

Produkcija: Svetlana i Zoran Popović za CVK Kvadrat

Uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda

 

O FILMU

“Kosma” je dokumentarni film o onom o čemu se retko govori kada se priča o Kosovu – o životu izvan okvira vesti i politike. Autorka prati rad istoimene radijske mreže pod čijim okriljem program emituje pet radio stanica raspoređenih u različitim delovima Kosova i Metohije, koje svojim signalom povezuju izolovane sredine u kojima Srbi danas žive. Svedočeći o nestancima struje, vode, strahu, nadletanju helikoptera, napadima i protestima upletenim u jednostavne ljudske želje, ambicije i postupke, u prostorima bogate, žive i prisutne istorije i viševekovne tradicije, “Kosma” pretvara život u zvuke FM frekvencija, sagledane ušima radija, dajući glasove onima koji su bez glasa i postojanja u zvaničnim medijima.

Film je prikazan na 50 festivala širom sveta, među kojima i na prestižnom festivalu dokumentarnog filma Big Sky u Montani, a nagrađen je sa više od 10 priznanja uključujući nagrade za najbolji film u Portugaliji, Italiji, SAD i Srbiji.

 

O AUTORKI FILMA

Sonja Blagojević Đekić rođena je 1980. godine u Beogradu, gde i danas živi i radi. Svoje prve kratke filmove snimila je u prethodnom milenijumu, a u ovom je diplomirala filmsku i TV režiju; sve od tada strastveno radi na svojim dokumentarnim projektima, u raznim funkcijama (reditelj, scenarista, snimatelj, producent). Paralelno je aktivno učestvovala u radu i organizaciji nekoliko filmskih festivala u Srbiji. Svoje bavljenje dokumentarizmom ukratko opisuje ovako: istraživanje života kroz film, uz stalno preispitivanje samog medija filma! Njeno filmsko putovanje započelo je po Srbiji – kroz vizuru jednog američkog klovna (“Moj drug Srbija”, 2008), nastavilo se na Kosovu: angažovanom opservacijom o mreži radio-stanica (“Kosma”, 2013), potom u pećinskom mraku: rekonstrukcijom davno zaboravljenog svetskog rekorda u pećinskom samovanju (“Speleonaut / Pod kamenim nebom”, 2018). Sonja trenutno putuje kroz snove umetnika Vladana Radovanovića (“Kolekcionar snova”, 2023). Osnivač je produkcije KEVA, članica nekoliko filmskih udruženja, doktorand na FDU.

 

O PROGRAMU

DOK CINEMA DOB je program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje tokom godine u Domu omladine Beograda, u zimskom ciklusu, od februara do maja, i u letnjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima. Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora.

O AUTORKI I MODERATORKI PROGRAMA

Jovana Nikolić je producent dokumentarnih filmova “Pogrebnik”, “Kavijar Konekšn” i “Nacionalni park”, sva tri premijerno prikazana na IDFA. EAVE, EURODOC, i Berlinale Talents alumna. Predaje produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Banja Luci. Autor je doktorskog rada na temu “Menadžment i produkcija dokumentarnih filmova u uslovima nepovoljnim za kulturni razvoj” na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Realizovala je koprodukcije sa ITVS International (SAD) i Cognito Films (Švajcarska), i saradnje sa ARTE Germany, Channel 4, YLE, SVT, NRK, AJB, RTV SLO i drugima.

Komentari