DOK CINEMA MASTERS: “MUZEJ REVOLUCIJE” DOK CINEMA MASTERS: "МУЗЕЈ РЕВОЛУЦИЈЕ"

Projekcija i razgovor o filmu “MUZEJ REVOLUCIJE”

Gost: Srđan Keča, reditelj, scenarista i producent

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

MUZEJ REVOLUCIJE

Dokumentarni film I 91 min. I 2021 I Srbija, Hrvatska, Češka

Režija, scenario i kamera

SRĐAN KEČA

Muzika

HRVOJE NIKŠIĆ

Montaža

SRĐAN KEČA, HRVOSLAVA BRKUŠIĆ

Dizajn zvuka

JAKOV MUNIŽABA

Produkcija

SRĐAN KEČA za UZROK (RS)

VANJA JAMBROVIĆ za RESTART (HR)

LUKAŠ KOKEŠ za NUTPRODUKCE (CZ)

 

O FILMU

“Vetar se u noći podigao i odneo nam planove” glasi poslovica u uvodnim rečima “Muzeja revolucije”. Reči su referenca na plan iz 1961. da se u Beogradu izgradi veliki muzej kao omaž socijalističkoj Jugoslaviji. Trebalo je “čuvati istinu” o jugoslavenskom narodu. Ali plan nikad nije otišao dalje od izgradnje podruma.

Zapušteni prostor danas priča sasvim drugačiju priču od one koju su zamislili njeni inicijatori pre 60 godina. U vlažnoj, mračnoj zgradi žive izopštenici društva preoblikovanog kapitalizmom. Film se fokusira na devojčicu koja s majkom zarađuje čisteći prozore automobila na raskrsnicama. Bliska je prijateljica sa staricom koja takođe živi u “podrumu revolucije“. Na rubu grada koji se transformiše, tri žene nalaze utočište jedna u drugoj.

Film je premijerno prikazan na IDFA 2021. godine, a na Hot Docsu 2022. godine. Osvojio je Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film i nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na prestižnom festivalu Big Sky Documentary Festival.

 

BIOGRAFIJA AUTORA

Reditelj i montažer Srđan Keča (1982) dokumentarističku karijeru započeo je kao polaznik filmskog programa Ateljea Varan Pariz održanog 2005. godine u Beogradu, nakon čega je studirao na National Film and Television School (NFTS) u Velikoj Britaniji. Festivalskoj publici predstavio se najpre filmom “Posle rata” (2006), nakon čega su usledili filmovi “Pismo ocu” (2011), kao dvostruki laureat Beldocsa, zatim “Mirage” (2011), nagrađen na festivalima u Kotbusu, Londonu i Jihlavi. Montažer je i producent filma “Flotel Europa” (2015) Vladimira Tomića, dobitnika dve nagrade u Berlinu. Godine 2021. premijerno je prikazao film “Muzeje revolucije” na IDFA, a 2022. godine na Hot Docsu. Od 2015. godine predaje dokumentarni film na američkom Univerzitetu Stenford.

 

DOK CINEMA MASTERS je program koji predstavlja filmske klasike kratkometražnog i dugometražnog dokumentarnog filma, autore koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i one koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije.

Sve filmske projekcije su praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora. Ideja je da se domaća publika upozna sa specifičnostima domaćeg dokumentarnog stvaralaštva, i tendencijama na međunarodnoj dokumentarnoj sceni, jednako u kontekstu umetnosti i savremene dokumentarne produkcije.

Autorka i moderatorka programa je Jovana Nikolić, producentkinja.

Komentari