DOK CINEMA MASTERS: SLUČAJ MAKAVEJEV ILI PROCES U BIOSKOPSKOJ SALI

Projekcija i razgovor o filmu “SLUČAJ MAKAVEJEV ILI PROCES U BIOSKOPSKOJ SALI”

Gost: Goran Radovanović, reditelj i scenarista

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

 

SLUČAJ MAKAVEJEV ILI PROCES U BIOSKOPSKOJ SALI

Dokumentarni film I 74 min. I 2019 I Srbija

Scenario

GORAN RADOVANOVIĆ

BORIS TRBIĆ

Režija

GORAN RADOVANOVIĆ

Kamera

DRAGAN ĐORĐEVIĆ

ALEKSANDAR ANGELOVSKI

MIROSLAV JAKOVLJEVIĆ

Muzika

OGNJEN MILOŠEVIĆ

Montaža

MAJA KOKIĆ

Produkcija

NAMA FILM (RS)

OKTOBAR FILM (RS)

O FILMU

Film „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali”, istražuje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji, usredsređujući se na političku i društvenu klimu u kojoj je pod patronatam Saveza komunista Jugoslavije, s javnih govornica, osuđivan upravo film „WR: Misterije organizma”. To je ujedno i poslednji film u kojem se pojavljuju Makavejevljeva zvezda Milena Dravić, ali i sam Makavejev. U filmu „igraju” i svedoče Svetozar Cvetković, Slobodan Miletić, Ilija Bašić, ali i Petar Volk, Andrej Popović i Branislav Dimitrijević i drugi.

Film je premijerno prikazan na FEST-u 2019. godine. Dobio je nagradu FEST-a, kao prvi dokumentarni film proglašen za pobednika u takmičarskom programu Srpski film (Srbija i prijatelji).

BIOGRAFIJA AUTORA

GORAN RADOVANOVIĆ je scenarista i reditelj filmova “Columba Urbica” (IDFA 1995), “Kasting” (IDFA 2003), “Pileći izbori” (IDFA 2005) i “Sa Fidelom do kraja” (IDFA 2011), na osnovu kojih je stekao reputaciju koja kritičare navodi da ga svrstaju rame uz rame sa klasicima domaće dokumentaristike. Veliku pažnju je privukao igranim filmom “Hitna pomoć” (2009), kao i filmom Enkalava” koji je bio nacionalni kandidat u trci za nominacije za nagradu Oskar u kategoriji filmova sa neengleskog govornog područja. Njegov film “Slučaj Makavejev ili Proces u bioskopskoj sali” (2019), dobio je nagradu FEST-a, kao prvi dokumentarni film proglašen za pobednika u takmičarskom programu Srpski film (Srbija i prijatelji). Diplomirao je istoriju umetnosti, završivši deo studija u Minhenu. Kao predavač boravio je i radio u više zemalja. Potpisuje ukupno 15 filmskih ostvarenja, igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, ostvarujući se kao scenarista, reditelj i producent.

 

DOK CINEMA MASTERS je program koji predstavlja filmske klasike kratkometražnog i dugometražnog dokumentarnog filma, autore koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i one koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije.

Sve filmske projekcije su praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora. Ideja je da se domaća publika upozna sa specifičnostima domaćeg dokumentarnog stvaralaštva, i tendencijama na međunarodnoj dokumentarnoj sceni, jednako u kontekstu umetnosti i savremene dokumentarne produkcije.

Autorka i moderatorka programa je Jovana Nikolić, producentkinja.

Komentari