DOK CINEMA MASTERS: “MIRAGE” DOK CINEMA MASTERS: "MIRAGE"

Projekcija i razgovor o filmu “MIRAGE”

Gost: Srđan Keča, reditelj, scenarista i producent

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

 

 

MIRAGE

Dokumentarni film I 42 min. I 2011 I Srbija, Velika Britanija

Režija, scenario i kamera

SRĐAN KEČA

Muzika

JON WYGENS

Montaža

SIMON BULLEN

Produkcija

SRĐAN KEČA

 

O FILMU

Na rubu grada koji izrasta iz pustinje, čovek igra golf na terenu, sam. Drugi, šalje pismo, iz radnog kampa, ženi u Keniju. Peščana oluja zahvata gradilište, a lokalno stanovništvo održava čudnovati plesni obred. Dubai, percipiran uglavnom, ili kao razvojno čudo, ili kao propali trik, u filmu postaje platforma za istraživanje izmeštenosti, žudnje i čežnje. U tri poglavlja – gradu, okolnoj pustinji i njihovom stanovništvu – polako se otkrivaju mračni aspekti savremenog društva, dok permanentni ekonomski krah najavljuje kraj jedne ere.

Film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Jihlavi 2011. godine, gde je nagrađen Nagradom za najbolji dokumentarni film iz Centralne i Istočne Evrope. Iste godine na Filmskom festivalu u Kotbusu osvojio je Discovery Award. Godine 2012. dobio je nagradu za Najbolji dokumentarni film na London Short Film Festivalu.

 

BIOGRAFIJA AUTORA

Reditelj i montažer Srđan Keča (1982) dokumentarističku karijeru započeo je kao polaznik filmskog programa Ateljea Varan Pariz održanog 2005. godine u Beogradu, nakon čega je studirao na National Film and Television School (NFTS) u Velikoj Britaniji. Festivalskoj publici predstavio se najpre filmom “Posle rata” (2006), nakon čega su usledili filmovi “Pismo ocu” (2011), kao dvostruki laureat Beldocsa, zatim “Mirage” (2011), nagrađen na festivalima u Kotbusu, Londonu i Jihlavi. Montažer je i producent filma “Flotel Europa” (2015) Vladimira Tomića, dobitnika dve nagrade u Berlinu. Godine 2021. premijerno je prikazao film “Muzeje revolucije” na IDFA, a 2022. godine na Hot Docsu. Od 2015. godine predaje dokumentarni film na američkom Univerzitetu Stenford.

DOK CINEMA MASTERS je program koji predstavlja filmske klasike kratkometražnog i dugometražnog dokumentarnog filma, autore koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i one koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije.

Sve filmske projekcije su praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora. Ideja je da se domaća publika upozna sa specifičnostima domaćeg dokumentarnog stvaralaštva, i tendencijama na međunarodnoj dokumentarnoj sceni, jednako u kontekstu umetnosti i savremene dokumentarne produkcije.

Autorka i moderatorka programa je Jovana Nikolić, producentkinja.

 

Komentari