DOK CINEMA DOB: “POGREBNIK” DOK CINEMA DOB: "POGREBNIK"

Projekcija i razgovor o filmu “POGREBNIK”

Gost: Dragan S. Nikolić, reditelj, scenarista i direktor fotografije

Moderator: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

POGREBNIK

Dokumentarni film I 53’ I 2013 I Srbija

REŽIJA I KAMERA

Dragan S. Nikolić

SCENARIO

Dragan S. Nikolić i Jovana Nikolić

MONTAŽA

Srđan Radmilović i Milan Popović

DIZAJN I MONTAŽA ZVUKA

Dobrivoje Milijanović i Vladimir Živković

PRODUCENT

Jovana Nikolić

PRODUKCIJA

Prababa produkcija

U SARADNJI SA

ZDF/ARTE, YLE, NRK, TV SLO

UZ PODRŠKU

Ministarstva kulture Republike Srbije

Filmskog centra Srbije

EAVE Producers Workshop

MEDIA Mundus

www.prababa.rs

 

O FILMU

Film Pogrebnik, je treći film u nizu reditelja i scenariste Dragana S. Nikolića prikazan premijerno na IDFA (2013), koji je poneo niz domaćih i internacionalnih priznanja na festivalima u zemlji i svetu, i distribuiran na televizijama širom Evrope. Glavni akter filma je Bata, poreklom Srbin, koji napušta rodnu Nemačku, da bi se u Srbiji zaposlio u međunarodnom pogrebnom preduzeću svog tasta Drnde. “Drnda Internacional”, sa sedištem u Požarevcu i predstavništima širom Evrope, je neprikosnoveni broj jedan u prevozu preminulih emigranata. Sa profesionalnom smirenošću i talentom za improvizaciju Bata uspeva da se u roku od 48 sati nađe ispred bilo kojih vrata u Evropi potpuno opremljen za transport pokojnika u njihovu otadžbinu. Uprkos teškom poslu, Bata, nastoji da ostane sabran i da se veseli životu, preko lokalnih kafana u Istočnoj Srbiji, do pogrebnog bala u Mađarskoj. Uostalom, i pogrebnicima je ponekad potrebno da se opuste.

Pogrebnik je film o tome kako živimo i radimo za željenu budućnost, dok nam životi prolaze. Proglašen je za najbolji srpski film 2014. godine na Beldocsu. Takođe, ovaj film je jedini domaći dokumentarni film uvršten ravnopravno sa dugometražnim igranim filmovima u takmičarski program festivala Cinema City, gde je iste godine osvojio specijalnu nagradu stručnog žirija.

 

Dragan i Jovana Nikolić, foto: Boris Mitić

DRAGAN S. NIKOLIĆ – PROFESIONALNA BIOGRAFIJA

Dragan S. Nikolić je scenarista, reditelj i direktor fotografije filmova „Teški hor“ (2021), „Pogrebnik“ (2013), „Kavijar konekšn“ (2008) i „Nacionalni park“ (2006). Od pomenutih filmova, tri filma su premijerno prikazana na IDFA. Scenarista je dugometražnog igranog filma „Reži“ (FEST 2019), ko-scenarista dugometražnog dokumentarnog filma „Made in Serbia“ (FEST 2005) i kratkog igranog filma „Beži zeko, beži“ (Kanski filmski festival 2003, prva nagrada u cinefondation kategoriji). Autor je pozorišnih komada „Transilvanija“ (koji se izvodio 15 godina na redovnom repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta) i „Ja, Amerikanac“ (uvrštenog u pet najboljih za Sterijinu nagradu 2014. godine).

 

 

O PROGRAMU

DOK CINEMA DOB je program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje tokom godine u Domu omladine Beograda, u zimskom ciklusu, od februara do maja, i u letnjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima. Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora.

O AUTORKI I MODERATORKI PROGRAMA

Jovana Nikolić je producent dokumentarnih filmova „Pogrebnik“, „Kavijar Konekšn“ i „Nacionalni park“, sva tri premijerno prikazana na IDFA. EAVE, EURODOC, i Berlinale Talents alumna. Predaje produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Banja Luci. Autor je doktorskog rada na temu „Menadžment i produkcija dokumentarnih filmova u uslovima nepovoljnim za kulturni razvoj“ na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Realizovala je koprodukcije sa ITVS International (SAD) i Cognito Films (Švajcarska), i saradnje sa ARTE Germany, Channel 4, YLE, SVT, NRK, AJB, RTV SLO i drugima.

Komentari