Projekcija filma: “Paragvajski pasoši”

Organizator projekcije je Ambasada Republike Poljske u Beogradu, partner događaja je Ambasada Izraela u Beogradu.

Uvodna reč pre projekcije filma: dr Karolina Tšeskovska-Kubasik, Institut za nacionalno sećanje Poljske i Stefan Radojković, Muzej žrtava genocida.

 

Film „Paragvajski pasoši” (Passports to Paraguay / Poljska, 2020, 52′) reditelja Roberta Kačmareka predstavlja događaje koji se tiču učešća poljske diplomatije u spasavanju Jevreja tokom Drugog svetskog rata i zaboravljene poljsko-jevrejske saradnje protiv nacističke Nemačke. U periodu 1942—1943, neformalna grupa poljskih diplomata i aktivista jevrejskih organizacija radila je zajedno na dobavljanju pasoša južnoameričkih zemalja za Jevreje koje su nacistički nemački okupatori Poljske i drugih evropskih zemalja držali zarobljene u getima.

Zahvaljujući ovim dokumentima, mnogi Jevreji su izbegli deportaciju u nemačke logore smrti. Nosioci takvih pasoša slati su u logore za interniranje u Nemačku (Titmoning, Libenau, Bolsenberg) i umesto njih u okupiranu Francusku (Vitel). Nažalost, mali broj ljudi koji su spaseni zahvaljujući poljskim diplomatama preživeo je rat i čest je slučaj da porodice preživelih tek sada saznaju kome su njihovi rođaci dugovali živote.

Tajnu grupu koja je radila u poljskoj misiji u Bernu činili su: Aleksander Lados, Konstanti Rokicki, Stefan Jan Rinjevič, Juliuš Kuhl i od strane jevrejskih organizacija — Adolf H. Silberšajm i Haim Ajs. Godina 2021. u Poljskoj je proglašena za godinu Aleksandra Ladosa i njegove grupe.

Ulaz je slobodan.

Komentari