DOK CINEMA DOB: ČEKAJUĆI HANDKEA DOK CINEMA DOB: ЧЕКАЈУЋИ ХАНДКЕА

PROJEKCIJA I RAZGOVOR O FILMU “ČEKAJUĆI HANDKEA”

Gost: Goran Radovanović, scenarista i reditelj

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

ČEKAJUĆI HANDKEA

Dokumentarni film I 74’ I 2021 I Srbija

EKIPA FILMA

Scenario i režija: Goran Radovanović

Uloge: Srđan Petrović, Luka Petrović, Ljubomir Filijović, Vera stojković, Gavrilo Kujundžić, Živana Pavlović

Fotografija: Milorad Glušica

Montaža: Nenad Pirnat

Muzika: Gavrilo Kujundžić

Producenti: Jesenka Jasinger, Goran Radovanović

Produkcija: Nama Film, Mir Media

 

O FILMU

Saznavši da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost 2019. godine, vinar Srđan Petrović, iz Velike Hoče sa Kosova, odlučuje da postavi ploču sa reljefnim likom pisca na svojoj vinariji u kojoj je slavni pisac više puta boravio. Postavljanje ploče zahvalnosti slavnom piscu u izopštenoj, izolovanoj i getoiziranoj enklavi okruženoj albanskom većinom, kakva je Velika Hoča, postaje svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Film je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Sent Petersburgu (Message to Man IFF St. Petersburg) i van konkurencije u glavnom programu na FEST-u 2021. godine.

O AUTORU FILMA

GORAN RADOVANOVIĆ je scenarista i reditelj filmova “Columba Urbica” (IDFA 1995), “Kasting” (IDFA 2003), “Pileći izbori” (IDFA 2005) i “Sa Fidelom do kraja” (IDFA 2011), na osnovu kojih je stekao reputaciju koja kritičare navodi da ga svrstaju rame uz rame sa klasicima domaće dokumentaristike. Veliku pažnju je privukao igranim filmom “Hitna pomoć” (2009), kao i filmom “Enkalava” koji je bio nacionalni kandidat u trci za nominacije za nagradu Oskar u kategoriji filmova sa neengleskog govornog područja. Njegov film “Slučaj Makavejev ili Proces u bioskopskoj sali” (2019), dobio je nagradu FEST-a, kao prvi dokumentarni film proglašen za pobednika u takmičarskom programu Srpski film (Srbija i prijatelji). Diplomirao je istoriju umetnosti, završivši deo studija u Minhenu. Kao predavač boravio je i radio u više zemalja. Potpisuje ukupno 15 filmskih ostvarenja, igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, ostvarujući se kao scenarista, reditelj i producent.

 

DOK CINEMA DOB je program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje tokom godine u Domu omladine Beograda, u zimskom ciklusu, od februara do maja, i u letnjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima. Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora.

O AUTORKI I MODERATORKI PROGRAMA

Jovana Nikolić je producent dokumentarnih filmova “Pogrebnik”, “Kavijar Konekšn” i “Nacionalni park”, sva tri premijerno prikazana na IDFA. EAVE, EURODOC i Berlinale Talents alumna. Predaje produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Banja Luci. Autor je doktorskog rada na temu “Menadžment i produkcija dokumentarnih filmova u uslovima nepovoljnim za kulturni razvoj” na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Realizovala je koprodukcije sa ITVS International (SAD) i Cognito Films (Švajcarska), i saradnje sa ARTE Germany, Channel 4, YLE, SVT, NRK, AJB, RTV SLO i drugima.

Komentari