Projekcija filma “BABAI”

U okviru Festivala „Miredita, dobar dan“. Ulaz je slobodan!
Režija: Visar Morina

18.30-19.00 Otvaranje festivala
19.00-20.45 Prikazivanje filma
20.45-21.15 Razgovor sa umetnicima

Napomena: Kao i proteklih godina, ulaz na sve događaje biće potpuno besplatan. Ulaznice za pojedinačne događaje možete rezervisati putem maila festival@gradjanske.org i putem telefona +381 11 32 84 188 a više informacija o ovogodišnjem programu i događajima biće dostupno na sajtu www.mireditadobardan.com

U Beogradu će se od 1. do 4. juna 2016. održati treći po redu Festival „Miredita, dobar dan“, koji će predstaviti kulturnu scenu Kosova.

Na samom otvaranju (1. juna) biće predstavljen film Visara Morine „Babai“ koji je osvojio brojne nagrade na međunarodnim festivalima.

Ideja vodilja festivala jeste iniciranje susreta i kulturne razmene srpske i kosovske scene kojima se stvara tradicija okupljanja i kontinuirane saradnje između dvaju društava, a u cilju poboljšanja društvenih, političkih i kulturnih odnosa.
 
Bekim Fehmiu, albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac – simbol jedinstva, ali i raskola između dva naroda, bio je i ostao nepresušna inspiracija za stvaranje i realizaciju ovog festivala.

SINOPSIS FILMA

Desetodogišnji Nori i njegov otac Gezim zarađuju prodajom cigareta na predratnom Kosovu devedesetih godina. Gezim ne zna ništa o Norijevoj majci. On je ekspert za bežanje od prošlosti i sada želi da pobegne sa Kosova, bez Norija. Dečak pokušava sve da spreči svog oca u toj nameri, ali događa se nezgoda. Uplašen, Gezim nosi dečaka u bolnicu. Kada ovaj izađe, otac je već nestao. Ljut, ali odlučan, Nori kreće na rizičan put da nađe svog oca i zaista ga pronalazi u Nemačkoj. Sa upornošću, kakvu samo dete može da ima, on se suočava sa ocem i ne može da mu oprosti što ga je ostavio.

O reditelju:

Visar Morina je rođen 1979. godine u Prištini, Kosovo. Diplomirao je 2009. na Akademiji za dramske umetnosti u Kelnu, Nemačka, filmom “Smrt gušenjem”, za koji je dobio nagradu Max Ophüls. BABAI je njegov prvi igrani film.

 

Komentari