Bioskopska premijera filma “Slatko od Ništa” Borisa Mitića

Dokumentarac sa naracijom Iggy Popa i muzikom The Tiger Lillies!

Satirična dokumentarna parodija Borisa Mitića “Slatko od Ništa”, u kojoj Ništa dolazi da nam se obrati po prvi i poslednji put, imaće bioskopsku premijeru u nedelju 2. decembra u 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Ulaznice su u prodaji na Eventim blagajni DOB, po ceni od 300 RSD.

 

Dokumentarne kadrove Ničega, koji ilustruju njegov ‘vikend na zemlji’, snimalo je 62 snimatelja u 70 zemalja, narator je Iggy Pop, a muziku su komponovali majstori kabarea Pascal Comelade i The Tiger Lillies, koji sutradan (3. decembra) imaju veliki beogradski koncert u istom prostoru – Velikoj Sali DOB od 21:00.

 

 

Mitićev film je imao premijeru u Lokarnu, nakon čega je prikazan na preko 50 festivala (IDFA, Moskva, Šangaj, CPH:DOX, Sijetl…), 10 art bijenala (Ženeva, London, Majami, Buenos Aires, Rim) i 8 evropskih TV stanica.

U Beogradu je prvi put prikazan u Sava Centru na otvaranju ovogodišnjeg Beldocs-a, a projekcije u Domu omladine Beograda 2, 14, 15. i 16. decembra, sve u prisustvu autora, prve su u nizu vanrednih projekcija koje će se tokom zime održavati na alternativnim lokacijama širom grada.

Na proleće će film biti dostupan putem VOD-a, isključivo preko autorove Vimeo-on-Demand stranice, sa prevodom na preko 30 jezika, uključujući esperanto i latinski.

 

 

Boris Mitić jedan je od najnagrađivanijih i u svetu najpriznatijih srpskih dokumentarista, poznat po kultnim ostvarenjima “Pretty Dyana” (2003), o Dijančerosima iz Žarkova koji Spačeke i Dijane pretvaraju u Mad Max vozila za skupljanje kartona, te melanholično-urnebesnom eseju “Doviđenja, kako ste?” (2009), o srpskom satiričnom aforizmu.

**************************************************

Rekli su o filmu “Slatko od Ništa”:

“This is like something from the Renaissance or something.” – Iggy Pop

“Apothéosique!” – Pascal Comelade

“A torrential blues litany, tickling the limits of hope.” – CineLapsus

“Too wise to be poetic.” – Film Explorer

“Iggy Pop is the voice of Nothing in a film about everything. Confused? This is just the beginning of a massive cosmic comedy.” – CPH:DOX

“Turns out Zeitgeist has a voiceover of an aging ageless punk icon. How appropriate!” – Forbes

“This palate cleanser from director Boris Mitic is never less than gorgeous.” – The Financial Times

“A sensationally strange slice of avant-garde pontificating.” – The Guardian

“Poor Nothing, prisoner of the rhymes…” – Ximena Caminos’s mother

“This was the only real thing I saw today.” – Christine Monori, Miss Romania
“

A monumental abstraction!” – Radio Belgrade 3

“A Charlie Chekhov fuckyoumentary!” – Jacob Michelson-Shamelashivili

“Watching this film is like a mixture of feelings from before and after making love.” – Agron Domi, Tirana Film Festival

“Can I screen this film at my funeral, twice?” – Johan Kolinsky

“Your poster made my cat melancholic.” – Magdalena Maksiak

 

 

 

 

Komentari