10. MERLINKA FESTIVAL

Deseti, jubilarni, Međunarodni festival queer filma „Merlinka“ održaće se od 6. do 9. decembra u Domu omladine Beograda. U toku četiri festivalska dana na programu će biti više od 100 filmova iz 35 država, među kojima i ostvarenja iz evropskih zemalja, Paragvaja, Brazila, Rusije, Indije, Kine i Australije. Mnogi od filmova nagrađivani su na najprestižnijim svetskim festivalima poput Berlinala, Festivala u Kanu, Sundance festivala i drugih. U fokusu ovogodišnjeg festivalskog programa je Nemačka, i nemačka kinematografija.

Cene ulaznica su 200, 250 i 300 dinara za pojedinačne projekcije i 800 dinara za sve dane festivala. Ulaznice možete kupiti na biletarnici Eventima u Domu omladine Beograda.

Četvrtak, 6.12.2018.

19:00 ISPRED VELIKE SALE Tribina: Seksualno nasilje – zakon jače(g)

20:30 ISPRED VELIKE SALE Izložba fotografija Slobodana Ranđelovića – Živeti u tranziciji: LGBTQ Srbija

21:00 VELIKA SALA Svečano otvaranje uz nastupe Bojane Stamenom i Dajane Ho

21:30 VELIKA SALA Srećni princ

Igrani film
Režija: Rupert Everet
Uloge: Rupert Everet, Kolin Firt, Emili Votson
Nemačka, Velika Britanija, Belgija, Italija
Trajanje: 105 min.
Neispričana priča o poslednjim danima u tragičnim vremenima Oskara Vajlda, osobe koja svoju propast posmatra sa ironičnom distancom i slaže se sa poteškoćama koje nosi njegov život bez vezivanja i sa humorom.

Petak, 7.12.2018.

16:30-23:00 KLUBIĆ Revija kratkog filma

16:30 Renoviranje (Danska), Ostrva (Nemačka), Puš Pink (SAD), Ipsilon (Nemačka), Plavo nebo (Belgija), Daniela (Španija)
18:30 Stari narcis (Japan), Kad bi samo bio moj (Slovačka), Fatimin sin (Italija/Španija), Iskra (SAD), Crveno drvo (Irska/Italija), Sigurnosni pojas (Meksiko)
20.30 Publika bira najbolji ultra kratki film do 5 minuta trajanja: Propušten poziv (Francuska), Zvezda padalica (Španija), Mala tajna (Australija), Danas (Francuska), Bele sobe (Španija), Karate (Austrija), Mama je najbolja (Kanada), Kakav ti je bio dan (Nemečka), Tinejdžerska trojka (Nemačka), Torba (Filipini), Najbolji momenat (Španija), Kljunar (Španija), Gejndr (UK), Rok trajanja (SAD), Odluči se (SAD/Francuska), Usprotivi se (Francuska)
21.30 Visoka plima (Holandija), Potopljena šljiva (Kina), Kasno za poluvreme (Španija)

17:00 VELIKA SALA Ja, životinja

Igrani film
Režija: Katarina Mukštajn
Uloge: Sofi Štokinger, Katrin Resetarits, Dominik Varta
Austrija, 2018.
Trajanje: 100 min.
Ovo je film o kontradiktornim silama koje vode naše živote: želja, strast i razum.

17:30 AMERIKANA Mater

Igrani film
Režija: Pablo D’Alo Aba
Uloge: Patricio Aramburu, Marina Belati, Araceli Dvoskin
Argentina, 2017.
Trajanje: 80 min.
Lena i Selest vole jedna drugu i očajnički žele da postanu majke. Jedne noći izlaze da nađu donatora sperme i da izaberu stranca sa kojim će začeti svoje dete. Te noći Selest sreće Daria, mladića nezadovoljnim svojim životom kojim dominira njegova zaštitnički nastrojena majka. Taj susret će njihove živote prebaciti na drugi pravac, posebno Daria, koji će otkriti da on može učiniti nešto za sebe.

19:00 VELIKA SALA Rafiki

Igrani film
Režija: Vanuri Kaiu
Uloge: Patricia Amira, Mutoni Gateča, Džimi Gatu
Kenija, Južna Afrika, Nemačka, Francuska, Liban, Norveška, Holandija, SAD, 2018.
Trajanje: 82 min.
Dobre kenijske devojke postaju dobre kenijske žene, ali Kena i Ziki traže nešto više. Kada ljubav procveta između njih, dve devojke će biti primorane da biraju između sreće i sigurnosti.

19:30 AMERIKANA Peder trandža

Dokumentarac
Režija: Kiko Goifman, Klaudia Prisila
Brazil, 2018.
Trajanje: 75 min.
Dokumentarni film koji prati MC Lin Da Kuebrada, crnu trans ženu, izvođačicu i aktivistkinju koja živi u siromašnom delu Sao Paola. Njeni elektrizirajući nastupi (sa puno golotinje) se hrabro bore sa brazilskim hetero-normativnim mačizmom.

20:00 KAFIĆ Književno veče u saradnji sa knjižarom BEOPOLIS

21:00 VELIKA SALA Naslednice

Igrani film
Režiser: Marčelo Martinesi
Uloge: Ana Brun, Margarita Irun, Ana Ivanova
Paragvaj, Nemačka, Urugvaj, Brazil, Norveška, Francuska
Trajanje: 108 min.
Čela i Čikuita su obe poreklom iz bogatih porodica i zajedno su već́ više od 30 godina. Ali u skorije vreme, njihova finansijska situacija se pogoršala i počinju da prodaju svoje nasleđene stvari. Ali kada njihovi dugovi dovedu do toga da je Čikuita zatvorena zbog optužbi za prevare, Čela je prisiljena da se suoči sa novom realnošću. Vozeći po prvi put u životu, ona počinje da pruža lokalnu taksi uslugu grupi starijih bogatih dama. Pošto se Čela polako privikava na novi život, sreće se sa mnogo mlađom Endži, stvarajući svežu i osnažujuću novu vezu. Čela je konačno počela da izbija iz svoje ljuske i da se povezuje sa svetom, upadajući u svoju ličnu, intimnu revoluciju.

21:30 AMERIKANA Legenda o kamenu

Igrani film
Režija: Star Vu
Uloge: Džr Dži, Aric Čen, Golden Elefant, Etsen Čen, Vo C.
Tajvan, 2018.
Trajanje: 106 min.
Lin nakon smrti svog dečka odlazi u glavni grad Tajpej gde upoznaje Džoša, novog konobara u Stone baru u gej distriktu Crvena kuća, koga svi žele. Šon koji ima uspešnu karijeru I veoma je darežljiv donosi dobru karmu u Crvenu kuću, ali takođe izaziva promene u odnosima između Lina i Džoša. Lian je Fangov dečko koji takođe želi Džoša i podstiče ga na put droge i zabave. Događaji u Crvenoj kući i oko nje kulminiraju slomljenim srcima, očajem i tragedijom, ali postoji nada na različitim putevima koji su odabrani da se ide napred.

Subota, 8.12.2018.

16:30-23:00 KLUBIĆ Revija kratkog filma

16:30 Hiljadu godina ljubavi (Mjanmar), Prijateljice sa benefitom (SAD), Dan za mačke (Nemačka/Japan), Čaura (Iran), Pozitivno (Novi Zeland), Stranac samom sebi (Nemačka), Umesto (Poljska), Preskačući kamenje (Slovenija), Gde god se naše najdraže ulice sreću (Brazil) Ptice raja (Indija), Rabin (Izrael)
19:00 Druženje sa gostima festivala: Butiful (Francuska), Puževi (Argentina), Nema više nas (Švedska), Švarci (Kanada), Karate (Austrija), Diskonektovana (Nemačka), Ono (Rusija), Mali Majlo (SAD/Kina), Matias (Austrija), Rizik (Slovenija) Rik (Nemačka), Ljubavno pismo (Izrael), Zid (Srbija), Autovanje na Kosovu, u Srbiji i Hrvatskoj (Nemačka, Srbija)

17:00 VELIKA SALA 1985.

Igrani film
Režija: Jen Tan
Uloge: Virdžinija Madsen, Džejmi Čang, Kori Mihael Smit
SAD, 2018.
Trajanje: 85 min.
Mladić koji krije svoju seksualnu orijentaciju vraća se u porodični dom za praznike kako bi nešto saopštio svojoj konzervativnoj porodici.

17:30 AMERIKANA Teb Hanter poverljivo

Dokumentarac
Režija: Džefri Švarc
SAD, 2015.
Trajanje: 90 min.
Teb Hanter je tokom pedesetih prošlog veka bio na vrhu boks ofisa i na vrhu muzičkih top lista. On je najtraženija holivudska zvezda i američki momak iz snova. Natali Wud, Debi Rejnolds i Sofija Loren su samo neke od glumica s kojim su ga povezivali. Ništa ne može da ugrozi njegovu karijeru. Ništa, osim činjenice da je Teb Hanter tajno gej. Sada, njegova tajna je otkrivena i u filmu Teb Hanter poverljivo po prvi put ćemo upoznati pravo Teba Hantera dok s nama deli priču o srećnom i zdravom preživljavanju holivudskog ludila. Umro je ove godine u 87. godini života.

19:00 VELIKA SALA Vita i Virdžinija

Igrani film
Režija: Čanja Baton
Uloge: Gema Arterton, Elizabet Debicki, Isabela Roselini
Irska, Velika Britanija, 2018.
Trajanje: 110 min.
Fascinantna istinita priča o ljubavnoj aferi između popularne autorke Vite Sakvil-Vest i književne ikone Virdžinije Vulf.

19:30 AMERIKANA Među ljudima: Život i gluma

Dokumentarni video
Režija: Želimir Žilnik
Srbija, 2018.
Trajanje: 83 min.
Nacionalna premijera
Video povodom izložbe Shadow Citizens assemblage karakteriše sećanja i komentare glumaca amatera u kombinaciji sa scenama iz filmova u kojima su učestvovali kao “protagonisti”, pomešani sa snimcima ekipe koja radi na setovima Žilnikovih filmova. Deluje kao podsetnik Žilniku o talentima i stvarnim iskustvima njegovih učesnika, koji su inspirisali ovog filmadžiju da artikuliše svoje narativne teme i definiše svoje izmišljene likove. Istovremeno, video dokumentuje kako su učesnici filma doživeli nove susrete i solidarnost u “filmskom kolektivu”.

20:00 KAFIĆ Književno veče u saradnji sa knjižarom BEOPOLIS

21:00 VELIKA SALA Možete li mi ikada oprostiti?

Igrani film
Režija: Mariele Heler
Uloge: Meliasa Mekarti, Ričard E. Grant, Doli Vels
SAD, 2018.
Kada Li Izrael ne uspe da podiđe trenutnim ukusima, ona pretvara svoju umetnost u prevaru. Adaptacija istoimenih memoara, istinita priča o najprodavanijem biografu poznatih, Li Izrael.

21:30 AMERIKANA Tvrdokorna farba
Igrani film
Režija: Filipe Matcembaher, Marsio Reolon
Uloge: Šiko Menegat, Bruno Fernandes, Guega Peikoto
Brazil, 2018.
Radnja filma dešava se u brazilskom gradu Porto Alegre na jugoistoku zemlje i fokusira se na socijalno neprilagođenog mladića koji izlazi iz svoje ljušture samo tokom nastupa u čet rumovima kada se skida i maže svoje telo neonskim bojama.

Nedelja, 9.12.2018.

16:30-23:00 Revija kratkog filma

16:30 Venčanje (Španija), Dupla sreća (Holandija), Kontakt (Francuska), U krug (Nemačka), Poljubac (Kanada), Dan za boks (SAD), Karlito odlazi zauvek (Peru), Pod tenzijom (Nemačka), Konjski rep (Izrael), Po dvoje od svake vrste (Izrael)
18:30 Sisak (Indija), Uspomene iz vode (Španija), Ja nisam on (Španija), Prespavati (Švedska), Zlatna ribica (Grčka), Obećanje (Švedska), Heder ima četiri mame (SAD), Brak (Bugarska)
20:30 Preokreni stvari (Holandija), Koko (Italija/Španija), Evocirati (SAD), Unutrašnje senke (Brazil), Tvoja slika (Finska), Čečenija (Francuska), Leptiri (Španija), Elena (Kostarika/Španija)

17:00 VELIKA SALA Vazduh

Igrani film
Režija: Anatol Šuster
Uloge: Paula Hutiš, Lara Fejt
Nemačka, Francuska 2017.
Trajanje: 91 min.
Manjina ljubav prema neustrašivo nezavisnoj Louk je hvata brzo i jako – doslovno i figurativno. Njihov susret se desio neočekivano u šumi iza Manjinog stana i to doslovnim sudarom, tako što je Louk srušila iznenađenu Manju na zemlju. Nakon toga, dala je nežan poljubac zahvalnice Manji ne dajući joj da pobegne. Stvari se razvijaju u smeru naklonjenosti ka buntovnoj devojci koja će pratiti kako studiozna Manja radi stvari koje ona inače ne bi, kako bi sačuvala neutešno izgubljenu Louk, čija majka više nije živa, a otac gotovo da I nije prisutan u njenom životu.

17:30 AMERIKANA Preživeti u Nojkelnu

Dokumentarac
Režiseri: Rosa von Praunhajm, Markus Tiarks
Nemačka, 82 ‘
Film o Stefanu Štrikeru sa umetničkim imenom Juvelia koji već́ godinama vodi galeriju u Sanderštrase u Berlinu Nojkeln. Svakog vikenda poziva goste da besramno pričaju o svom životu i pevaju poetske pesme koje je napisala sa svojim prijateljem iz Holivuda Hoseom Promisom. Juvelia je bila siromašna i seksi celog svog života, uvek se borila za priznanje, ali samo delimično.

19:00 VELIKA SALA Merlinka

Igrani film
Režija: Martin Rodrigez Redondo
Uloge: Zvezde: Valter Rodrigez, Katalina Savedra, German de Silva
Argentina, Čile, 2018.
Trajanje: 79 min.
Markos, sedamnaestogodišnji farmer, otkriva svoju seksualnost u neprijateljskom okruženju. Lokalni tinejdžeri mu daju nadimak Merlinka i on postaje meta ljudske žudnje i diskriminacije. Markos se oseća da je sve više i više sateran u ugao.

19:30 AMERIKANA Sami u igri

Dokumentarac
Režiseri: Natali Metcger, Mihael Rorbaug
SAD, 2018.
Trajanje: 95 min
Od stvaraoca i izvršnog producenta, Davida MekFarlanda, dolazi dokumentarni film koji prati grupu elitnih sportista i ikona najvećih sportskih stadiona, uključujući NFL, NBA, MLB, NHL, MLS i NCAA, između ostalih, i koji istražuje neprestane borbe LGBT sportista sa kojima se susreću na profesionalnim, kolegijalnim i olimpijskom nivou. Istraživanje ovog velikog biznisa otkriva kulturu odbacivanja, netrpeljivosti I diskriminacije koja drži sportiste “u ormaru” i u tišini. Film prati sportiste koji su “u ormaru” i koji dele svoja lična iskustva, kao i NBA komesar Adam Silver, bivši ESPN predsednik Džon Skiper, NBA centar Džejson Kolins, NFL igrač Rajan O’Kalagan, MLS Kup šampion Robi Rodžers i osvajač olimpijske medalje Gas Kenworti kao i Megan Rapinoe.

20:00 KAFIĆ Književno veče u saradnji sam knjižarom BEOPOLIS

21:00 VELIKA SALA Svečano zatvaranje uz nastup SAJSI MC

21:30 VELIKA SALA Nož+srce

Igrani film
Režiser: Jan Gonzales
Uloge: Vanesa Paradi, Kejt Moran, Nikolas Mauri
Francuska, 2018
Pariz, leto 1979. An je producent trećerazredne gej pornografije. Kada je Luiz, njena montažerka i ljubavnica, napusti, pokušava da joj se vrati, snimajući ambiciozni film sa upečatljivim Arčibaldom.

21:30 AMERIKANA Skoti i tajna istorija Holivuda

Dokumentarac
Režija: Mat Tirnauer
SAD, 2018.
Trajanje: 98 min.
Portret neobuzdane holivudske legende Skotija Bauersa, čiji memoari su zabeležili decenije koje je proveo ispunjavajući seksualne želje zvezdama.

Komentari