BESPLATNA NEDELJA GRČKOG FILMA

Povodom grčkog Predsedavanja Savetu EU, Ambasada Grčke u Beogradu sa brojnim partnerima organizuje “Nedelju grčkog filma”, koja će se održati u Kinoteci i Domu omladine Beograda, od 23. do 28. aprila 2014. Manifestacija se odvija pod nazivom “Slike iz prošlosti, vizija budućnosti” a domaća publika će biti u prilici da vidi  najopsežniju retrospektivu Grčkog filma do sada, od klasičnih filmskih ostvarenja, pa do najrecentnijih naslova.

Grčka kinematografija živi trenutno svoj zlatni period – sve češće se govori  o novom talasu grčkog filma koji kritičari, kako zbog estetskih tako i zbog tematskih karakteristika definišu kao „Greek Wierd cinema“.  Filmovi poput „Očnjaka“ , „Atenberga“ ili „Mis Vajolens“ napravili su svetske uspehe, a sve se više govori i o najnovijoj generaciji filmskih stvaraoca čija ostvarenja ćemo videti i na ovoj retrospektivi.

 

Dom omladine Beograda će prikazati 12 filmova najnovije produkcije od kojih većina nikada nije bila u domaćoj distribuciji. Od već pomenutih „Očnjaka“, „Atenberga“ i „Mis Vajolens“ preko najnovijih ostvarenja „L“ i „Septembar“, bićemo u prilici da vidimo i neobičnija ostvarenja istog pravca, kao što su istorijska drama „Crna polja“ ili futuristički „Divlja patka“. Takođe, domaća publika će moći da vidi i nekoliko  velikih popularnih filmskih hitova kao što su „Haritonov hor“ i „Carigradska kuhinja“. Uz celovečernje filmove biće prikazani i najnoviji nagrađivani kartki filmovi.

 

Jugoslovenska Kinoteka će prikazati neke od najvažnijih filmova Grčke kinematografije kao što su „Bosonogi pavinjon“ ili „Crvene svetiljke“ ali i popularne uspehe poput „Ifigenije“, „Elektre“ ili „Peperminta“. Biće to još jedna prilika da se prisetimo i modernih klasika kao što su „Odisejev pogled“ ili melodrame „Neveste“.

 

Sve projekcije u Domu omladine Beograda i Jugoslovenskoj kinoteci su besplatne. Za projekcije u Domu omladine Beograda neophodno je preuzeti besplatne propusnice. Ulaznice će se deliti u centralnom holu DOB-a, u periodu od 12 do 19 časova, 16. i 17. aprila i od 22. aprila do kraja Festivala, odnosno dok bude propusnica!

 

Pored Ambasade Grčke, Doma omladine Beograda i Jugoslovenske kinoteke organizatori retrospektiva su  i Delegacija EU u Srbiji i EU info centar, Grčka Kinoteka, Helenski filmski centar, Helensko  poslovno udruženje i Helenski kulturni centar u Beogradu uz podršku Ministarstva kulture Srbije.

 

NEDELJA GRČKOG FILMA: PROGRAM U DOMU OMLADINE BEOGRADA

 

Četvrtak, 24. april

18č

L  (2012, 87’)

Režija: Babis Makridis

Uloge: Aris Servetalis, Efthymis Papadimitriou, Lefteris Matthaiou

Neobična i originalna “otkačena” komedija koja u sebi sjedinjuje poetski nadrealizam sa tmurnom svakodnevnicom. Još jedan predstavnik novog grčkog filmskog talasa, koji sve više osvaja publiku i kritiku na prestižnim filmskim festivalima. Film je, među brojnim nagradama, dobitnik i  specijalne nagrade žirija na prestižnom Sandensu i Zlatnog tigra u Roterdamu. Srpska premijera!

 

+  Kratki film: Izvan okvira (Titloi Telous, 2012, 10′, Best European Short Film, 2012 Venice Film Festival). Režija: Giorgos Zois 

 

20č

Očnjak (Kinodontas, 2009, 94′)                     

Režija: Giorgos Lanthimos

Uloge: Christos Stergioglou, Michele Valley, Aggeliki Papoulia

Najveći uspeh grčkog filma u poslednjih nekoliko decenija. Misteriozno, zastrašujuće, provokativno delo neobične lepote koje je oduševilo međunarodnu kritiku, a reditelju donelo poređenja sa Lars fon Trirom i Hanekeom. Film je dobio nagradu Un certain regard na Kanskom festivalu i bio je nominovan za Oskara. 

 

Petak, 25.april

18č

Haritonov hor (I Horodia Tu Haritona, 2005, 135′ )

Režija: Grigoris Karantinakis

Uloge: Georges Corraface, Akilas Karazisis, Maria Nafpliotou

Za sve zaljubljenike u Grčku i grčki način života stiže ova očaravajuća romantična komedija koja je bila jedan od najgledanijih Grčkih filmova proteklih godina. Prelepi pejzaži Krfa, nežna ljubavna priča u senci diktature i neodoljiva muzika samo su neki od aduta ovog filma.  Film je dobio sve nacionalne filmske nagrade, a glavna glumica je osvojila glavnu nagradu na festivalu u Aleksandriji.

 

+  Kratki film : Stranac  (2012, 16′)  Režija: Alethea C. Avramis

 

20č

Atenberg (Attenberg, 2010,95′)                   

Režija: Athina Rachel Tsangari

Uloge: Ariane Labed, Giorgos Lanthimos, Vangelis Mourikis

Beskropomisno, hrabro, lucidno, originalno – neki su od termina kojima je svetska kritika pokušala da opiše ovaj neobičan film, koji već uživa kult status. Nominacija za Zlatnog lava u Veneciji i dve nagrade glavnim glumicama samo su potvrda prestiža koji uživa Novi Grčki film.

 

+ Kratki film: Chelsea-Barcelona (2012, 17’)   Režija: Alexandros Chantzis

 

Subota, 26.april

16č

Crna polja (Mavro Livadi, 2009, 104′)                      

Režija: Vardis Marinakis

Uloge: Sofia Georgovassili, Hristos Passalis, Despina Bebedelli

Predivno snimljena, istovremeno lirska i mračna melodrama koja se odvija u sedamnestom veku. Zabranjena ljubav između janičara i kaluđerice dobija neočekivane obrte u ovoj uzbudljivoj, duboko proživljenoj ljubavnoj priči koja je osvojila kritiku na brojnim svetskim festivalima.

 

+ Kratki film: Pazi se medveda (2008) Režija: Victoria Vellopoulou

 

18č

Miss Violence (2013, 98′)                 

Režija: Alexandros Avranas

Uloge: Constantinos Athanasiades, Chloe Bolota, Themis Panou

Film koji je šokirao i podelio  publiku i kritiku na Venecijanskom filmskom festivalu,  a reditelju i glavnom glumcu doneo glavnu nagradu. Mučna priča o incestu i nasilju u porodici još jedan je primer novog  uvrnutog filmskog talasa u grčkoj kinematografiji. Film je pored brojnih festivala prikzan i na ovogodišnjem FEST-u.

 

20č

Carigradska kuhinja (Politiki Kouzina, 2003, 108’)

Režija: Tassos Boulmetis

Uloge: Georges Corraface, Ieroklis Michaelidis, Renia Louizidou

Jedan od najpopularnijih grčkih filmova poslednje decenije… Carigradska kuhinja je priča o grčkom dečaku Fanisu koji odrasta u Konstantinopolju, gde njegov deda, veliki majstor kuhinje, drži prodavnicu začina. Dečak usvaja dedinu filozofiju da životu kao i jelima uvek treba dodati malo soli da bi bili ukusniji. Mnogo godina kasnije doći će u priliku da se priseti tih lekcija…

 

Nedelja, 27. april

16č

Biloba (2009, 97′)                  

Režija: Sofia Papachristou

Uloge: Lars Brygmann, Mechthild Großmann, Dimitris Piatas

Urnebesna komedija na ekološke teme, o mladom stručnjaku koji treba da pomogne multinacionalnoj korporaciji da malo egejsko ostrvo pretvori u skladište nuklearnog otpada. Međutim, poznanstvo sa lepom meštankom će njegove akcije okrenuti u potpuno drugom pravcu… Film je imao veliki uspeh u grčkim bioskopima, a dobio je i nagradu publike na Solunskom filmskom festivalu.

 

+  Kratki film:  Stivania (2011) Režija: Victoria Vellopoulou

 

18č

Crna Zorica (2013, 80’) – Uz prisustvo reditelja!

Režija: Christina Hadjicharalambous & Radoslav Petković

Uloge: Branislav Trifunović, Ljuma Penov, Mirjana Karanović

Crna komedija sa elementima bajke koja je prikazivana na brojnim festivalima… Zorica je devojka sa sela nad kojom visi strašna kletva: ko god se zaljubi u nju – nastrada! Razjareni seljaci je zovu „poljubac smrti”. Slučaj preuzima uobraženi beogradski policajac Mane, na privremenom radu u „ukletom“ selu.

 

20č

Septembar (2013, 99′)          

Režija: Penny Panayotopoulou

Uloge: Nikos Diamandis, Kora Karvouni, Youlika Skafida

Dobitnik Zlatnog globusa na festivalu u Karlovim Varima, “Septembar” je nemačko-grčka koprodukcija koja na umetnički ubedljiv način progovara o usamljenosti i krhkosti međuljudskih veza. Film baš kao i mesec septembar, melanholičan ali pun nade u mogućnost novog početka. Još jedan film koji je svoju srpsku premijeru imao na ovogodišnjem FEST-u.

 

+ Kratki film: I’ll Take a Deep Breath and I’ll Tell You (Tha paro mia vathia anasa kai tha sou po, 2013, 15’). Režija: Alexandros Chantzis

 

Ponedeljak, 28.april

18č

Divlja patka (Wild Duck, 2013, 88′)

Režija: Yannis Sakaridis

Uloge: Alexandros Logothetis, Themis Bazaka, Giorgos Pyrpassopoulos

Još jedno ostvarenje Grčkog novog filmskog talasa je napeta kriminalistička priča koja u centar stavlja ekonomsku krizu kroz koju zemlja prolazi. Poslovna prilika dovodi glavnog junaka u centar misterioznih zbivanja. Film je svetsku premijeru imao na festivalu u Torontu a pored brojnih festivala bio je prikazan i na ovogodišnjem FEST-u.

 

+ Kratki film: Casus Belli (2010, 11′)  Režija: Giorgos Zois

 

20č

Koljač (Macherovgaltis, 2010, 108’) – Uz prisustvo glumca Vangelisa Mourikisa

Režija: Yannis Economides

Uloge: Stathis Stamoulakatos, Vangelis Mourikis, Maria Kallimani

Kontraverzni film koji je dobio sedam najvažnijih nacionalnih nagrada (uključujući za najbolji film, režiju i scenario) na metaforičan način kroz napetu kriminalističku priču zapravo analizira Grčko društvo danas. Film je kritika uporedila sa kultnim delom “Rekonstrukcija”  Tea Angelopulusa, verovatno najuticajnijim filmom u grčkoj kinematografiji ikada.

 

***************************

NEDELJA GRČKOG FILMA: PROGRAM U KINOTECI

Sreda, 23. april

18č

SVEČANO OTVARANJE

Bosonogi bataljon (Ksipolito tagma, 1954, 91’)

Režija:  Greg Tallas

Najbolji primer grčkog neoralizma i jedan od najboljih grčkih filmova svih vremena. Režiran od strane grčko-američkog reditelja koji je radio u najvećim holivudskim produkcijama, izuzetno ekspresivne fotografije i sa muzikom koju po prvi put potpisuje Mikis Teodorakis. Film je prvi grčki film koji je dobio međunarodnu nagradu (Edinburg 1955godine).

 

Četvrtak, 24. april

19č

Crvene svetiljke (Ta kokina fanaria, 1963, 132’)

Režija: Georgidas Vasilis

Uloge: Karezi Tzeni, Papamichael Dimitris, Fountas Giorgas

Nominovan za Oskara, učesnik kanskog festivala, „Crvene svetiljke“ predstavlja jedan od najvećih internacionalnih uspeha kinematografije Grčke. Priča prati sedam prostitutki sa Pireja i njihove emotivno ljubavne probleme, ocrtavajući istovremeno težak položaj ljudi sa margine.

 

21:30č

Strah (O fovos, 1966, 116’)

Režija: Manousakis Kostas

Uloge: Vlachos Anestis, Fotiou Elli, Damianos Alexis

Uzbudljiv psihološki krimić koji analizira stanje psihotične svesti dečaka koji ubija gluvonemu devojku… Film koji je bio prekretnica i imao veliki uticaj  u tretmanu teme  i žanra. Učesnik na brojnim filmskim festivalima, dobitnik više nacionalnih nagrada.

 

Petak, 25. april

17:30č

Odisejev pogled (To vlema tu Odisea, 1995, 176’)

Režija: Theodoros Angelopoulos

Uloge: Harvey Keitel, Maia Morgenstern, Erland Josephson

Jedan od najboljih filmova slavnog Angelopulosa u kojem romišlja istoriju čitavog Balkana i ljudi koji ga nastanjuju. Međunarodna ekipa glumaca samo upotpunjuje ovu epsku potragu za prvim filmovima braće Manaki kroz region razdiran siromaštvom, krizama i ratovima.

Uz prisustvo g-đe Fivi Ikonomopulu, supruge Teo Angelopoulosa,  podprеdsednice Filmskog centra Grčke.

 

21č

Višnjik (Visinokipos, 1999,141’)

Režija: Mihalis Kakogiannis

Uloge: Charlotte Rampling, Alan Bates, Katrin Cartlidge

Još jedan međunarodni uspeh jednog od  najpoznatijeg grčkih reditelja, „Višnjik“ je adaptacija istoimenog Čehovljevog komada. Ovaj film, sa plejadom velikih glumačkih imena koju predvode Šarlot Reminpling i Alen Bejts, se danas uzima kao referentno delo u tumačenju velikog ruskog dramaturga.

 

Subota, 26. april

16č

Socijalni nemiri (Kinoniki sapila, 1932, 43’)

Režija: Stelios Tatassopoulos

Prvi film koji se bavi socijalnim temama kao što su težak položaj radnika i narkomanija. Film je u svoje vreme postigao veliki komercijalni uspeh i postao apsolutna referenca, ali se do nedavno smatrao izgubljenim te je samo uz veliki napor restauratora obnovljen. Ovo je prvo prikazivanje u Srbiji!

 

17:30č

Prolećno okupljanje seoske straže  (I earini sinaksis ton agrofilakon, 1999, 178’)

Režija: Avdeliodis Dimos

Uloge: Malanti Angeliki, Pantelas Angelos, Agoris Takis

Radnja filma se odvija šezdesetih godina na ostrvu Kios i prati događanja nakon smrti komandanta seoske straže i promena koje ta smrt donosi u ruralnu ostrvsku sredinu. Ambicije, skrivena savezništva, korupcija, jedna neulepšana slika Grčke u jednom od ključnih perioda njene istorije…

 

21č

Pepermint (Peppermint,1999, 105’)

Režija: Kapakas Kostas

Uloge: Georges Corraface, Giorgos Gerontidakis-Sempetadelis, Anny Loulou

Jedan od najvećih grčkih hitova svih vremena… Film koji je osvojio sve najveće nacionalne nagrade i imao svetsku distribuciju. Romantičan povratak u detinjstvo uz predivnu fotografiju, ubedljive glumce i predivnu muziku.

 

Nedelja, 27. april

17č

Melodrama? (1980, 93’)

Režija: Nikos Panayotopoulos

Uloge: Lefteris Voyatzis, Mary Xenoudaki, Aleka Paizi

Ovaj film, hvaljen od strane kritike, prati tridesetogodišnjaka koji se zbog majčine bolesti nakon dugo godina vraća na Krf. Tu se beznadežno zaljubljuje u profesorku muzike, da bi nakon teške egzistencijalne krize izgubio i ljubav i majčinu ljubav.

 

19č

Neveste (Nifes, 2004, 128’)

Režija: Pantelis Voulgaris

Uloge: Damian Lewis, Victoria Haralabidou, Andréa Ferréol

Epska ljubavna priča smeštena u period grčkog egzodusa iz Male Azije. Na brodu „Sveti Aleksandar“ nalazi se preko sedamsto mladih devojaka koje su našle muževe u Americi, u Grčkoj dijaspori… Velika istorijska freska, strasna ljubavna priča, epski zamah, izvanredna glumačka ostvarenja i nezaboravna muzika stvorile su od ovog filma pravi kult.

 

21:30č

1922 (1978, 135’)

Režija: Nikos Koundouros

Uloge: Antigoni Amanitou, Zaharias Rohas, Nikos Kapios

Nastao na osnovu poznatog romana „Broj 31328“ Iliasa Venezisa (prevedenom i kod nas) film prati događaje u Maloj Aziji početkom dvadesetog veka, osvajanje Turaka i proterivanje Grčkog stanovništva. Film je osvojio većinu nacionalnih nagrada na festivalu u Solunu (uključujući za najbolji film, režiju i glavnog glumca) ali je distribuciju imao, zbog osetljivosti teme tek 1982. godine.

 

Ponedeljak, 28. april

19č

Ifigenija (Ifigenia, 1977, 127’)

Režija: Mihalis Kakogiannis

Uloge: Irene Papas, Kostas Kazakos, Tatiania Papamoschou

Najpoznatiji deo trilogije, potresna Euripidova tragedija, našla je svoj filmski izraz u ovom remek delu grčke kinematografije koje je oduševljavalo generacije. Film je bio nominovan za Oskara, uvršten u takmičarski programu Kana, a Tatiania Papamoschou je dobila brojne međunarodne nagrade za svoju ulogu Ifigenije.

 

21:30č

Elektra (Ilektra, 1962,110’)

Režija: Mihalis Kakogiannis

Uloge: Irene Papas, Giannis Fertis, Aleka Katselli

Nominovan za Oskara, dobitnik nagrade za adaptaciju u Kanu, ovaj film po Euripidovoj tragediji deo je poznate trilogije koju je stvorio slavni reditelj Kakojanis. Film je imao veliki internacionalni uspeh, a Irene Papas je promovisana u međunarodnu zvezdu.  

 

Komentari