66. MARTOVSKI FESTIVAL: SRPSKA PREMIJERA FILMA “ZAJEDNICA” ALESIJA BOCERA

Nakon izuzetnog prijema kod domaće publike koji je film Alesija Bocera (Alessio Bozzer) „Trst, Jugoslavija“ imao u završnici Martovskog festivala 2017. godine, novo ostvarenje ovog italijanskog reditelja pod nazivom „Zajednica“ (The Community / Italija; 2108, 62’) imaće srpsku premijeru na ovogodišnjem, 66. izdanju Martovskog festivala. Projekcija je zakazana za četvrtak, 28. mart od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, a reditelj će biti gost Martovskog festivala.

Srpski prevod naslova filma: Zajednica – Život običnih Srba u Trstu
Originalni naslov filma: The Community – Ordinary Serbian Life in Trieste
Godina proizvodnje: 2019.
Zemlja proizvodnje: Italija
Trajanje: 62 minuta
Režija: Alessio Bozzer

Sinopsis: Pravoslavna srpska zajednica je najstarija i najbrojnija u Trstu, ujedno najbolje organizovana i najbolje koegzistira sa ostalim sugrađanima. Slike prate svakodnevni život srpskih emigranata ili decu Srba rođena u Trstu, mešane brakove, mlade i stare. Kamera ih prikazuje dok se bave sportom, na poslu, u krugu porodice. Prikazuje se kako se prepliću srpska tradicija i običaji sa novom, italijanskom kulturom i lokalnom, tršćanskom.
Festival: Filmski festival u Trstu

 

O reditelju: Bocer je rođen u Trstu. Reditelj je dokumentarnih filmova Zašto film o Mikelu de Luči?, 100 godina kasnije, Rat u planinama… Nakon izuzetnog prijema kod domaće publike koji je Bocerov film Trst, Jugoslavija imao na Martovskom festivala 2017. godine, novo ostvarenje ovog italijanskog reditelja imaće srpsku premijeru na ovogodišnjem 66. izdanju Martovskog festivala.

Reditelj o filmu: Tršćani su oduvek bili pomalo Balkanci. Uprkos rasizmu koji se povremeno javlja, tipični stanovnik Trsta je osoba pograničnog područja, proizvod mešanja više naroda i jezika. Na trpezi ne postoje tipična italijanska jela. Riblji specijaliteti su mešavina venecijanske i dalmatinske kuhinje, dok jela koja sadrže meso potiču direktno iz Austro-Ugarske i Balkana. Gulaš je tipično tršćansko jelo, ali isto tako se jede u celoj Mađarskoj. Ćevapi se jedu – sa varijacijama u vrsti mesa – u Bosni, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Trstu.

 

Komentari