66. MARTOVSKI FESTIVAL: SRPSKA PREMIJERA FILMA “AKVARELA” VIKTORA KOSAKOVSKOG

Posle Sandensa, IDFA-e, Venecije i Lajpciga, novo ostvarenje čuvenog ruskog dokumentariste Viktora Kosakovskog (Viktor Kossakovsky), biće premijerno prikazano u Srbiji na 66. Martovskom festivalu! Film „Akvarela“ (Aquarela / Velika Britanija, Nemačka, Danska, SAD; 2018, 89’), izuzetno vizuelno putovanje kroz neuhvatljivu lepotu i sirovu moć vode, publika će imati priliku da pogleda na otvaranju festivala – u sredu, 27. marta od 21 čas u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Reprizna projekcija je 31. marta od 13h u Velikoj sali DOB.

Srpski prevod naslova filma: Akvarela
Originalni naslov filma: Aquarela
Godina proizvodnje: 2018.
Zemlja proizvodnje: Velika Britanija, Nemačka, Danska
Trajanje: 89 minuta
Režija: Victor Kossakovsky

Sinopsis: Akvarela je izuzetno vizuelno putovanje kroz neuhvatljivu lepotu i sirovu moć vode. Od varljivog leda na Bajkalskom jezeru u Rusiji, preko Majamija i uragana Irme – pa sve do velelepnih Anđeoskih vodopada u Venecueli, voda je glavni junak Akvarele. Njena mnogo lica, sa začuđujućom sinematičnom jasnoćom, dočarava čuveni ruski reditelj Viktor Kosakovski.

Festivali: Sundance, IDFA, Venecija, DOK Leipzig, El Gouna

 

O reditelju: Poznati ruski reditelj, scenarista i snimatelj Viktor Kosakovski stvara dokumentarne filmove od 1989. godine. Za svoj rad je dobio preko sto nagrada na festivalima širom planete. Njegov film Vivan Las Antipodas! prikazan je premijerno na Venecijanskom filmskom festivalu 2011. godine, nakon čega je imao bogat festivalski život. Kosakovski je član Akademije filmskih umetnosti i nauka i Evropske filmske akademije.

 

Reditelj o filmu: Kroz moć vode možete videti, doživeti i osetiti oseku i protok svih poznatih ljudskih osećajnja – ljutnju, agresiju, smirenost, plemenitost, usamljenost… Sve! Želeo sam da zabeležim svaku moguću emociju koja se može doživeti u dodiru s vodom: sve ono lepo, ali i ono užasno. Ekstaza i inspiracija, razaranje i ljudsko uništenje.

 

Film će reprizno biti prikazan u nedelju, 31. marta od 13 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

 

Komentari