66. MARTOVSKI FESTIVAL: SRPSKA PREMIJERA FILMA “TAJ VELIČANSTVEN KOLAČ!”

Iz Belgije na 66. Martovski festival stiže novo animirano ostvarenje kreativnog dvojca Eme de Svaf (Emma De Swaef) i Marka Džejms Rolsa (Marc James Roels)! Ovaj tandem proslavio se kratkometražnim filmom „Oh, Willy“, rađenim stop-animacijom, sa lutkama od vune, što predstavlja svojevrsnu retkost. Istom tehnikom nastao je i višestruki festivalski pobednik, neobičan i jedinstven film „Taj veličanstven kolač!“ (Ce magnifique gâteau! / Belgija, Francuska, Holandija; 2018, 44’). Srpsku premijeru imaće u završnici ovogodišnjeg Martovskog –  31. marta od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Srpski prevod naslova filma: Taj veličanstveni kolač!
Originalni naslov filma: Ce magnifique gâteau!
Godina proizvodnje: 2018.
Zemlja proizvodnje: Belgija, Francuska, Holandija
Trajanje: 44 minuta
Režija: Emma De Swaef, Marc James Roels

Sinopsis: Taj veličanstveni kolač je srednjometražni animirani omnibus film smešten u Afriku krajem 19. veka. To je priča o pet likova: o kralju koga muče brige, o Pigmeju srednjih godina koji radi u luksuznom hotelu, o propalom biznismenu u ekspediciji, o izgubljenom portiru i o mladom dezerteru iz vojske.
Festivali: Toronto, Annecy, Animafest, Ottawa

O rediteljima: Mark Džejms Roels je autor nagrađivanih kratkometražnih igranih filmova, dok se Ema de Svaf specijalizovala u tehnici stop-trik animacije i lutkarstvu. Njihov zajednički stop-kadar animirani kratki film O, Vili… (2012) prikazan na preko 300 filmskih festivala i osvojio je 80 nagrada, uključujući i nagradu „Cartoon je d’Or“ za najbolji evropski kratki film, a bio je nominovan i za nagradu „Cezar“. Žive i rade u belgijskom gradu Antverpenu.

Reditelji o filmu: Sve se vrtelo oko vremena i mesta dešavanja radnje. Želeli smo da se radnja filma događa u kolonijalnoj Africi, da zabeležimo baš taj vremenski period, to parče istorije. Tokom priprema, čitali smo puno knjiga koje su obrađivale tu eru, uključujući „Srce tame“ Džozefa Konrada, kao i dela francuskog romansijera Luja-Ferdinanda Selina, veoma kontroverznog pisca, autora sjajne autobiografske knjge „Putovanje na kraj noći“.

Komentari