66. MARTOVSKI FESTIVAL: SELEKCIJA EKSPERIMENTALNOG FILMA I VIDEO ARTA

Predstavljamo vam program filmova koji se na 66. Martovskom festivalu takmiče za Gran Pri nagradu u kategoriji eksperimentalnog filma i video arta.

 

Petak 29.3. od 17č Amerikana

Ukupno 87 minuta

I Dance Alone, Bogomir Doringer, 13’

Vaše sobe, bela i ljubičasta / Your Rooms, White and Purple, Nina Zeljković i Vladimir Vulević , 32’

Prvi poljubac / First kiss, Stanko Gagrčin, 8’

Ibarska Highway, Aleksandrija Ajduković, 12’

Frames, Arion Asllani, 22’

 

Subota 30.3. od 17č Velika sala

Ukupno 76 minuta

Dreamland, Allan Brown, 13’30’’

Bekstvo / Scappare, Miloš Tomić, 3’

Odsjaj / Glimmer, Siniša Ilić i Tina Gverović, 9’

Dogs, moon river and Baudelaire, Marija Kovačina, 4’                      

AAA (Mein Herz), Katarina Zdjelar 4’ 30’’ * van konkurencije

Intermeco / Intermezzo, Saša Petrović, 5’

Transpozicija / Transposition, Igor Toholj, 5’ 25’’

Ruins of Future Utopia, Saša Tkačenko, 30’

  

*********************************************************

SELEKTORKA – eksperimentalni film i video art

Marta Popivoda, filmska rediteljka i video umetnica

Završila je filmsku režiju na FDU u Beogradu i magistarske studije eksperimentalnog filma na UDK u Berlinu. Inicijatorka je projekta ilegalni_bioskop (2007-2015. Beograd, Pariz, Bilbao) i umetnička direktorka Festivala savremenog eksperimentalnog filma, REZ. Njen umetnički rad je predstavljen na brojnim festivalima i izložbama, u zemlji i inostranstvu (MSU Beograd; MoMA Njujork; Tate Modern, London). Dobitnica je nagrade za vizuelne umetnosti, koju dodeljuje Akademija umetnosti u Berlinu, kao i nagrade Edit Rus Haus za mlade medijske umetnike.

Foto: Maja Radošević

 

 

Obrazloženje selekcije eksperimentalnog filma i video arta

Odsjaj Utopije – Ruševine Vaše sobe, Intermeco: Baudelaire

Kolekcija (pokretnih) slika ili zbirka kolaža? Ovogodišnja selekcija predstavlja presek recentne produkcije eksperimentalnog filma i video umetnosti iz Srbije. Selekcija se sastoji od dvanaest radova organizovanih u dve programske celine. Osnovni urednički koncept programa ove godine je bio kolažni pristup ritmu i tempu izabranih filmova, sa idejom da se omogući dobra vidljivost pojedinačnih radova, ali i uživanje u celini programa i raznovrsnosti pristupa u prozivodnji pokretnih slika.

Ova eklektična zbirka filmova (pro)nosi nam koncepte, ideje i haptičke doživljaje onoga što rečima možemo nazvati ruševina. Ona više ili manje primetno prožima sve radove u selekeciji.

Ruševina je prostor. Prostor za buduće utopije. Zatim dolazi odsjaj u prostoru, odsjaj tela, odsjaj njegovog znoja. Telo je zatvoreno u velikoj sobi, u prostoru (lažne) utopije. Da li je telo samo? Da li telo igra ili se igra? Da li se prostor ruši ili je ruševina?

Prostor se ruši dok putujemo, dok hodamo parkom, sami ili u paru, dok pogledom dekonstuišemo arhitektonske strukture, ali i dok nas niko ne gleda. Prostor se ruši dok traje bekstvo, komad vizuelne muzike za čelo. Ponekad pogled postaje haptičan i prelazi u dodir, kada osvajamo prostor, recimo kada pred kameru iznosimo njegovu utrobu, njegove skrivene i zaboravljene predmete, kada glancamo kristalnu vazu. Odsjaj kristalne vaze u prostoru…

Čak i ako su (uvek-već) ruševine, trebaju nam utopije. Uostalom, jedno ne isključuje drugo, kao što nam i pokazuju ovi filmovi.

Marta Popivoda, selektorka

Komentari