66. MARTOVSKI FESTIVAL: SELEKCIJA ANIMIRANOG FILMA

Predstavljamo vam program filmova koji se na 66. Martovskom festivalu takmiče za Gran Pri nagradu u kategoriji animiranog filma.

 

ČETVRTAK 28.3. u 17č VELIKA SALA

Ukupno 70 minuta

Alma, Demir Mekić i Nebojša Petrović, 7’ 44’’

Bio dvaput jedan kralj, Vojin Vasović, 14’ 10’’

Eho, Boriša Simović i Kosta Rakićević, 7’ 50’’

Florigami, Iva Ćirić, 5’ 10’

Radiovizija – Prostor, Jelena Milunović, 3’ 35’’

Radiovizija – Govori Mihovil Logar, Miloš Tomić, 3’ 1’’

Radiovizija – Izbrisano detinjstvo Marte Malagurski, Jovana Begović, 3’ 50’’

Radiovizija – Astronomija, Tamara Bogovac, 3’ 30’’

Radiovizija – Smisao, Iva Ćirić,  3’ 4’’

Veš mašina, Vanja Vikalo, 4’ 18’’

Živela sloboda, Stefan Katanić, 3’ 23’’

U zoološkom vrt, grupa autora, 2’ 16’’ * van konkurencije

3013, Borislav Šajtinac, 8’

 

*********************************************************

SELEKTORKA – animirani film

Ana Nedeljković, vizuelna umetnica

Prvi film „Rabbitland“, koji je radila sa Nikolom Majdakom mlađim, na Berlinalu je nagrađen Kristalnim medvedom, prikazan je na preko sto festivala širom sveta, a osvojio je i brojne nagrade. Njihov drugi film „Neputovanja“ takođe je prikazan na brojnim festivalima uključujući Berlinale i Sundance. a nominovan je i za Annie nagradu.

 

 

Obrazloženje selekcije animiranih filmova

Selekcija kratkih animiranih filmova na ovogodišnjem Martovskom festivalu prikazuju sve različitosti aktuelne domaće produkcije. Zapravo, postojale su dve opcije za ovogodišnju selekciju. Jedna od njih bila je da se program svede na samo par filmova koji su u užem smislu definicije kratki animirani filmovi. U pitanju su autorski filmovi koji su već imali zapažene rezultate na međunarodnim filmskim festivalima ili ih to tek, nadam se, očekuje. Međutim, svet animacije zapravo je znato širi, i smatram da je potrebno da ga jednom godišnje sagledamo onakvog kakav jeste, a Martovski festival je odlično mesto za to. Zbog toga, odlučila sam se za program koji uključuje najrazličitije pristupe animiranom filmu, od umetničkih „festivalskih“ filmova, preko muzičkih spotova i namenskih filmova do filmova koji su nastali kao rezultat radionica.

Lokalnu scenu animiranog filma, sagledanu na ovaj način, možemo doživeti kao interesantnu, dinamičnu i raznovrsnu, kao scenu gde istovremeno postoji prostor za upečatljiv autorski izraz (Florigami, Bio dvaput jedan kralj, Eho), eksperimentalni umetnički pristup namenskom filmu u projektu Radiovizija, efikasnu upotrebu animacije u muzičkim spotovima (Veš mašina, Živela sloboda) i upotrebu animacije u okviru radionica, gde ona postaje način da se sa učesnicima govori i o nekim osetljivim temama (Alma), a u okviru programa nalazi se i novi film renomiranog autora starije generacije (3013). Poslednjih godina animacija u Srbiji se sve više razvija i iskreno se nadam da će se to i nastaviti, da ćemo imati sve više kvalitetnih autorskih filmova, a da će animacija koja se koristi u komercijalnom sektoru imati dovoljno prostora da bude umetnička, kreativna i inovativna. Animaciju je neophodno razvijati zato sto nam pruža skoro neograničene mogućnosti da govorimo o svetovima u kojima živimo i o svetovima o kojima maštamo.

Ana Nedeljković, selektorka

 

 

Komentari