66. MARTOVSKI FESTIVAL: NACIONALNA SELEKCIJA KRATKOG IGRANOG FILMA

Predstavljamo vam program filmova koji se na 66. Martovskom festivalu takmiče za Gran Pri nagradu u kategoriji kratkog igranog filma – nacionalna selekcija.

 

ČETVRTAK 28.3. 21č VELIKA SALA

Ukupno trajanje: 111 minuta

Mališan, Danilo Bećković, 14’

Kada sam kod kuće, Ivana Todorović, 16’ 23’’

Kostakurta (Bajka o Satankrajini), Saša Karanović, 27’31’’

Mi smo videli leto, Nađa Petrović, 19’54’’

Pesnik revolucije na predsedničkom brodu, Balša Đogo, 14’ 58’’

Čekanje, Emilija Gašić, 14’ 22’’

Najtužniji dan tužnog ljubavnog života Olge Petrovne iz Talina, Estonije, Nemanja Veselinović, 4’13’’

 

PETAK 29.3. OD 22č VELIKA SALA

Ukupno trajanje: 90 minuta

Pravda za pile, Mihajlo Stefanović i Prole Predrag, 5’ 38’’ * van konkurencije

Ponuda i potražnja, Milan Marić i Nikola Ljuca, 17’ 33’’

Hodam za tobom, Viktorija Samardžić, 6’ 16’’

Agitacija, Petar Milić, 14’ 6’’

Lajkuj me milion puta, Boris Malagurski, 17’ 38’’

Žicka, Ivan Bukvić, 24’

Zid, Branislav Kostić, 7’ 42’’

Gužva, Iris Janković 16’ 36’’

 

*********************************************************

SELEKTOR – kratki igrani film (nacionalna selekcija)

Nemanja Jovanov, filmski snimatelj

Rođen u Beogradu. Diplomira FDU, katedru za kameru. Ostvaruje se kao direktor fotografije mnogih naslova. Beležeći okruženje, sarađuje i na više domaćih i stranih dokumentarnih projekata. Snimatelj serije kratkih filmova, od kojih su pojedini u stalnim postavkama svetskih muzeja moderne umetnosti. Fotografiše za domaće i strane magazina. Duže od decenije sarađuje sa kompanijom Living pictures iz Beograda, baveći se obradom filmske slike. Član UFUS-a, sekcije glavnih snimatelja slike i UNS-a.

 

Obrazloženje selekcije kratkog igranog filma – nacionalna selekcija

Renomirane smotre filmskih radova, kao što je Martovski festival, predstavljaju važno sočivo koje prelama misli dve, naizgled, odvojene sfere. Autora i publike.

U tehničkom smislu, film je danas lako snimiti. Ipak, nikada nije bilo teže okititi ga originalnošću zadržavajući finesu izraza. Publika je videla mnogo toga, stroga je, a istovremeno površna. Želje autora su planetarne, a glad ѕa dopadanjem publici beskompromisna i buja jače nego ikada. U ravni ovakvih apsoluta, stvaranje filma kratkog metra rezervisano je samo za hrabre, koji su spremni da se uhvate u koštac sa istinskim preduslovima kinematografskog izražavanja.

Kratki film mora biti ogoljen, bez dodvoravanja publici i što je najvažnije, mora vladati aspektima izvornog kino jezika. Antifilmu tu nije mesto jer vizuelni izraz se danas prosto guta. Na internetu, mobilnom telefonu, kompjuteru ili TV ekranu, svakako radije nego u bioskopu! Konzumeristički kalkulisano jeste, da njegov ukus bude očekivan i udobno svarljiv svakom želucu. Nasuprot ”boks ofis” tendencijama, u Martovskoj domaćoj selekciji, krije se začinjena i tvrda mentalna hrana, kako bi se težim žvakanjem očuvali zdravi zubi i stomak. Iskreno, angažovano, sa porukom i uvek prisutnom svetlosnom sponom između stvaraoca i posmatrača.

Nemanja Jovanov, selektor

Komentari