66. MARTOVSKI FESTIVAL: Audrius Stonis: Retrospektiva baltičkog poetskog dokumentarnog filma

Višestruko nagrađivani filmski stvaralac i predavač na brojnim prestižnim univerzitetima, Audrius Stonis, gost je 66. Martovskog festivala. Za svoj dokumentarni film Zemlja slepih iz 1992. godine dobio je nagradu „Feliks“ Evropske filmske akademije, a dokumentarac Ramin 2012. godine bio je nominovan za Oskara. Dobitnik je Nacionalne nagrade Litvanije za kulturu i umetnost. Stonis će posetiocima Martovskog festivala predstaviti retrospektivu baltičkog poetskog dokumentarnog filma.

Foto: A. Zeltina

 

Retrospektiva baltičkog poetskog dokumentarnog filma

Početkom 60-ih godina prošlog veka, kada su francuski pioniri pravca cinéma vérité stvarali novi realizam a direktni film se pojavio u Kvebeku, Baltik je doživeo rađanje jedne generacije dokumentarista koji su naginjali lirskijem pogledu na svet.

 

Stonis o baltičkom poetskom dokumentarnom film: Susret sa dvojicom filmskih autora mi je izmenio život. Litvanski režiser Henrikas Šablevičius me je uveo u svet filma, dok mi je letonski režiser Herc Frank omogućio da sagledam mogućnosti dokumentarnog filma. Bilo je iznenađujuće saznanje da je deset minuta nemog prikaza dečijeg lica u stanju da prikaže najdublje tajne ljudske duše. Vremena su se promenila. Mnogi režiseri iz zlatnog doba filma su nas napustili, poput Frenka i Šablevičiusa. Međutim, njihova dela sa svojim esteskim i, što je bitnije, moralnim vrednostima, nastavljaju da utiču na film i danas. To je poput mape koju je nekada davno iscrtao mudri kartograf i koja traje vekovima vodeći nas kroz nesigurna vremena.

Stonisov izbor filmova:

Dreams of Centenarians // režija: Robertas Verba // 20 minuta.
Journey Through the Misty Meadows // režija: Henrikas Sablevicius // 10 minuta.
10 Minutes Oder // režija: Herz Frank // 10 minuta.
Jaanipaev // režija: Andres Soot // 20 minuta.
Krasts // režija: Ivars Seleckis // 22 minuta.
Alone // režija: Audrius Stonys // 16 minuta.

Komentari