66. MARTOVSKI FESTIVAL: Rastko Ćirić predstavlja DVD izdanja animiranog filma

Martovski festival nastavlja svoj produkcijski angažman na projektu „Srpski animirani film“. DVD „Srpski animirani film 2” donosi trinaest uzbudljivih animiranih radova nastalih u periodu od 1969. do 1977.  godine. DVD „Animacija FPU: Nagrađeni“ sadrži izbor od dvadesetak najboljih filmova nastalih na Fakultetu primenjenih umetnosti. Urednik oba izdanja je naš poznati animator, likovni umetnik i pedagog Rastko Ćirić.

 

Rastko Ćirić je redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu za predmete ilustracija i animacija. Osnivač predmeta animacija i studija za animaciju FPU (2006). Prorektor Univerziteta umetnosti u Beogradu, gde je rukovodilac Programa za digitalnu umetnost na Interdisciplinarnim doktorskim studijama.  Autor 15 animiranih filmova i 46 samostalnih izložbi. U tekstovima koji slede, Ćirić se osvrće na svoj izbor…

Srpski animirani film 2 (1969-1977)

Retrospektivni izbor animiranih filmova na ovom disku nastavlja se na selekciju predstavljenu na disku „Srpski animirani film 1“, koji obuhvata period najranije srpske animacije, do 1968. godine. Svi filmovi iz ovor izbora osvojili su važne nagrade na festivalima animacije. Krajem šezdesetih težište srpske animacije seli se iz Beograda i vodeći producent postaje Neoplanta iz Novog Sada. Režiju novog Neoplantinog filma Izvor života (1969) potpisuju zajedno Nikola Majdak i Borislav Šajtinac, u zlokobnoj priči čiji je likovni izgled inspirisan gravirama Hristifora Žefarovića iz 18. veka.  Šajtinac započinje seriju autorskih filmova za Neoplantu od kojih su ovde izabrana samo prva tri – Nevesta i Iskušenje (1971) i Nije ptica sve što leti (1970), koji vizuelno i pripovedački predstavljaju najsnažniji opus ovog perioda srpske animacije. Dva filma Divne Jovanović, Fetiš (1971) i Preobražaj (1973), nastavak su njenih eksperimenata u okviru tehnike slikanja i grebanja direktno na filmskoj traci.  Crnohumorna šarada Vrijeme vampira (1971) Nikole Majdaka uvodi u svet animacije ilustratora Dušana Petričića. Film je rezultat koprodukcije beogradskog Dunav filma i čuvenog Zagreb filma: koscenarista je kritičar i teoretičar medija Ranko Munitić. Ludi brod (1974) i Antidogmin (1976) izabrani su kao predstavnici brojnog opusa Zorana Jovanovića tokom ovog perioda.  Film Diplomata (1976) je prvenac još jednog doajena srpske animacije Stevice Živkova. Ovim filmom, u produkciji Pan filma, Živkov „otvara” još jedan centar animacije u Srbiji – Pančevo. Film Ona (1976) je drugi autorski film Vere Vlajić u kojem ona ovde animira svoja lična osećanja i razmišljanja. Njen sledeći film U aleji velikana i velikih događaja (1977), biće zasnovan na političkim karikaturama Zuke Džumhura sa prvih strana nedeljne „Politike“. Zabavna minijatura Tarzan (1977) Zorana Čakuljevića nagrađena je u Krakovu i Zagrebu. Veliku zahvalnost moramo uputiti Arhivu jugoslovenske kinoteke i upravniku Aleksandru Erdeljanoviću. Kao i na prvom disku, svi filmovi su iz Arhiva i preneseni su direktno sa 35mm filmske trake.

Program izabranih filmova:
Nije ptica sve što leti
(1970) // režija: Borislav Šajtinac // trajanje: 9 minuta.
Vrijeme vampira (1971) // režija: Nikola Majdak // trajanje: 9 minuta.
Preobražaj (1973) // režija: Divna Jovanović // trajanje: 4 minuta.
Diplomata (1976), režija: Stevica Živkov // trajanje: 3 minuta.
U aleji velikana i velikih događaja (1977) // režija: Vera Vlajić // trajanje: 9 minuta.
Tarzan (1977) // režija: Zoran Čakuljević // trajanje: 2 minuta.

Nagrađeni animirani filmovi studenata FPU

Dvadeset šest odabranih animiranih filmova i minijatura na ovom disku, velike raznovrsnosti tema, tehnika, likovnih stilova i pristupa, predstavljaju sve periode u razvitku Studija za animaciju FPU, od prvih pokušaja i eksperimenata rađenih na predmetu Ilustracija, do zrelih autorskih poduhvata i uspeha na međunarodnim festivalima. Od 21 nagrađenog filma iz ovog izbora, čak četiri su osvojila gran-pri na prestižnim festivalima. Ova četiri filma čine program koji predstavlja ovaj disk. U okviru obrazovnih institucija u Srbiji, Fakultet primenjenih umetnosti je dosta rano zakoračio u oblast animiranog filma, iako nije formalno postojao predmet Animacija. Nekoliko studenata FPU (APU) bavilo se animiranim filmom još 1965, u najranije doba srpskog crtanog filma.

Program izabranih filmova:
Na mostu (2000) // režija: Nikola Vitković // trajanje: 2 minuta.
Isкon Anime Æternam (2015) // režija: Mihajlo Dragaš // trajanje: 14 minuta.
Govori Isidora Seкulić: Daljine su savladane (2015) // režija Jelena Milunović // tr: 3 min.
Fliposкop (2017) // režija: Кrunoslav Jović // trajanje: 5 minuta.

Komentari