50. FEST: NOVI HRABRI SVET

Međunarodni filmski festival – FEST u ovoj godini doživljava svoje jubilarno 50. izdanje, i biće održan od 25. februara do 6. marta 2022. godine u Beogradu, u produkciji Centra beogradskih festivala – CEBEF-a. Slogan predstavljen na vizuelnom rešenju ovogodišenjeg festivala koji glasi “Novi hrabri svet”, igra je rečima u odnosu na slogan prvog FEST-a održanog 1971. godine koji je glasio “Hrabri novi svet”.

 

Publici našeg najvećeg filmskog festivala će u okviru programa njegovog jubilarnog izdanja biti ponuđeno 88 igranih i dokumentarnih filmova od kojih su 18 režirale žene, dva kratka filma i jedna serija u osam programskih selekcija. Preko 400 filmskih projekcija biće priređeno u 12 bioskopskih sala širom Beograda.

Na otvaranju 50. FEST-a 25. februara u Kombank dvorani, biće prikazan film “Strahinja Banović”, reditelja Stefana Arsenijevića. Ovo će biti srpska premijera ostvarenja koje je osvojilo brojne nagrade među kojima se ističe Kristalni globus za najbolji film na prestižnom 55. Filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je svojio i nagrade za najboljeg glumca i specijalno priznanje žirija za direktorku fotografije.

U Glavnom takmičarskom programu koji sadrži 20 filmskih ostvarenja, za nagrade Beogradski pobednik nadmetaće se filmovi i stvaraoci iz Francuske, Nemačke, SAD, Rumunije, Rusije, Italije, Poljske, Grčke, Slovenije, Severne Makedonije, Australije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Pedeseti FEST će prikazati veliki broj filmova iz čitavog sveta, među kojima je pregršt onih čija će festivalska projekcija biti jedinstvena prilika da se pogledaju na velikom platnu.

Među autorima čiji se filmovi prikazuju na 50. FEST-u su. Pedro Almodovar, Megi Džilenhal, Dario Arđento, Pol Šrejder, Paolo Đenoveze, Pol Tomas Anderson, Gaspar Noe, Žak Odijar, Dušan Milić, Ursula Mejer, Nani Moreti, Fransoa Ozon, Stefan Arsenijević, Odri Divan, Miloš Pušić, braća Dinočenco, Kenet Brana i mnogi drugi stari znanci i novi stvaraoci po čijim ćemo filmovima pamtiti ovu sezonu.

Umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić, naveo je književna dela poput Ispovesti varalice Feliksa Krula Tomasa Mana, Komunistički raj Aleksandra Popovića, Izgubljena ćerka Elene Ferante, kao samo neka od ostvarenja čije ćemo ekranizacije gledati na 50. FEST-u.

Veliko nam je zadovoljstvo što će na FEST-u biti prikazani filmovi koji su osvojili glavne nagrade na dva najznačajnijia svetska festivala u Kanu i Veneciji prošle godine – film TITAN, rediteljke Žulije Dukorno, dobitnik je Zlatne palme u Kanu, i film DOGAĐAJ, rediteljke Odri Divan, koji je osvojio nagradu Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festival u Veneciji.

 

Nagrada “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena našim istaknutim filmskim stvaraocima – reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Zatvaranje 50. FEST-a, biće obeleženo koncertom Simfonijskog orkestra RTS, koji će izvoditi muziku iz čuvenih filmskih hitova kao što su Ratovi zvezda, Indijana Džons, Supermen, Hari Poter i drugih koje je komponovao jedan od najvećih kompozitora filmske muzike našeg doba, Džon Vilijams.

Program postFESTum kao sjajna prilika za one koji nisu stigli da pogledaju filmove koje su želeli tokom festivala, biće ove godine održan u trajanju od 7 dana.

Povodom jubilarnog 50. izdanja našeg festivala, Pošte Srbije pripremaju kolekcionarski set poštanskih maraka za svaku deceniju postojanja FEST-a.

Ulaznice za FEST se prodaju od 4. februara na blagajnama dvorana u kojima se filmovi prikazuju, kao i online putem sajta tickets.rs.

Vaše zahteve za akreditovanje za medijsko praćenje festivala možete uputiti putem linka na sajtu festivala www.fest.rs u sekciji PRESS.

 

PROGRAM PROJEKCIJA U BIOSKOPU DOMA OMLADINE BEOGRADA MOŽETE PREUZETI OVDE.

Komentari