DOK CINEMA DOB: “TELENOVELA SIVO U KOLORU”

Projekcija i razgovor o filmu “TELENOVELA SIVO U KOLORU

Gost: Filip Martinović, reditelj, scenarista i producent

Moderator: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

 

TELENOVELA SIVO U KOLORU

Dokumentarni film I 63’ I 2021 I Srbija

REŽIJA I SCENARIO

Filip Martinović

KAMERA
Marko Milovanović

MONTAŽA
Ana Žugić i Olga Košarić

DIZAJN ZVUKA

Luka Barajević

PRODUCENTI
Filip Martinović i Nikola Savićević

PRODUKCIJA
GULU GULU presenta

U KOPRODUKCIJA SA

Cinnamon & Fakultet dramskih umetnosti

 

 

O FILMU

Rođen u Beogradu, odrastao u Barseloni, Filip postavlja sebi jedno, na prvi pogled, jednostavno pitanje – odakle sam? Nakon što na kastingu pokuša da pronađe glumce koji bi učestvovali u prikazu njegove porodične priče u stilu latinoameričkih telenovela, autor putuje do manastira gde mu boravi baka, a zatim i u Barselonu. Na oba puta kreće zarad donošenja odluke gde treba da počivaju ostaci njegovog oca. U svakom segmentu filma, stilizovano izdeljenog na činove, poput palp ostvarenja, saznajemo nešto o glavnom junaku, ali istovremeno on saznaje nešto i o sebi. U Barseloni upoznaje Ašu, Etiopljanku, čija je prošlost još komplikovanija od njegove. Aša odlazi sa Filipom u Srbiju, a zatim u rodno selo njegovog pradede u Hrvatskoj, da bi na kraju u potrazi za sopstvenim identitetom, umesto mesta kojem bi pripadao, Filip pronašao osobu kojoj pripada.

Prema mišljenju stručne kritike, potraga u koju se autor filma Telenovela sivo u koloru upušta je filozofska, ali je čvrstim ritmom road movie-ja zadržana na zemlji, a živahnim tempom joj je dat harizmatičan karakter koji krasi neke od najboljih primera američke nezavisne kinematografije. Fluidan u formi, ovaj film koketira sa fikcijom, dok se njegova višeslojnost odnosi i na stil i na žanr, tako da je reč o preispitivanju melodrame i komedije, kao i fenomena telenovela.

 

FILIP MARTINOVIĆ – PROFESIONALNA BIOGRAFIJA

 Filip Martinović diplomirao je na Katedri za filmsku i TV režiju Fakulteta dramskih umetnosti  u Beogradu, gde je i masterirao. Njegov debitantski film, Telenovela sivo u koloru, čiji je reditelj i jedan od producenata, nagrađen je na prošlogodišnjem Beldocsu nagradom za najbolju montažu, nedugo nakon svetske premijere na Filmskom festivalu u Malagi. Za isti projekat u fazi razvoja dobio je nagrade na festivalima u Lokarnu i na Belodcsu, kao i Silver Eye nominaciju Institute of Documentary Film and Le Film Français. Osnivač je produkcijske kuće Gulu Gulu Presenta i radio je kao producent špansko – srpsko – norveškog filma Oh Dear Sara, autorke Patricia Franquesa.

 

 

O PROGRAMU

DOK CINEMA DOB je program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje tokom godine u Domu omladine Beograda, u zimskom ciklusu, od februara do maja, i u letnjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima. Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora.

 

O AUTORKI I MODERATORKI PROGRAMA

Jovana Nikolić je producent dokumentarnih filmova „Pogrebnik“, „Kavijar Konekšn“ i „Nacionalni park“, sva tri premijerno prikazana na IDFA. EAVE, EURODOC, i Berlinale Talents alumna. Predaje produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Banja Luci. Autor je doktorskog rada na temu „Menadžment i produkcija dokumentarnih filmova u uslovima nepovoljnim za kulturni razvoj“ na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Realizovala je koprodukcije sa ITVS International (SAD) i Cognito Films (Švajcarska), i saradnje sa ARTE Germany, Channel 4, YLE, SVT, NRK, AJB, RTV SLO i drugima.

Komentari