26. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA

Ovogodišnji FAF održaće se od 27. novembra do 04. decembra na već tradicionalnim lokacijama. Usled epidemiološke situacije, publiku očekuje i jedna novina. Pored redovnog programa festivala u salama, neki naslovi naći će se i na onlajn platformi www.mojoff.net.

 

Hrabri novi pogled u svet autorskog filma obuhvatiće 12 filmskih ostvarenja u takmičarskoj selekciji i borbi za Grand Prix festivala. Pobednička nagrada nosi ime velikog umetnika Aleksandra Saše Petrovića.

FAF će publiku upoznati i sa naslovima koji će se naći u selekcijama „Hrabri Balkan“ i „Bande a part“.
Publika će i ove godine na repertoaru pronaći nesvakidašnje i radikalne ideje sa određenom dozom bunta, kao i hrabro eksperimentisanje mladih autora različitim formama filma.

Vizuelno rešenje ovogodišnjeg festivala predstavlja omaž originalnom plakatu filma „Kičma“ reditelja i scenariste Vlatka Gilića, čiji će film biti počasno prikazan u okviru ovogodišnjeg specijalnog programa u Domu omladine Beograda. Većina umetnikovih dela nedostupna je za širu javnost, te ovo predstavlja jedinstvenu priliku da se publika upozna sa ovim Gilićevim ostvarenjem.

Domaćin festivala je Kombank Dvorana, dok će se filmovi prikazivati i na ostalim lokacijama: Dom omladine Beograda, Dom kulture Studentski grad, stara i nova zgrada Jugoslovenske kinoteke, bioskop „Fontana“, Centar za kulturu „Vlada Divljan“, Art bioskop – Kolarčeva zadužbina, UK „Stari Grad“, kao i na pomenutoj onlajn platformi.

Više informacija o kompletnom programu naći će se na sajtu Festivala autorskog film.

 

PROGRAM FILMOVA U BIOSKOPU DOMA OMLADINE BEOGRADA

Ulaznice su u prodaji na Blagajni DOB po cenama:

11 časova – 200 dinara
13:30/14:00 i 15:30 časova – 250 dinara

 

27.11.2020.
15:30 DANI / DAYS, r. Tsai Ming-Liang
Festivali: Berlinale – Competition
Sinopsis: Pateći od bola uzrokovanog bolešću i lečenjem, Kang se našao u nedoumici. U stranoj je zemlji, gde upoznaje Nona. Pre nego što se rastanu i nastave svoje ranije živote, pronalaze utehu jedan u drugome. Najnoviji film Cai Ming-lijanga (Zbogom, zmajevo gnezdo, Psi lutalice, Ćudljivi oblak) predstavlja još jedno remek-delo u jednoj od najneverovatnijih karijera savremene kinematografije.

 

 

28.11.2020.

11:00 FRENCH TECH, r. Bruno Podalydes
Sinopsis: Aleksandar je nezaposlen i račun u banci mu je zamrznut. Njegova žena je otišla na dvomesečnu tajnu misiju u nuklearnu podmornicu. Dok nje nema, on mora da dokaže da je sposoban da se brine o deci i pronađe posao. Nakon nadrealnog intervjua, biva primljen na probni rad u „Kutiji“, start-ap kompaniji koja ima striktnu politiku: „bez dece“. Nalazi se sa Arčimboldom, koji balansira različite poslove i koji se ponudi da čuva decu u zamenu za smeštaj. Između njegove nove koleginice Severin, konstantnih video konferencija i beskonačnih tim-bilding seansi, nije lako sačuvati tajnu…

 

13:30 SIBIR, r. Abel Ferrara
Festivali: Berlinale – Competition
Sinopsis: Klint je osakaćen čovek. Povukao se u zabačenu planinsku kolibu gde se nada da će pronaći spokoj. Vodi skromnu kafanu koju retko ko posećuje: povremeno se pojavi neki zalutali putnik ili neko od lokalaca. Ali čak i u ovoj relativnoj izolaciji ne uspeva da nađe mir niti da pobegne. Jedne kobne večeri odlučuje da se suoči sam sa sobom i, sa psima na sankama, kreće na putovanje u svet koji je nekada poznavao. Putuje kroz snove, sećanja i maštu u pokušaju da pronađe svoju pravu prirodu.

 

 

15:30 ŽENA KOJA JE POBEGLA / THE WOMAN WHO RAN, r. Hong Sangsoo
Festivali: Berlinale – Competition (Srebrni medved za najbolju režiju)
Sinopsis: Dok je njen suprug na službenom putu, Gam-hi susreće trojicu svojih prijatelja. Prvu dvojicu posećuje kod njihovih kuća, a sa trećim se slučajno susreće u pozorištu. Dok vode prijateljski razgovor, kao i uvek, nekoliko struja nezavisno teče iznad i ispod površine mora.

 

 

29.11.2020.

11:00 LUX ÆTERNA, r. Gaspar Noé

Sinopsis: Argentinski režiser Gaspar Noe, ovog puta u saradnji sa Iv Sen Loranom, stvara provokativno i avangardno delo „Lux aeterna“. Ova drama posvećena je umetnosti filma i glumačkom umeću sa reminescencijom na druge autore poput Godara i Fazbindera. Publika će u ovom neuobičajenom filmu moći da pogleda izvođnje Šarlote Geinsburg i Beatris Dale. Film je imao svoju premijeru na Kanskom festivalu 2019. i nominovan je za nagradu Queer Palm.

 

 

13:30 JA SAM FRENK / I AM FRANK, r. Metod Pevac
Sinopsis: Neočekivano nasleđe, ostavljeno od strane njihovog oca, izaziva sukob između Frenka, buntovnika koji se još uvek drži starih socijalističkih vrednosti, i njegovog brata Braneta, klasičnog profitera. Branetova žena Ines, sve vreme zaljubljena u Frenka, sada se ponovo nalazi između dva brata.

 

 

15:30 HOD UZ VETAR / STRIDING IN TO THE WIND, r. Wei Shujun
Festivali: Festival de Cannes, London Film Festival, Busan IFF, Chicago IFF
Sinopsis: Kun je zabrljao praktično sve: svoju poslednju godinu studija u filmskoj školi, posao za koji je zadužen na diplomskom filmu svog prijatelja i vezu sa svojom devojkom. Ali Kun je upravo dobio vozačku dozvolu i uz nju najjeftiniji polovni automobil koji je mogao da nađe: starog, raspalog Džip Čerokija za koji bi se moglo ispostaviti da je ključ njegovih najluđih snova.

 

 

30.11.2020.

11:00 DRAGI DRUGOVI! / DEAR COMRADES!, r. Andrei Konchalovsky

Festivali: Venice Film Festival (Specijalna nagrada žirija), Chicago Film Festival, Warsaw Film Festival
Sinopsis: Pokrajinski grad na jugu SSSR-a, 1962. Ljudmila, zvaničnik Komunističke partije i veteran Drugog svetskog rata, pošast je za sve što ona doživljava kao antisovjetsko raspoloženje. Kao i ostale partijske zvaničnike, iznenadili su je štrajk i pobuna u lokalnoj fabrici, u kojima učestvuje i njena ćerka. Kako situacija izmiče kontroli, Ljudmila započinje očajničku potragu za ćerkom u vreme policijskog časa, hapšenja i pokušaja vlasti da prikriju počinjeni zločin. Njenu nekadašnju neupitnu veru u partijsku liniju poljuljala je sve veća svest o ljudskom danku.

 

 

13:30 NJEN SOCIJALISTIČKI OSMEH / HER SOCIALIST SMILE, r. John Gianvito
Festivali: New York Film Festival, Viennale
Njen socijalistički osmeh je dokumentarni esej o političkom delovanju poznate humanitarke, autorke i zagovornice za prava slepih Helen Keler. Poznata po tome što je sa samo 8 godina naučila da koristi znakovni jezik, i jer je njen život dramatizovao Vilijam Gibson u brodvejskom hitu Čudotvorna radnica, Keler je za života bila najcenjenija gluvo-nema osoba na planeti. Međutim, u obimnoj literaturi koja je pisana o njoj u velikoj meri je izostavljena i umanjena činjenica da je Keler, kada je dostigla tridesete godine, postala velika pristalica principa

 

15:30 VELIKA SLOVA / UPPERCASE PRINT, r. Radu Jude
Festivali: Berlinale – Forum
Sinopsis: Rumunija, 1981. Čaušesku je na funkciji, vodi komunističku Rumuniju. Zvaničnu priču piše uz pomoć Nacionalne televizije. Mugur Čalinesku, šesnaestogodišnjak, ispisuje drugačiju priču na zidovima, kredom, velikim slovima, uz protestne poruke protiv režima. Njegove akcije su sakupljene u obimnom dosijeu koji vodi Tajna policija (Securitate), koja ga je posmatrala, lišila slobode, ispitivala i uništavala. Povezivanje obe priče – tajne i javne – lične i kolektivne – izvlači na videlo nepoznatog junaka 30 godina nakon pada komunizma.

 

 

01.12.2020.

11:00 KONCENTRIŠI SE, BABA / FOCUS, GRANDMA, r. Pjer Žalica

Festivali: Sarajevo Film Festival, Leskovački internacionalni festival filmske režije
Sinopsis: U aprilu 1992. godine, brojna se porodica, razbacana po celoj Jugoslaviji, okuplja u Sarajevu oko odra stare majke. Baba nije dobro, ali se prognoza porodičnog lekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate, pa onda dane. Počinju spletke, prevare i trvenja oko nasledstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu. Baba i poslednim uzdasima svojski učestvuje u tome, a možda je upravo to i održava u životu. Intrige i spletkarenje na štetu jedne od sestara ovoj porodici su važnije od jasnih, zastrašujućih znakova nadolazeće kataklizme. Kada je, na kraj, prevara otkrivena, već je kasno. U Sarajevu počinje rat.

 

 

14:00 Filmovi:

MOĆ, r. Vlatko Gilić
Festivali: Festival de Cannes – Quinzaine des Réalisateurs
Sinopsis: Uvid u predavanje „Kako vladati drugima“ Slobodana Ćirkovića „Roka“, poznatog jugoslovenskog eksperimentatora za telepatiju i hipnozu.

LJUBAV, r. Vlatko Gilić
Festivali: Oberhausen 1973
Sinopsis: Na mnogim gradilištima gde radnici godinama rade daleko od svojih porodica, svaka poseta predstavlja poseban događaj. Muž silazi sa ogromnog i opasnog krana, postavljenog za izgradnju železničkog mosta, kako bi ručao zajedno sa svojom ženom.

KIČMA, r. Vlatko Gilić
Festivali: Festival de Cannes – Competition
Sinopsis: Neobičan smrad se širi kroz novobeogradske blokove, izazivajući paniku među stanovništvom. U isto vreme, nepoznata epidemija izaziva u ljudima nagon za samoubistvom. Mikrobiolog Pavle Gvozdenović pokušava da pronađe izvor smrada i misteriju ovakvog ponašanja. Na tom putu otkriće najmračnije bezočnosti ljudskog bića…

02.12.2020.

11:00 ZLO NE POSTOJI / THERE IS NO EVIL, r. Mohammad Rasoulof
Festivali: Berlinale – Competition (Zlatni medved)
Sinopsis: Svakoj zemlji koja podržava smrtnu kaznu potrebni su ljudi koji će ubijati druge. Četiri muškarca dovedeni su pred nezamisliv ali jednostavan izbor. Bilo šta da odluče, to će ih posredno ili neposredno uništiti – njih same, veze sa drugima, i čitave njihove živote.

 

 

13:30 NOVI POREDAK / NEW ORDER, r. Michel Franco
Festivali: Venice Film Festival (Srebrni Lav – Velika nagrada žirija), Toronto Film Festival
Sinopsis: U ovoj začaranoj, napetoj distopijskoj drami, raskošno venčanje više klase pokvari se u neočekivanom ustanku klasnog rata koji ustupa mesto nasilnom državnom udaru. Gledano očima simpatične mlade neveste i sluga koji rade za – i protiv – njene bogate porodice, Novi poredak bez daha prati slom jednog političkog sistema dok mučnija zamena izviru za njim.

 

 

15:30 AKO VETAR PROMENI SMER / SHOULD THE WIND DROP, r. Nora Martirosyan
Festivali: Festival de Cannes, Toronto International Film Festival, Golden Apricot Yerevan IFF, Thessaloniki IFF
Sinopsis: Francuz Alan, međunarodni revizor, došao je da proceni aerodrom u samoproglašenoj republici na Kavkazu, sa ciljem da odobri njegovo ponovno otvaranje. Edgar, lokalni dečak, luta aerodromom, umešan u neobičnu trgovinu. Čovek i dete se na kraju sretnu…

 

 

07.12.2020.

14.30 ZLO NE POSTOJI / Sheytan vojud nadarad / There is No Evil
Režija: Mohammad Rasoulof

Festivali: Berlinale – Competition (Zlatni medved)
Sinopsis: Svakoj zemlji koja podržava smrtnu kaznu potrebni su ljudi koji će ubijati druge. Četiri muškarca dovedeni su pred nezamisliv ali jednostavan izbor. Bilo šta da odluče, to će ih posredno ili neposredno uništiti – njih same, veze sa drugima, i čitave njihove živote.

 

 

08.12.2020.

14.30
DOMOVINE / Homelands
Režija: Jelena Maksimović

Festivali: FID Marseille, Viennale
Mlada žena otkriva rodno mesto svoje bake, planinsko selo koje je napustila tokom Grčkog građanskog rata. Suočena je sa ruševinama i zaboravom. Leto donosi njen povratak selu, kao i nagoveštaje budućih promena.

JUŽNO VOĆE / Summer Fruits
Režija: Josip Lukić

Festivali: Zagreb Film Festival (Specijalno priznanje žirija), Pula Film Festival
Sinopsis: Južno voće je osvežavajuće, ali na velikim vrućinama brzo se kvari.

09.12.2020.

14.30 JABUKE / Μήλα / Apples
Režija: Christos Nikou

Festivali: Venice Film Festival – Orizzonti, Toronto International Film Festival, Telluride Film Festival
Sinopsis: Usred svetske pandemije koja uzrokuje iznenadnu amneziju, sredovečni Aris se našao uključen u program oporavka, osmišljen da pomogne pacijentima bez papira da izgrade novi identitet. Propisujući dnevne zadatke na kasetama, kako bi mogao da stvara nove uspomene i dokumentuje ih kamerom, Aris se vraća u uobičajeni život, upoznajući Anu, ženu koja se takođe oporavlja. Da li smo mi samo zbir slika koje sami sastavljamo i prikazujemo ili smo deo nečeg bogatijeg i dubljeg?

 

 

10.12.2020.

14.30 DAU. NATAŠA / ДАУ. Наташа / DAU. Natasha
Režija: Ilya Khrzhanovskiy, Jekaterina Oertel

Festivali: Berlinale – Competition (Srebrni medved za posebni umetnički doprinos)
Sinopsis: Nataša vodi kantinu u tajnom sovjetskom istraživačkom Institutu pedesetih godina XX veka. Kantina je srce DAU univerzuma, jer svi prolaze tuda: zaposleni u Institutu, naučnici i strani posetioci. Natašin svet je ograničen, podeljen na potrebe kantine preko dana i alkoholisane noći koje provodi sa svojom mlađom koleginicom Olgom. Jedne večeri Nataša se zbližava i spava sa Likom Bižeom, francuskim naučnikom koji je došao u posetu. Sledećeg dana, kada je General KGB-a Vladimir Ažipo poziva na ispitivanje, njen život dobija neočekivani obrt.

 

 

11.12.2020.

14.30

PAUZA / Szünet / Break
Režija: Levente Kölcsey

Festivali: Locarno Film Festival
Sinopsis: U pauzi između dva časa, Ištvan, direktor škole, u svojoj kancelariji upoznaje dvoje roditelja. Sina žele da ispišu iz škole, kako bi dečak zaradio nešto novca za porodicu. Ištvan slučaj smatra samo još jednim zadatkom sa kojim treba da završi što pre, on završava papire ne postavljajući Zoli (16) ni jedno pitanje. Iako jedan od Zolinih učitelja pokušava da ubedi Ištvana da on zaslužuje da završi studije, direktor nerado pomaže dečaku.

MIKROKAZETA / Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio / Microcassette – The Smallest Cassette I’ve Ever Seen
Režija: Igor Bezinović, Ivana Pipal

Festivali: Sarajevo Film Festival, Viennale
Sinopsis: Zoki slučajno pronalazi mikrokasetu na hrpama smeća velikog otpada na ostrvu Lošinj. Detaljnim istraživanjem odbačenog predmeta odajemo počast slučajnosti i mašti.

KRAJ PATNJE (PREDLOG) / The End of Suffering (A Proposal) / Το Τέλος του Πόνου (Μία Πρόταση)
Režija: Jacqueline Lentzou

Festivali: Locarno Film Festival, London Film Festival
Sofija ponovo paniči. Univerzum odlučuje da stupi u kontakt sa njom. Još jedan onostran dijalog. Planetarna simfonija za Mars, gde ljudi sanjaju budni i bore se za ljubav.

PARALELNA DRŽAVA / Statul paralel / The Parallel State
Režija: Octav Chelaru

Festivali: Locarno Film Festival
Sinopsis: Dan, stručnjak za bezbednost od dvadeset i nešto godina, dobija zloslutni telefonski poziv. Banja. Klijent visokog profila koji pokreće igru nejasnih uloga. Dan ima priliku da pređe sa nikoga na nekoga.

KADA SAM KOD KUĆE / When I’m at Home
Režija: Ivana Todorović

Sinopsis: Mlada žena se nakon nekoliko godina vraća kući iz inostranstva u porodicu u kojoj je doživela seksualnu traumu. Tihi svedoci njene traume i dalje žive sa starim lažima. Da li su oni dovoljno hrabri za istinu?

(Ukupno trajanje programa je 85′)

***************
Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

Komentari