12. MERLINKA festival

Inspirisani španskim sineastom Pedrom Almodovarom, Merlinka je ove godine festival na rubu nervnog sloma, što je zvanični slogan 12. izdanja našeg festivala. Slično filmu Žena na rubu nervnog sloma organizovanje i pripremanje Merlinka festivala bilo je crna komedija puna histerije, stresa i napada panike. Ranijih godina smo navikli da program i satnicu festivala objavimo mesec dana ranije, imamo spreman prateći program i dugu listu inostranih gostiju, ali ove godine sve je to izostalo. Distributeri su svoje filmove povlačili iz programa i pomerali za narednu godinu ili prepuštali striming platformama. Autori su zaglavljeni u svoja četiri zida i ne mogu da se druže sa beogradskom publikom i odgovaraju na pitanja nakon projekcija.

Ali, uprkos tome uspeli smo da za beogradsku publiku pripremimo više od 80 kratkih, dokumentarnih i igranih filmova koji su uspeli da imaju izuzetan festivalski život i budu nagrađeni iako je godina po tom pitanju bila sakata!

Festival otvara litvansko-srpski film „Advokat“ čiju režiju potpisuje Romas Zabarauskas, a srpski deo ekipe činili su producentkinja Milena Džambasović i glumica Jelena Stupljanin. Film je delom snimljen u Beogradu jer prati ljubavnu priču litvanskog advokata i sirijskog izbeglice koji je zaglavljen u Beogradu, a koji su se upoznali preko interneta.

Najveći hit festivala svakako je film Fransoa Ozona “Leto ’85”. Domaća publika Ozona pamti po filmovima “Dvostruki ljubavnik”, “Nova prijateljica”, “Žena za ukras”, “Osam žena”. Ovoga puta Ozon nas vraća u 1985. godinu i upoznaje sa dvojicom tinejdžera koji se zaljubljuju na romantičnom francuskom primorju. U pitanju je adaptacija romana Ejdana Čembersa „Igraj mi na grobu“, gorko-slatka priča o ljubavi, smrti i odrastanju. Film je trebalo da bude premijerno prikazan u Kanu, ali je festival ove godine nažalost otkazan.

Za dvanaest godina koliko Merlinka festival postoji popravio se kvalitet filmova koji se bave LGBT tematikom, a povećao se i broj domaćih ostvarenja. U pitanju su mahom kratki filmovi, kao što su „Matura“ – Gvozdena Ilića, „Treći“ – Hadži Aleksandra Đurovića, „U šifonjeru“ – Tamare Broćić, ali i filmovi srpskih stvaralaca koji su nastali u inostranstvu, američki film „Vozovi“ – Nine Marović, nemački film „Dubina“ – Borisa Gavrilovića, dok se srpski glumac Nemanja Stojanović pojavljuje u švedskom igranom filmu „Izgubljeni zauvek“ – Dejvida Ferdmara.

Merlinka festival će ove godine dodeliti nagrade za najbolji igrani film, najbolji dokumentarni film, najbolji kratki film, najbolji animirani film, najbolji srpski film, nagradu publike za ultra-kratki film, dok će LGBTI mreža ERA dodeliti nagrade za najbolji dokumentarni i najbolji igrani film koji su snimljeni u zemljama bivše SFRJ, Albaniji ili Turskoj, gde ova mreža i deluje.

 

ČETVRTAK, 3. DECEMBAR 2020.

15:30 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA
CENA ULAZNICE: 300 DIN.
BROJ MESTA OGRANIČEN NA 250

Advokat

Igrani film
Režija: Romas Zabarauskas
Uloge: Eimutis Kvošiauskas, Dogak Jildiz, Darija Ekamasova
Litvanija, Srbija, 2020
Trajanje: 97 minuta

Život teče za gej korporativnog pravnika Marijusa, koji provodi vreme u zadirkivanju prijatelja i jurnjavi za mladim ljubavnicima. Jednog dana, Marijusov otuđeni otac umire. Tugovanje se pretvara u ljubav, jer advokat pronalazi neočekivanu povezanost sa seksualnim radnikom preko kamere Alijem – sirijskom izbeglicom, koji je zaglavljen u Beogradu.

 

 

PETAK, 4. DECEMBAR 2020.

13:30 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA
CENA ULAZNICE: 300 DIN.
BROJ MESTA OGRANIČEN NA 250

Muzika za slomljena srca

Igrani film
Režija: Rafael Gomez
Igraju: Majara Konstantino, Viktor Mendez, Kaio Horovic, Denis Fraga, Íkaro Silva
Brazil, 2019.
Trajanje: 102 minuta

Od producenata “U njegovim očima” (2014), Muzika za slomljena srca je smeštena u današnjem Sao Paolu, gde se trio mladih srca sprema da raskine. Rikardo ima i stabilnog dečka, a bacio je i oko na novog kolegu. Izabela pravi pauzu i od svog dečka i od svog najboljeg prijatelja Rikarda. A beznadežni romantik Felipe se iznenada našao između njih dvoje. Njih troje imaju velike snove, čežnju za strašću i sigurna poznanstva, ali su svi nespremni za ono što dolazi iz Kupidonovih strela.

 

 

12:45 KLUBIĆ DOMA OMLADINE BEOGRADA
CENA ULAZNICE: 200 DIN.
BROJ MESTA OGRANIČEN NA 20

Žene sa obale: Lezbejski život i ljubav u Istočnoj Nemačkoj

Dokumentarac
Režija: Barbara Valbraun
Nemačka, 2019.
Trajanje: 115 minuta

Ovo je dokumentarac koji govori o životnim pričama šest lezbejki u Istočnoj Nemačkoj – u velikom gradu, kao i u ruralnim oblastima – i kako su živele i volele u istopolnim vezama. Ovih šest vrlo različitih biografija predstavljaju neispričanu lezbejsku istoriju, u rasponu od intimnih ljubavnih priča do izveštaja o državnoj represiji. Oblikovane socijalizmom, kako su živele ove majke, radnice i ratnice, često “nevidljive” lezbejke? Ovaj dokumentarni film ilustruje temu o kojoj se još nije javno diskutovalo, te tako istražuje intrigantan aspekt nemačke istorije.

 

13:00 AMERIKANA DOM OMLADINE BEOGRADA
CENA ULAZNICE: 200 DIN.
BROJ MESTA OGRANIČEN NA 50

Smrt će doći i imaće tvoje oči

Igrani film
Režija: Hoze Luis Tores Liva
Igraju: Amparo Nogera, Hulijeta Figeroa
Čile, 2019.
Trajanje: 79 minuta

Dve žene koje su delile čitav život zajedno, suočavaju se sa neizbežnom bolešću jedne od njih. Bolesna žena odlučuje da ne prolazi bilo kakvo lečenje i sele se u malu kolibu. Stoga, one će se ponovo prepustiti ljubavi, učvrstiti svoju vezu, dok smrt čeka svoj trenutak.

 

 

14:30 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA
CENA ULAZNICE: 300 DIN.
BROJ MESTA OGRANIČEN NA 250

Izgubljeni zauvek?

Igrani film
Režija: David Färdmar
Uloga: Jonathan Andersson, Björn Elgerd, Micki Stoltt, Nemanja Stojanovic
Švedska, 2020.
Trajanje: 104

Jednog jutra sve je gotovo. Za Hampusa prekid destruktivne veze je olakšanje, dok je Adrian skrhan. Da li će uspeti da preživi bez ljubavi svog života ili postoji način da se pomire?

 

15:00 AMERIKANA DOM OMLADINE BEOGRADA
CENA ULAZNICE: 200 DIN.
BROJ MESTA OGRANIČEN NA 50

Emilija

Igrani film
Režija: Cezar Sodero
Igraju: Klaudija Kantero, Fernando Kontiđani Garsija, Nina Ziembrovski
Argentina, 2020.
Trajanje: 97 minuta

Emilija se vraća u svoje selo nakon što je dugo živela u gradu. Raskid sa Anom, njenom devojkom, je ubrzao odluku. Ona se seli u kuću svoje majke i dobija posao kao nastavnik u školi. Postepeno, Emilija će se ponovo zbližiti sa ljudima iz sela kao što je bilo u prošlosti, ali takođe i sa osećanjima zbog kojih se odselila. Grad, za koji je Emilija uvek mislila da je statično i predvidljivo mesto, će postati prostor koji će joj dati novu šansu da redefiniše smisao svog života.

 

 

15:15 KLUBIĆ DOMA OMLADINE BEOGRADA
CENA ULAZNICE: 200 DIN.
BROJ MESTA OGRANIČEN NA: 20

Maria Luiza

Dokumentarni film
Režija: Marselo Diaz
Brazil, 2019.
Trajanje: 79 minuta

Maria Luiza je prva transroda osoba u brazilskim oružanim snagama. Posle 22 godine rada, penzionisana je zbog invalidnosti. Film istražuje motivaciju za zabranu nošenja ženske uniforme i njenu putanju ka afirmaciji kao transrodne osobe, vojnika i katolkinje.

SUBOTA, 5. DECEMBAR

KLUBIĆ DOMA OMLADINE BEOGRADA
ULAZ: 200 DIN.
BROJ MESTA OGRANIČEN NA 20

12:00 / 13:30 / 15:30 Revija kratkih filmova

Specijalna selekcija

Eggshells, Euigon, Fabiu, Sparks, The Passing, Two Little Boys

Made in ex-YU

Ja bi da to imam doma, Let there be colour, Snake, Treći, Matura, U šifonjeru

Publika bira najbolji ultra-kratki film

Anna, Chrysalis, Did you Fall Apart, Finaly Leon, Gay as in Happy, iLove, I’m not gay, Leeway, Salad daze, Threesome, Trains, Trans, You’re a Guy

12:30 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA
CENA ULAZNICE: 300 DIN.
BROJ MESTA OGRANIČEN NA 250

Nečujan

Igrani film
Režija: Ijan Votson
Igraju: Ris Noi, Entoni Brendon Vong, Teri Serio
Australija, 2020.
Trajanje: 88 minuta

Romantičnu iskru razočaranog muzičara zapali mladi trans čovek dok zajedno rade na spašavanju njegovog noćnog kluba za gluve.

 

 

13:00 AMERIKANA DOM OMLADINE BEOGRADA
CENA ULAZNICE: 200 DIN.
BROJ MESTA OGRANIČEN NA: 50

Transformeri

Dokumentarni film
Režija: Chad Hane
Kuba, SAD, 2020.
Trajanje: 84 minuta

Sniman tajno bez dozvole kubanske vlade, ovaj intimno epski dokumentarac se kreće između prošlosti i sadašnjosti i upoređuje teškoće sa kojima su se suočavale različite generacije LGBTQ osoba na Kubi. Transformeri predstavlja dirljivu priču o žrtvi, prijateljstvu i moći umetnosti da transformiše naš život.

 

14:30 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA
CENA ULAZNICE: 300 DIN.
BROJ MESTA OGRANIČEN NA 250

Leto ’85.

Igrani film
Režija: Fransoa Ozon
Igraju: Feliks Lefebr, Bendžamin Voizan, Filipin Velž
Francuska, 2020.
Trajanje: 100 minuta

O čemu sanjate kada imate 16 godina i u primorskom letovalištu u Normandiji ste osamdesetih? Najboljem prijatelju? Doživotnom tinejdžerskom paktu? Da jurite u avanture na brodu ili motoru? Da živite život na ivici? Ne. Sanjate o smrti. Zato što ne možete da dobijete veći udarac od umiranja. I zato ga čuvate do kraja. Letnji raspust tek počinje, a ovo je priča o tome kako je Aleksis odrastao u sebe.

 

 

15:00 AMERIKANA DOM OMLADINE BEOGRADA
CENA ULAZNICE: 200 DIN.
BROJ MESTA OGRANIČEN NA 50

Seks, greh i ’69.

Dokumentarni film
Režija: Sara Fodi
Kanada, 2019.
Trajanje: 75 minuta

Ovaj dokumentarni film je istorijski, retrospektivni film o zakonu iz 1969. godine kojim se “dekriminalizuje” homoseksualnost. Pripovedan kroz savremene glasove, uključujući kvir akademike, istoričare, aktiviste, edukatore, umetnike i osnivače zajednica, film pokušava da ospori naše razumevanje kvir istorije osvetljavajući široko usvojene zablude oko dekriminalizacije.

 

NEDELJA, 6. DECEMBAR 2020.

12:30 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA
CENA ULAZNICE: 300 DIN.
BROJ MESTA OGRANIČEN NA 250

Crno belo šareno

Igrani film
Režija: David Moser
Igraju: Klara Dimling, Sebastijan Klem-Lorenz, Elizabet Kanetis, Sofi Veglajtner, Viktorija Hiliš
Austrija, 2020.
Trajanje: 85 minuta

Matilda – mlada i nesigurna, žena na putu da postane odrasla osoba koja se plaši da će doživeti gubitak svoje mladosti. Usred svoje potrage za odgovorima na velika životna pitanja, ona uviđa potrebu da ode dublje pre toga tako što će najpre preispitati sebe. Vikend prepun različitih susreta sa porodicom, prijateljima i strancima će joj možda pomoći da pronađe odgovore na njene mlade i tvrdoglave zbunjenosti.

 

12:30 AMERIKANA DOM OMLADINE BEOGRADA
CENA ULAZNICE: 200 DIN.
BROJ MESTA OGRANIČEN NA 50

Neverovatne lezbejske priče

Dokumentarni film
Režija: Ketrin Beranič
SAD, 2019.
Trajanje: 63 minuta

Osamdesetih godina, grupa koja sebe naziva Prvim petkom nastala je u potpunosti formirana iz mašte grupe lezbejki koje žive u malom gradu Roanok u Virdžiniji. Neke žene su odatle, a neke su se preselile u dolinu Roanok zbog posla. Bilo je to Reganovo doba i homoseksualci su bili na lošem glasu, posebno u Biblijskom pojasu (*oblast južnih i srednjozapadnih SAD i zapadne Kanade gde je protestantski fundamentalizam široko rasprostranjen). Podstaknute čistom slučajnošću međusobnog pronalaženja, grupa je stvorila siguran prostor, organizovala fantastične događaje i razvila zajednicu trajnih prijateljstava, sve u senci Moralne većine. Ovaj mali deo lezbejske istorije ispričan je kroz glasove i anegdote članova Prvog petka i žena koje su se pridružile zabavi.

 

12:45 KLUBIĆ DOMA OMLADINE BEOGRADA
CENA ULAZNICE: 200 DIN.
BROJ MESTA OGRANIČEN NA 20

Trans deca

Dokumentarni film
Režija: Hila Medalia
Izrael, 2019.
Trajanje: 103 minuta

Četiri izraelska tinejdžera prolaze kroz nepovratan proces promene života. Četiri izraelske porodice moraju da se suoče sa uznemirujućim procesom kroz koji prolazi njihovo dete tokom već dovoljno brutalnih tinejdžerskih godina; svako sa svojim.

 

 

14:00 AMERIKANA DOM OMLADINE BEOGRADA
CENA ULAZNICE: 200 DIN.
BROJ MESTA OGRNIČEN NA 50

Sve što imamo

Dokumentarni film
Režija: Aleksis Klements
SAD, 2019.
Trajanje: 67 minuta

Ovaj dokumentarni film predstavlja lično istraživanje LGBTQ ženskih zajednica, kultura i socijalne pravde kroz objektiv prostora koji one stvaraju, od barova, preko knjižara, do umetnosti i političkih centara. I to u trenutku kada se mnogi od tih prostora zatvaraju.

 

 

14:30 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA
CENA ULAZNICE: 300 DIN.
BROJ MESTA OGRANIČEN NA 250

Bez ljutnje

Igrani film
Režija: Faraz Šarijat
Igraju: Beni Radžaipur, Banafše Aurmazdi, Ajdin Džalali
Nemačka, 2020.
Trajanje: 92 minuta

Pantalone sa visokim strukom, uska pripijena majica, kratka, platinasto plava kosa. Na svoj rođendan, Parvis slavi tako što ukrade flašu iz šanka u klubu i pleše. Sin iranskih roditelja, nastanio se u potkrovlju roditeljske kuće u mirnom novom stambenom naselju u Donjoj Saksoniji i zauzet je isprobavanjem svega i svačega, od seks dejtova do rejvova. Nakon što su ga uhvatili u krađi, poslali su ga na društveni rad u skloništu za izbeglice, gde se zaljubljuje u Amona, koji je sa sestrom Banafše Arezu pobegao iz Irana. Trojac uživa u letu žestokih žurki do zore, obojenih spoznajom da, na različite načine, niko od njih se ne oseća kao kod kuće u Nemačkoj.

 

 

15:15 KLUBIĆ DOMA OMLADINE BEOGRAD
CENA ULAZNICE: 200 DIN.
BROJ MESTA OGRANIČEN NA 20

Dragi Fredi

Dokumentarni film
Režija: Rubi Gat
Izrael, Češka, 2017.
Trajanje: 74 minuta

Fredi Hirš je rođen u Nemačkoj, ponosni Jevrejin i otvoreno homoseksualac, imao je 19 godina kada su proglašeni Nirnberški zakoni, pobegao je iz Nemačke u Češku koju su osvojili nacisti. Započeo je aktivnosti u Češkoj kao nastavnik sporta u jevrejskom omladinskom klubu, a ubrzo je postao predmet divljenja svojih učenika. Deportacijom Jevreja u Geto Terezin, Fredi je postavljen za šefa omladinskog odeljenja i bavio se sa preko 4000 mladih. Kada je stigao u Aušvic, Fredi nije podlegao očaju.

 

 

15:30 AMERIKANA DOM OMLADINE BEOGRADA
CENA ULAZNICE: 200 DIN.
BROJE MESTA OGRANIČEN NA 50

Morgana

Dokumentarni film
Režija: Izabel Pepard, Džosi Hes
Australija, 2019.
Trajanje: 71 minut

Plan usamljene domaćice da sve okonča dobija neočekivani zaokret kada njen poslednji ura započinje radikalno putovanje seksualnog istraživanja i ličnog ponovnog pronalaska.

 

 

***************
Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

Komentari