20. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA

U glavnom programu jubilarnog Festivala autorskog filma, koji se ove godine održava od 26. novembra do 3. decembra, biće prikazano 21 ostvarenje, među kojima su pobednik Kana „Zimski san“ turskog reditelja Nurija Bilge Džejlana, pobednik Berlina „Crni ugalj tanak led“ kineskog reditelja Diao Jinana, kao i nagrađivani filmovi iz Kana –  „Levijatan“ (režija Andrej Zvjagincev, nagrada za najbolji scenario), „Zbogom jeziku 3D“ (režija Žan-Lik Godar, Nagrada žirija).

Jubilarni FAF publici poklanja i novi film jednog od miljenika festivalske publike, reditelja Gzavijea Dolana, koji je ove godine podelio Nagradu žirija u Kanu sa kultnim Žan-Likom Godarom.  „U svom prvom filmu želeo sam da ubijem svoju majku“, rekao je Dolan, „u poslednjem filmu tražim njenu osvetu“. Izuzetno vešto snimljen, estetski šokantan, film „Mamica“ poseduje istu energiju kao prethodni Dolanovi filmovi, ali kanalisanu tako da izazove veći efekat nego ikada.

Jubilarno izdanje Festivala dovodi i zanimljive goste u Beograd. Amerikanac Kater Hodjern predstaviće svoj film „Ribari bez mreža“ nagrađen u Sandensu za najbolju režiju. „Ribari bez mreža“ nastao je na osnovu istoimenog kratkometražnog rediteljevog projekta, takođe nagrađenog u Sandensu. Sniman u Istočnoj Arfici sa somalijskim naturščicima, ovaj film je opojna i ujedno otrežnjujuća priča o modernim piratima. Debitant kada je u pitanju dugometražni film, Kater Hodjern kombinuje visokoprofilni triler sa intimnim, slojevitim kvalitetima umetničkog filma, upoznajući publiku sa piratima kao ljudima, humanizujući ih tako što prikazuje njihove moralne dileme i razorne unutrašnje borbe.

Glavna sala festivala i ove godine biće Dom omladine Beograda, dok će se festival održati i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju i Zgradi Jugoslovenske kinoteke, bioskopu „Fontana“, kulturnom centru Parobrod i Domu kulture Studentski grad.

Ostvarenja koja će biti prikazana na 20. Festivalu autorskog filma drugačija su od većine filmova sa redovnog bioskopskog reperotoara – ne teže pukoj zabavi, već traganju za dubljom, istinitijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka. Festival autorskog filma svake godine poseti preko 20.000 gledalaca.

Dvanaest ostvarenja je u selekciji za priznanje „Aleksandar Saša Petrović“, nagradu za najbolji film festivala, koji dodeljuje međunarodni žiri Festivala autorskog filma.

Članovi žirija jubilarnog izdanja su nagrađivana nemačka glumica i scenaristkinja Ana Stov Brugeman, potom filmski, tv i pozorišni reditelj i dramski pisac Goran Marković, kao i selektor programa Forum na Berlinalu, Kristof Terehte.

Poklonici sedme umetnosti biće u prilici da uživaju i ove godine u nekoliko pratećih programa  Festivala autorskog filma – „Protejev rukopis“ uz omaž Branku Vučićeviću u Muzeju Kinoteke i „Snoliki film“ posvećen uspomeni na Marka Babca; u Dvorani kulturnog centra Beograda u celini  „Bande a part” i „Off Hollywood“; dok će u Novoj Kinoteci biti u prilici da gledaju retrospektivu filmova nemačkog producenta Karla Baumgartnera i posebnom programu filmova finskog reditelha Akija Kaurismakija; U UK Parobrod na repertoaru će biti šest dokumentaraca zaokruženih u programu „Vreme muzičkih biografija“.

Kao i svake godine, Festival autorskog filma predstavlja zanimljive domaće autore i njihova ostvarenja.  Dugo smo čekali beogradsku premijeru „Neposlušnih“, debitantskog ostvarenja rediteljke Mine Đukić. Uspešan festivalski start film je imao na Sandens festivalu, a prikazan je i nagrađivan na još mnogim od tada. Došlo je vreme i za beogradsku publiku. Priča o Leni i Lazaru, priča o ljubavi i slobodi, stiže na Festival autorskog filma u petak, 28. novembra, kada će se u Domu omladine publici pokloniti i kompletna ekipa. Ovo će biti svojevrstan uvod u bioskopsku distribuciju koja počinje nekoliko dana nakon prikazavanja na FAF-u. Naime, 4. decembra u UK Parobrod desiće se i bioskopska premijera, kojom će biti ozvaničena distribucija najlepšeg srpskog filma u beogradskim i ostalim bioskopima u zemlji.

Povodom jubilarnog 20. izdanja, Festival autorskog filma u Beogradu uvodi niz novih programa i aktivnosti. Jedna od prvih novina koju je BALKAN FILM CONNECTION – novi edukativni program u okviru Festivala, namenjen studentima i mladim profesionalcima Jugoistočne Evrope. Program traje pet dana i sastoji se iz niza radionica, predavanja, diskusija i projekcija, sa fokusom na proširivanje specifičnih praktičnih znanja vezanih za film, uspostavljanje čvršće saradnje mladih filmadžija u regionu i otvaranje ka međunarodnoj sceni. Druga novina je da će FAF ove godine biti domaćin trodnevnog seminara evropskog programa NIPKOW, koji se svake godine održava u okviru drugog međunarodnog festivala. Cilj pomenutog programa je usavršavanje sveobuhvatnih veština koje se tiču svih aspekata razvijanja filmskog projekta.

 

Informacije o programu nalaze se na sajtu festivala, na adresi www.faf.rs.

 

PROGRAM U DOMU OMLADINE BEOGRADA


GOLUB SEDI NA GRANI RAZMIŠLJAJUĆI O POSTOJANJU

25.11. u 10;

26.11. u 19:30 SVEČANO OTVARANJE;

03.12. u 15:30;

 

Venecija 2014 – Zlatni lav

Toronto, Solun

 

Originalni / međunarodni naziv: En duvasattpå en grenochfunderadepåtillvaron/ A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence

Režija: Roy Andersson

Scenario: Roy Andersson

Uloge: Holger Andersson, Nils Westblom

Direktor fotografije: István Borbás, Gergely Pálos

Zemlja produkcije: Švedska, Nemačka, Norveška

Trajanje: 101 min

Jezik: švedski

 

Kao moderni Don Kihot i Sančo Pansa, dva putujuća trgovca Sem i Džonatan vode nas na kaleidoskopsko putovanje kroz ljudske sudbine. Ovo je putovanje koje nam pokazuje lepotu trenutka, humor i tragiku koji su u nama, kao i veličinu i moralnu slabost čovečanstva.

 

Roj Anderson, legendarni švedski reditelj, ovim filmom konačno je dopunio „Životnu trilogiju“, koju čine i ostvarenja „Pesme sa drugog sprata“ i „Ti, živi“. Naslov filma je inspirisan slikom „Lovci u snegu“ iz 1565. godine. Slika prikazuje ruralnu zimsku scenu sa nekoliko ptica koje stoje na tri grane. Anderson kaže da je zamislio kako ptice gledaju ljude ispod sebe i razmišljaju šta rade. Naslov filma je drugačiji način da se kaže: „Šta mi to, ustvari, radimo?”. Osim ove slike, Anderson je kao izvor inspiracije naveo i čuveni film Vitoria de Sike „Kradljivci bicikla”.

 

 

LEVIJATAN

26.11. u 09:30; 30.11. u 17:30; 02.12. u 13;

 

Kan 2014 – Najbolji scenario

London  – Najbolji film

Minhen – Najbolji strani film

Toronto, Lokarno, Karlovi Vari

 

Originalni / međunarodni naziv: Leviathan

Režija: Andrey Zvyagintsev    

Scenario: Oleg Negin, Andrey Zvyagintsev

Uloge: Elena Lyadova, Vladimir Vdovichenkov, Aleksey Serebryakov

Direktor fotografije: Mikhail Krichman

Montaža: Anna Mass

Zemlja produkcije: Rusija     

Trajanje: 140 min

Jezik: ruski

 

 

„Levijatan“ je zasnovan na biblijskoj priči o Jovu, smeštenoj u modernu Rusiju. Kolja živi u malom gradu na obali Barencovog mora na severu zemlje. Drži svoju automehaničarsku radnju. Radnja je locirana odmah pored njegove kuće, u kojoj živi sa svojom mladom ženom i sinom iz prethodnog braka. Lokalni moćnik želi da mu preotme posao, kuću i zemljište. Prvo pokušava da ih otkupi od Kolje, ali Kolju ne zanima novac, jer ne želi da izgubi sve što ima: ne samo zemljište, već svu lepotu kojom je bio okružen od rođenja. Kako moćnik postaje sve agresivniji u svojim namerama, Kolja će zamoliti svog prijatelja, moskovskog advokata, da mu pomogne, ne sluteći da će mu to zauvek promeniti život…

 

Andrej Zvjagincev, glumac koji je postao reditelj, već svojim prvim celovečernjim filmom „Povratak“ postigao je neverovatan uspeh, osvojivši i nagradu Zlatni lav u Veneciji 2003. godine. Njegov treći film, „Elena“, prikazan je u selekciji “Izvestan pogled” u Kanu, gde je dobio Nagradu žirija. Nazivaju ga naslednikom Tarkovskog. „Levijatan“ je priča o moralnim dilemama jednog čoveka – uz sarkazam i crni humor, širi se u filozofsko istraživanje morala u savremenom ruskom društvu. Film je aktuelni ruski kandidat za Oskara.

 

 

 

NEPOSLUŠNI

26.11. u 13:30;

28.11. u 19:30;

 

Sandens 2014

 

Originalni / međunarodni naziv: Disobedient

Režija: Mina Đukić

Scenario: Mina Đukić

Uloge: Hana Selimović, Mladen Sovilj, Danijel Sike

Direktor fotografije: Đorđe Arambašić

Montaža: Ivan Vasić

Zemlja produkcije: Srbija

Trajanje: 106 min

Jezik: srpski

 

Leni i Lazar bili su najbolji prijatelji u detinjstvu. Kada se Lazar vrati sa dugih putovanja po inostranstvu kako bi prisustvovao očevoj sahrani, Leni želi da ponovo uspostavi kontakt sa svojom srodnom dušom. Iako su bili razdvojeni godinama, u pokušaju da pobegnu od svog stvarnog života odraslih osoba, kreću na biciklističku avanturu kroz predivnu, osunčanu prirodu. U svojoj neposlušnosti, Leni će morati da odluči da li je ovo oslonac na kojem će moći da izgradi svoj život.

 

Mina Đukić je režirala nekoliko kratkih filmova koji su nagrađivani na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima. „Neposlušni“ joj je prvi dugometražni igrani film, prikazan premijerno na festivalu u Sandensu, a zatim i na drugim stranim i domaćim festivalima. „Neposlušni“ su zamišljeni kao road movie, ali pravi put se dešava tokom pokušaja glavnih junaka da ponovo uspostave odnos bežeći od odrastanja i očekivanja sredine.

 

 

NEVESTE

26.11. u 15:30;

27.11. u 17:30;

 

 

Sarajevo 2014 – Specijalna nagrada žirija, Srce Sarajeva za najbolju glumicu

Tribeka, Berlin, Milano, London, Stokholm

 

Originalni / međunarodni naziv: Patardzlebi / Brides

Režija:Tinatin Kajrishvili

Scenario: DatoChubinishviliTinatin Kajrishvili

Uloge: Mari Kitia, Giorgi Maskharashvili, Giorgi Makharadze

Direktor fotografije: Goga Devdariani

Montaža: David Guiraud

Zemlja produkcije: Gruzija, Francuska

Trajanje: 94 min

Jezik: gruzijski

 

Mlada majka, Nutsa, živi sa dvoje dece u predgrađu Tbilisija u Gruziji. Njen partner Goga je u zatvoru. Kada se venčaju, ona će dobiti pravo da priča sa njim jednom mesečno u sobi za posete, gde su odvojeni staklom. Nakon kratke ceremonije, život nastavlja svojom rutinom. Jednog dana Nutsa na poslu upoznaje drugog čoveka, koji će doći da je poseti. U istom trenutku telefoniraće joj Goga, kako bi joj rekao da promenjena zatvorska pravila sada dozvoljavaju da partnerka prenoći. Ona oblači haljinu koju je nosila na njihovom prvom sastanku i odlazi mu u posetu. Međutim, ni jedno ni drugo ne znaju kako da se ponašaju u novonastaloj intimi.

 

„Neveste“ su prvi dugometražni film autorke većeg broja kratkih filmova, Tinatin Kadžrišvili, čiji je ona i producent i koautorka scenarija. Mračno i moćno ostvarenje, ovo je priča o ljudskom dostojanstvu i represivnom pravnom sistemu u Gruziji.

 

 

VOJVODA OD BURGUNDIJE

26.11. u 22;

30.11. u 15:30;

 

Toronto 2014, London

 

Originalni / međunarodni naziv: The Duke of Burgundy

Režija: Peter Strickland

Scenario: Peter Strickland

Uloge: Sidse Babett Knudsen, Chiara D’Anna, Eugenia Caruso

Direktor fotografije: Nicholas D. Knowland

Montaža: Matyas Fekete

Zemlja produkcije: Velika Britanija

Trajanje: 101 min

Jezik: engleski

 

Bogata kolekcionarka leptira Sintija upušta se u strastvenu vezu sa svojom kućepaziteljkom Evelin. Njihova ljubav odvija se kroz sadomazohističku vezu, u kojoj Sintija naizgled dominira nad pokornom Evelin. Njih dve žive odsečene od sveta i muškaraca, i jedini izleti su im predavanja o leptirima, koji su im zajednička strast. Posle nekog vremena, Sintija se umara od stalnog performansa, poželevši jednostavniji odnos. 

 

Reditelj koji voli da se poigrava žanrovima, Piter Striklend (Berberian Sound Studio, Katalin Varga) vodi film „Vojvoda od Burgundije“ iz vintidž erotske melodrame u mnogo dublje i mračnije sfere i opčinjavajuće senzorno iskustvo. Hrabra priča o dinamici moći u odnosu između dve žene odvija se u dekadentnom svetu koji je Striklend stvorio za ovaj film, svetu koji samim tim nije ništa manje istinit, ili čak i zabavan.

 

 

KOSAC

27.11. u 10;

28.11. u 17:30;

 

 

Pula 2014 – Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu, sporednu mušku ulogu i kameru

Toronto, Solun

 

Originalni / međunarodni naziv: The Reaper

Režija: Zvonimir Jurić

Scenario: Zvonimir Jurić

Uloge: Ivo Gregurević, Mirjana Karanović, Igor Kovač

Direktor fotografije: Branko Linta

Montaža: Tomislav Pavlić, Dubravka Turić

Zemlja produkcije: Slovenija, Hrvatska

Trajanje: 98 min

Jezik: hrvatski

 

Ivo je radnik u slavonskom poljoprivrednom kombinatu navikao da radi noću u polju – jer mu je tako lakše. Pre mnogo godina bio je osuđen zbog silovanja i otada izbegava ljude, a i oni njega. U noći kada sretne Mirjanu, ženu koja je ostala bez benzina na putu kojim retko kad neko prolazi, Josipa, radnika na benzinskoj stanici, kao i policajca Krešu, njihove sudbine će se ispreplesti i postupno otkriti sumornu sliku njegovog života, ali i čitavog kraja koji je, kao i Ivo svojim zločinom, ostao zaustavljen i zarobljen ratom.

 

„Kosac“ je drugi dugometražni film reditelja Zvonimira Jurića. „Crnci“, dugometražno ostvarenje koje je režirao sa Goranom Devićem nagrađeno je za najbolju režiju na festivalu u Puli 2009. godine. Ovaj film prikazan je i na 15. Festivalu autorskog filma, gde je nagrađen… Priča koja se razvija tokom jedne letnje noći u hrvatskom selu, „Kosac“ je hrabra, humana drama koja navodi na preispitivanje.

 

 

ZBOGOM JEZIKU 3D

27.11. u 13:30;

30.12. u 20;

03.12. u 10;

 

 

Kan 2014 – Nagrada žirija

Toronto, Minhen, Lokarno, London

 

Originalni / međunarodni naziv: Adieu au language 3D / Goodbye To Language 3D

Režija: Jean-Luc Godard

Scenario: Jean-Luc Godard

Uloge: Héloise Godet, Kamel Abdeli, Richard Chevallier

Direktor fotografije: Fabrice Aragno

Montaža: Jean-Luc Godard

Zemlja produkcije: Francuska

Trajanje: 70 min

Jezik: francuski, engleski

 

Udata žena upoznaje slobodnog čoveka. Dolazi do ljubavi, svađe, tuče. Pas luta između gradova i sela. Godišnja doba se smenjuju. Čovek i žena se ponovo sreću. Pas je odjednom između njih. Bivši muž će sve porušiti. Počinje drugi film: isti kao i prvi, ali ne do kraja. Od ljudske rase prelazimo na metaforu. Završava se lajanjem i plačem bebe. U međuvremenu, videćemo ljude koji govore o padu dolara, istini u matematici i smrti crvendaća.

 

 

Žan-Lik Godar, koji uskoro slavi 84. rođendan, ima posebno mesto u panteonu moderne kinematografije. Njegovo delo deli ljude na obožavaoce i skeptike. U filmu „Zbogom jeziku 3D“, koji je bio miljenik kritike Kanskog filmskog festivala, Godar koristi 3D tehniku da pred gledaoce iznese jedno od vizuelno najzanosnijih ostvarenja u poslednje vreme, i izazove efekat „adrenalinske injekcije u mozak“.

 

 

HAUHA – RAJ NA ZEMLJI

27.11. u 15:30;

28.11. u 22:00;

 

 

Kan 2014 – Nagrada međunarodnog žirija kritike FIPRESCI

Toronto, San Sebastijan, London

 

Originalni / međunarodni naziv: Jauja

Režija: Lisandro Alonso

Scenario: Lisandro Alonso, Fabian Casas

Uloge: Viggo Mortensen, Diego Roman, Ghita Nørby

Direktor fotografije: Timo Salminen

Montaža: Gonzalo del Val, Natalia López

Zemlja produkcije: Argentina, Danska, Francuska

Trajanje: 108 min

Jezik: španski

 

Danski general, poslat na zadatak u bespuća Patagonije iz koje Španci proteruju starosedeoce, krenuće na putovanje u ta ista bespuća kako bi pronašao ćerku koja je pobegla sa vojnikom. Očajnički se nada da će uspeti da je pronađe pre nego što dopadne šaka odbeglom vojniku, banditu Zuluagi.

 

Argentinski reditelj Lisandro Alonso (Mrtvi, Liverpul) izgradio je reputaciju kao reditelj minimalističkih, meditativnih ostvarenja, u kojima se mešaju dokumentarizam i fikcija, i ispituju granice i suština kinematografije. U njegovom novom filmu mit i stvarnost se survavaju jedno u drugo, ostavljajući gledaoca da se pita da li je jedan san završen pre nego što je drugi započeo. Oni koji su otvoreni za različite mogućnosti filmskog jezika diviće se Alonsovoj sposobnosti da drži pažnju gledaoca, nudeći predele, pokret, zvuk, kao i različite teme – o roditeljima i deci, kolonijalizmu i njegovim posledicama – na diskretan, više nego eksplicitan, način. 

 

 

MAMICA

27.11. u 19:30;

28.11. u 13;

02.01. u 15:30;

 

 

Kan 2014 – Nagrada žirija

Toronto, Vankuver, Karlovi Vari, London, AFI Fest

 

Originalni / međunarodni naziv: Mommy

Režija: Xavier Dolan

Scenario: Xavier Dolan

Uloge: Anne Dorval, Antoine-Olivier Pilon, Suzanne Clément

Direktor fotografije: André Turpin

Montaža: Xavier Dolan

Zemlja produkcije: Kanada

Trajanje: 139 min

Jezik: francuski, engleski

 

Samohrana majka, udovica, preopretećena je dvadesetčetvoročasovnom brigom o svom eksplozivnom petnaestogodišnjem sinu, koji pati od manjka pažnje i hiperaktivnosti. Dok pokušavaju  da sastave kraj sa krajem uz stalnu borbu, razmenu psovki, pa čak i nasilje, nova devojka iz kuće preko puta nesebično nudi svoju pomoć. Zajedno će pronaći ravnotežu i vratiti nadu u svoj život.

 

Sa dvadeset i pet godina Dolan, čudo od deteta iz kanadske provincije Kvebek, ima iza sebe već 5 filmova. Na filmskoj sceni pojavio se filmom „Ubio sam majku“ 2009. godine, izazvavši senzaciju u Kanu. „U svom prvom filmu želeo sam da ubijem svoju majku“, rekao je Dolan, „u poslednjem filmu tražim njenu osvetu“. Izuzetno vešto snimljen, estetski šokantan, film „Mamica“ poseduje istu energiju kao prethodni Dolanovi filmovi, ali kanalisanu tako da izazove veći efekat nego ikada.

 

 

PLAVA SOBA

27.11. u 22;

29.11. u 15:30;

 

Kan 2014

 

Originalni / međunarodni naziv: The Blue Room

Režija: Mathieu Amalric

Scenario: Mathieu Amalric, Stéphanie Cléau, Georges Simenon

Uloge: Mathieu Amalric, Léa Drucker, Stéphanie Cléau

Direktor fotografije: Christophe Beaucarne

Montaža: François Gédigier

Zemlja produkcije: Francuska

Trajanje: 76 min

Jezik: francuski

 

„Ozbiljno, Žilijen, kada bih ja postala slobodna, da li bi ti takođe mogao da se oslobodiš?“ „Šta si rekla?“ Muškarac i žena, u tajnoj ljubavi, sami u sobi. Čeznu jedno za drugim, žele jedno drugo, čak i ujedaju jedno drugo.  Na kraju ipak ne ostaje ništa. Barem muškarac misli da sve to nije bilo ništa. Sada, suočen sa policijskom istragom i suđenjem, pita se – za šta je zapravo optužen?

 

 

„Plavu sobu“ je Metju Almarik, glumac koji snima već četvrti film kao reditelj,  zasnovao na istoimenoj noveli Žorža Simenona, koga nazivaju francuskom verzijom Agate Kristi, mada je sličniji Patriši Hejsmit. Postoje sile koje čine da „normalni“ ljudi rade stvari koje „nisu normalne“ – ovo je film o tim silama, začinjen smrću, zločinom i misterijom.

 

 

SUD

28.11. u 09:30;

29.11. u 17:30;

 

Venecija 2014 – Nagrada “Lav budućnosti” za najbolji debitantski film, Nagrada za najbolji film u selekciji Horizonti

 

Originalni / međunarodni naziv: Court

Režija: Chaitanya Tamhane

Scenario: Chaitanya Tamhane

Uloge: Usha Bane, Vivek Gomber, Pradeep Joshi

Direktor fotografije: Mrinal Desai

Montaža: Rikhav Desai

Zemlja produkcije: Indija

Trajanje: 116 min

Jezik: engleski, hindu

 

Telo radnika koji održava kanalizaciju pronađeno je u šahtu u Mumbaiju. Ostareli  pevač narodne muzike optužen je na sudu za podsticanje samoubistva. Okrivljuju ga za izvođenje pesme koja je možda navela čoveka da učini taj akt. Kako se suđenje odvija, razvijaju se i priče o privatnim životima advokata i sudija koji su uključeni u slučaj.

 

 

Humana sudska drama debitanta Čaitanije Tamhanea, zasnovana na inteligentnom scenariju,  prikazuje pravni sistem Indije, dok u suštini govori o klasnoj podeljenosti, obrazovanju, i pristupu moći. „Bio sam iznenađen svojom potrebom da se bavim sudskim sistemom“, kaže reditelj, „ali kada sam posetio jedan niži sud u predgrađu Mumbaija, maštu su mi rasplamsali upravo nedostatak drame i lakoća sa kojom se na ovim mestima odlučuje o životu i smrti“.

 

 

BELA SENKA

28.11. u 15:30;

03.12. u 17:30;

 

Venecija 2013 – Nagrada za najbolji debitantski film Lav budućnosti

San Francisko 2014 – Nagrada Novi reditelji – Specijalno priznanje žirija

Minhen 2014 – Nagrada CineVision

Sandens

 

Originalni / međunarodni naziv: White Shadow

Režija: Noaz Deshe

Scenario: Noaz Deshe, James Masson

Uloge: Hamisi Bazili, Salum Abdallah, Riziki Ally

Direktor fotografije: Noaz Deshe, Armin Dierolf

Montaža: Xavier Box, Noaz Deshe, Robin Hill, Nico Leunen

Zemlja produkcije: Tanzanija, Nemačka, Italija

Trajanje: 117 min

Jezik: svahili

 

Alijas je albino dečak koji odrasta u centralnoj Africi. Živi u opasnosti, jer mnogi vračevi i ljudi veruju da telo albino ljudi ima magične moći. Zbog ovog mita, mnogi albino ljudi su ubijeni ili osakaćeni, kako bi se iskoristili njihovi organi. Alijasova majka rešena je da sačuva sina po svaku cenu od strašne sudbine: poverava ga svom bratu koji radi u gradu. Iako naizgled daleko od opasnosti, Alijas se suočava sa surovim životom bez ikakve ljubavi i podrške od ujaka.

 

Noa Deše je umetnik koji živi između Berlina i Los Anđelesa. „Bela senka“ je njegov prvi dugometražni film, u kome uspeva da, na emotivno izuzetno upečatljiv način, kreira lik glavnog junaka Alijasa, i dočara njegov svet u kojima se prepliću razni pakleni svetovi. U preciznoj i ekspresivnoj atmosferi filma publika je svedok borbe dečaka za pravdu i prevazilaženje tame koja ga okružuje.

 

 

CRNI UGALJ, TANAK LED

29.11. u 10:00;

29.11. u 19:30;

03.12. u 13;

 

Berlin 2014 – Zlatni medved za najbolji film, Srebrni medved za glavnu mušku ulogu

Sidnej,Tribeka, Golden Horse Film Festival Tajpej

 

Originalni / međunarodni naziv: Bai ri yan huo / Black Coal Thin Ice

Režija: Yi’nan Diao

Scenario: Yi’nan Diao

Uloge: Fan Liao, Lun Mei Gwei, Xuebing Wang

Direktor fotografije: Dong Jinsong

Montaža: Hongyu Yang

Zemlja produkcije: NRKina, Hong Kong

Trajanje: 106 min

Jezik: mandarinski

 

U Severnoj Kini 1999. godine otkriveno je nekoliko jezivih ubistava u malom gradu. Tokom pokušaja hapšenja osumnjičene osobe dogodio se krvavi incident, u kome su dvojica policajaca stradali, a treći je teško ranjen. Preživeli policajac, suspendovan sa dužnosti, počinje da radi kao čuvar u fabrici uglja. Pet godina kasnije, u trenutku kada počnu da se odigravaju identična ubistva, bivši policajac i njegov stari partner udružuju se kako bi sproveli istragu o zločinima koji su zapečatili njihove karijere i doveli ih do sramnog povlačenja.

 

 

Reditelj i scenarista Jinan Dijao diplomirao je na Dramskoj akademiji u Pekingu. Njegov film „Noćni voz“ premijerno je prikazan 2007. godine u programu “Izvestan pogled” festivala u Kanu, da bi zatim postigao značajan uspeh na brojnim drugim filmskim festivalima. Kao verni ljubitelj detektivskih priča Dijao je snimio „Crni ugalj, tanak led“ delom kao film noir, delom kao brutalno iskren portret života običnih ljudi u industrijskim centrima savremene Kine

 

 

JEDAN NA JEDAN

29.11. u 13:00;

01.01. u 22;

 

Venecija 2014.

 

Originalni / međunarodni naziv: One on One

Režija: Ki-duk Kim

Scenario: Ki-duk Kim

Uloge: Dong-seok Ma, Young-min Kim, Yi-Kyeong Lee

Direktor fotografije: Kim Ki-Duk

Zemlja produkcije: Južna Koreja

Trajanje: 122 min

Jezik: korejski

 

Učenica srednje škole brutalno je silovana i ubijena. Sedmoro ljudi, pripadnika grupe „Senke” zarobljavaju sedmoro osumnjičenih, jednog po jednog. Terorišu ih kako bi im izvukli informacije. Predvođeni visoko profesionalnim vojnikom, o sebi misle kao o produženoj ruci vlasti. Međutim, u okviru grupe ipak postoje različita mišljenja o tome koliko daleko treba ići. Jedna od žrtvava, koja je umakla, iskoristiće to pokušavajući da ih raskrinka.

 

 

Južnokorejski reditelj Kim Ki Duk, autor ostvarenja „Proleće, leto, jesen, zima.. i proleće“, „Samarićanka“ i „Arirang“, i dobitnik nagrada u Berlinu i Kanu, nagrađen je Zlatnim lavom u Veneciji 2012. godine za film „Pijeta“. „Jedan na jedan“ je eksplicitna, brutalno iskrena drama sa pričom zasnovanom na osveti, temom kojom se ovaj reditelj često bavi.

 

 

RIBARI BEZ MREŽA

29.11. u 22:00;

30.11. u 10:00

 

Sandens 2014 – Nagrada za režiju

 

Originalni / međunarodni naziv: Fishing Without Nets

Režija: Cutter Hodierne

Scenario: Cutter Hodierne, John Hibey

Uloge: Abdiwali Farrah, Eric Godon, Abdikhadir Hassan

Direktor fotografije: Alex Disenhof

Montaža: Cutter Hodierne, Dominic LaPerriere

Zemlja produkcije: SAD, Kenija, Somalija

Trajanje: 109 min.

Jezik: somalski, engleski, francuski

 

Mladi suprug i otac, Abdi, priključuje se piratima u Somaliji kako bi izdržavao svoju porodicu. Kada zarobe francuski naftni brod i zatraže otkup, on će se sprijateljiti sa jednim taocem. Dok se čeka da otkup stigne, pirati pribegavaju nasilju, a Abdi će biti stavljen pred ozbiljnu odluku.

 

 

Film „Ribari bez mreža“ nastao je na osnovu istoimenog kratkometražnog rediteljevog projekta, takođe nagrađenog u Sandensu. Sniman u Istočnoj Arfici sa somalijskim naturščicima, ovaj film je opojna i ujedno otrežnjujuća pričao modernim piratima. Debitant kada je u pitanju dugometražni film, Kater Hodjern kombinuje visokoprofilni triler sa intimnim, slojevitim kvalitetima umetničkog filma, upoznajući publiku sa piratima kao ljudima, humanizujući ih tako što prikazuje njihove moralne dileme i razorne unutrašnje borbe.

 

 

UMIRI VODU

30.11. u 13;

02.12. u 22;

 

Kan 2014, Toronto, Minhen, London, Sarajevo

 

Originalni / međunarodni naziv: Futatsume no mado / Still The Water

Režija: Naomi Kawase

Scenario: Naomi Kawase

Uloge: Nijirô Murakami, Jun Yoshinaga, Miyuki Matsuda

Direktor fotografije: Yutaka Yamazaki

Montaža: Tina Baz, Naomi Kawase

Zemlja produkcije: Japan, Španija, Francuska

Trajanje: 121 min

Jezik: japanski

 

Tokom tradicionalnih plesova u noći punog meseca u avgustu, šesnaestogodišnji Kaito otkriva leš koji pluta u moru japanskog ostrva Amami. Njegova devojka Kioko pomaže mu da shvati šta ovo misteriozno otkriće predstavlja. I dok se istovremeno suočavaju sa velikim promenama u svojim porodičnim domovima, njih dvoje će zajedno naučiti da odrastu kroz međusobno isprepletane cikluse života, smrti i ljubavi.

 

 

Naomi Kavase postala je najmlađi dobitnik Zlatne kamere u Kanu sa svojim prvim filmom, „Suzaku“, 1997. godine. Njen četvrti film, „Žalosna šuma“, osvojio je Gran pri u Kanu 2007. godine, dok je 2013. godine bila članica žirija ovog prestižnog festivala. „Umiri vodu“ je poetična filmska vizija koja suptilno vodi publiku kroz teme usamljenosti, gubitka i  prve ljubavi.

 

 

PARTY GIRL

30.11. u 22;

01.01. u 10;

 

 

Kan 2014 – Zlatna kamera, Nagrada za glumački ansambl u selekciji “Izvestan pogled”

London, Sarajevo

 

Originalni / međunarodni naziv: Party Girl

Režija: Marie Amachoukeli-Barsacq, Claire Burger, Samuel Theis

Scenario: Marie Amachoukeli-Barsacq, Claire Burger, Samuel Theis

Uloge: Angélique Litzenburger, Joseph Bour, Mario Theis

Direktor fotografije: Julien Poupard

Montaža: Frédéric Baillehaiche        

Zemlja produkcije: Francuska

Trajanje: 96 min

Jezik: francuski

 

 

Anželik je šezdesetogodišnja konobarica u baru na nemačko-francuskoj granici. Voli da se zabavlja i voli muškarce. Kako vreme prolazi, klijenata je sve manje. Ali, njen redovni klijent Mišel još uvek je zaljubljen u nju. Jednog dana pitaće Anželik da se uda za njega. Može li ona da se odrekne načina života kojim je živela, da se skrasi pored nekoga i zasnuje porodicu?

 

 

Sve troje reditelja – Mari Amašukeli-Barsak, Kler Burže i Samjuel Tei – diplomirali su na prestižnoj francuskoj filmskoj školi La Femis. U istom sastavu do sada su režirali dva nagrađivana kratka filma, dok je njihov dugometražni prvenac „Party Girl“ nagrađen kao najbolji debitantski film Kana, a osvojio je i nagradu za najbolji glumački ansambl. U filmu igra nekoliko članova porodice Semjuela Teija. „Party Girl“ je nežan portret žene u godinama, priča o strahu od usamljenosti i osećanju da se zabavi bliži kraj.

 

 

TIGROVI

01.12.U 13:30;

02.12. u 20;

 

San Sebastian 2014, Toronto

 

Originalni / međunarodni naziv: Tigers

Režija: Danis Tanović

Scenario: Andy Paterson, Danis Tanović

Uloge: Emraan Hashmi, Geetanjali, Danny Huston

Direktor fotografije: Erol Zubčević

Montaža: Prerna Saigal

Zemlja produkcije: Indija, Francuska

Trajanje: 90 min

Jezik: hindi, engleski, nemački

 

Ajan dobija posao kao prodavac u okviru velike farmaceutske kompanije u Pakistanu. Postaje mala zvezda kompanije nakon što se pokaže da su njegov prirodni šarm i komunikativnost velika prednost u poslu. Međutim, jednog dana dolazi do saznanja da njegovi poslodavci svesno stavljaju u promet mleko štetno po zdravlje i život stotine beba. Poražen, započinje borbu sa kompanijom. Ovo je priča o Davidu i Golijatu, zasnovana na istinitom događaju čiji protagonista danas živi u Torontu.

 

Danis Tanović nagrađen je Oskarom za najbolji film van engleskog govornog područja za  „Ničiju zemlju“. Njegov prethodni film, „Epizoda u životu berača željeza“, nagrađen je Srebrnim medvedom u Berlinu. „Tigrovi“ hrabro izvlače priču na ulice Pakistana, u beskrupulozan svet  kojim vladaju interesi, dok je običan, pošten čovek, koji se suprostavio sistemu radeći ono što je pravedno, suočen sa pretnjama, kažnjen, i životno ugrožen.

 

 

ZIMSKI SAN

01.12.U 16;

03.12. u 19:30 SVEČANO ZATVRANJE;

 

Kan 2014 – Zlatna palma, Nagrada međunarodnog žirija kritike FIPRESCI

Toronto, Sidnej, London, Sarajevo

 

Originalni / međunarodni naziv: Kis uykusu / Winter Sleep

Režija: Nuri Bilge Ceylan

Scenario: Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan

Uloge: Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbag

Direktor fotografije: Gökhan Tiryaki

Montaža: Nuri Bilge Ceylan, Bora Göksingöl

Zemlja produkcije: Turska, Francuska, Nemačka

Trajanje: 196 min

Jezik: turski, engleski

 

Bivši glumac Ajdin vodi mali hotel u centralnoj Anadoliji sa sa svojom mladom ženom Nihal. Njihov brak je pun nesuglasica, a dodatnu tenziju donosi i Ajdinova nedavno razvedena sestra.

Sa dolaskom zime i prvog snega, hotel postaje sklonište od hladnoće, ali i kavez iz kojeg ne mogu da pobegnu, i u kojem se njihova netrpeljivost i mržnja još više rasplamsavaju.

 

 

Poznat po tome da snima filmove sa izuzetno malim budžetom, Nuri Bilge Džejlan je stekao i reputaciju jednog od najinovativnijih i najostvarenijih reditelja početka XXI veka. U Kanu je nagrađivan Gran prijem žirija za filmove „Daljina“ i „Bilo jednom u Anadoliji“, i nagradom za najboljeg reditelja za film „Tri majmuna“. „Zimski san“, hipnotički portret ljudi primoranih da se suoče sa onim što zaista jesu, njegov je prvi film nagrađen Zlatnom palmom, i zvanični kandidat Turske za Oskara.

 

 

ČUDA

01.12.U 19:30;

02.12.u 10;

 

Kan 2014 – Gran pri žirija

London, Karlovi Vari, Sarajevo

 

Originalni / međunarodni naziv: Le meraviglie / The Wonders

Režija: Alice Rohrwacher

Scenario: Alice Rohrwacher

Uloge: Alba Rohrwacher, Maria Alexandra Lungu, Sam Louwyck, Monica Bellucci

Direktor fotografije: Hélène Louvart

Montaža: Marco Spoletini

Zemlja produkcije: Italija, Švajcarska, Nemačka

Trajanje: 110 min

Jezik: italijanski, francuski, nemački

 

Nakon ovog leta više ništa neće biti isto za Gelsominu i njene tri sestre. Ona je nekrunisana naslednica čudnog, usamljenog kraljevstva koje je njihov otac izgradio oko njih kako bi zaštitio svoju porodicu, na izolovanoj farmi u Umbriji. Dolazi neobično leto tokom kojeg stroga pravila koja su držala porodicu na okupu počinju da se krše. To je prouzrokovano delom dolaskom Martina, nemačkog dečaka na programu rehabilitacije za mlade, a delom učešćem lokalne zajednice u televizijskom takmičenju koje predvodi misteriozna Mili Katena.

 

 

Ovo je drugi celovečernji film mlade rediteljke Aliće Rorvaher, koja je ove godine bila i predsednica žirija na 71. Venecijanskom festivalu za nagradu Lav budućnosti za najbolji debitanski film. Aliće i njena sestra Alba, koja igra u filmu, odrasle su nedaleko od mesta na kojem se odvija porodična drama iz „Čuda“

 

 

PROJEKAT: RAK

02.01. u 18;

 

Originalni / međunarodni naziv: Project: Cancer

Režija: Damjan Kozole

Scenario: Tevz Logar

Uloge: Ulay, Marina Abramovic, Chrissie Iles

Direktor fotografije: Matjaz Mrak

Montaža: Jurij Moskon

Zemlja produkcije: Slovenija

Trajanje: 91 min

Jezik: slovenački, engleski, bosanski

 

„Ulaj je saznao da boluje od raka u jesen 2011.godine. Prvu scenu smo snimili u Ljubljani na Institutu za onkologiju, gde je primao hemoterapiju. Onda je počeo da putuje kako bi se video sa svojim prijateljima, od Ljubljane do Berlina, kako bi prisustvovao premijeri filma o Marini Ambramović, zatim u Njujork, i na kraju do Amsterdama. Poslednja scena je snimljena novembra 2012. Tačno godinu dana nakon početka snimanja. Te godine Ulaj je bio u svom najznačajnijem projektu – Projektu rak“, kaže Damjan Kozole, producent dokumentarca koji prati život i karijeru nemačkog fotografa i umetnika performansa Ulaja.

 

„Potrebno je dosta vremena, možda i ceo život, da bi se razumeo Ulaj“, kaže Marina Abramović. Ovaj film uspeo je da oslika portret jednog neobičnog života koji je proživljen punim plućima.

 

 

 

Komentari