Premijera kratkometražnog filma “SJENE”

Kratkometražni igrani film SJENE donosi priču o sudbini Mladobosanaca nakon atentata, za vreme služenja zatvorske kazne u Češkoj. Pored premijere, biće održana i tribina o ideologiji Mlade Bosne na kojoj će govornici biti istoričar Čedomir Antić, književnik Muharem Bazdulj, scenarista Srđan Banović, producent i reditelj Miloš Ljubomirović. Moderator je profesor FDU i mentor master rada mr Radenko Ranković. Početak dodađaja je u 20 časova. Ulaz je slobodan, ali je neophodno rezervisati mesta putem sajta www.filmsjene.rs ili mejla kontakt@filmsjene.rs.

Glavne uloge igraju Nebojša Glogovac kao psihijatar Martin Papenhajm, Nikola Rakočević kao Gavrilo Principo i Aleksandar Radojičić kao zatvorski čuvar František Lebl. Film je master rad Miloša Ljubomirovića na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na smeru kreativna FTV produkcija. Scenario potpisuje Srđan Banović.

 

SJENE su film o ljudskoj dobroti koja se može naći svuda i koja prevazilazi okvir nacionalnosti i pripadnosti nekoj strani.
Film o potrebi mladića da pomognu svom narodu, da se za njega žrtvuju zarad lepše budućnosti čiji deo, toga su svesni, neće biti.
Film o stradanju.
Najzad, SJENE su film o slobodi.

Plan autora je da kratkometražni film bude uvod u dugometražni film i mini seriju od 5 epizoda realizovanu u međunarodnoj koprodukciji.

Decembar 1914. godine. Mladi austrijski vojnik češke nacionalnosti František Lebl (20) zakucava eksere u veliko bure. Priprema doček Gavrilu Principu (20) u vojnu tamnicu Terezin. Mladobosanca dovode na izdržavanje dvatestogodišnje kazne zbog ubistva Franca Ferdinanda. Po dolasku, Gavrila ubacuju u bure i kotrljaju sa jednog kraja prostorije na drugi. Ta igra zabavlja čuvare. Do aprila 1916. konstantna samica, izgladnjivanje, spavanje na betonu i bukagije na nogama su deo Principove svakodnevnice. Sve više gubi kilažu, tuberkuloza ga izjeda. Desna ruka mu više nije u funkciji. Žicom mu je pričvršćena uz telo. Tada dolazi psihijatar Martin Papenhajm (35) i razgovara sa njim pritom vodeći beleške. Princip je u početku nepoverljiv prema doktoru, ali ga nakon zalaganja za njegov premeštaj u bolnicu prihvata. Lebl se jako zainteresovao za  Gavrilovu  priču o porodici, ranom životu, borbi za slobodu. Vojnikov san je nemiran. Izjeda ga krivica što je učestvovao u mučenjima. Provaljuje u kabinet Papenhajma kako bi čitao beleške iz razgovora kojima nije prisustvovao. Na sve načine pokušava da sazna što više iz Principovog života, da otkrije njegove motive i ideale. Traži način na koji bi mu se iskupio.

 

Pročitajte intervju sa Milošem Ljubomirovićem, rediteljem filma SJENE.

 

Komentari