2. JAPANSKO-SRPSKI FESTIVAL FILMA

Ulaz je  slobodan!
Japansko-srpski festival filma (JSFF), koji se održava u Beogradu i Tokiju, pionir je savremenog tipa multidisciplinarnog događaja koji stremi da kroz filmski program, fotografije, radionice, razgovore i tribine pruži mogućnost posetiocima da analiziraju kreativnost ove dve zemlje. “IDENTITET”, kao tema ovogodišnjeg festivala, inspirisala je mnogobrojne filmske stvaraoce, tako da beogradsku publiku očekuje znatan broj kratkometražnih filmskih ostvarenja različitih žanrova. 

U toku tri dana festivala, publika će imati priliku da doprinese stvaranju nove platforme za razmenu i prožimanje dve naizgled suprotne kulture.
 
Glavni program Japansko-srpskog festivala filma održava se u Domu omladine Beograda 11. i 12. novembra. U okviru predpremijere, 10. novembra sa početkom u 19:00 u Muzeju Jugoslovenske kinoteke biće prikazana dva filma iz programa  festivala, kao i film čuvenog reditelja Akire Kurosave „Rašomon“, iz 1950. Pored projekcija, posetioce očekuju i razgovori sa gostima i organizatorima festivala.
 
U sredu, 11. novembra  od 20:00  u sali Amerikana Doma omladine Beograda, festival će otvoriti ataše za kulturu Ambasade Japana u Repblici Srbiji i scenski performans uz podršku Kendo saveza Beograda. Prvog dana  festivala posetioci će učestvovati u „PUTOSPEKTIVI“, interaktivnom razgovoru o svakodnevnom životu i nesvakidašnjim  iskustvima u Japanu, kao i savetima i dogodovštinama putnika koji su imali prilike da se upoznaju sa različitim sferama japanske kulture življenja.
 
JSFF će i ove godine nagraditi najbolja ostvaranja na temu „IDENTITET“ u selkciji Predraga Velinovića i po izboru članova žirija u čijem su  sastavu priznate ličnosti iz sveta sedme umetnosti Srbije i Japana, Svetozar Cvetković, Oleg Novković, Ryo Suzuki i Akiyoshi Imazeki. Favorit publike biće proglašen na dan zatvaranja.
 
Drugi dan festivala, pre revijalnog programa, posetioce očekuje tribina sa temom „SUSRET REDITELjA: Filmsko stvaralaštvo“ gde ćemo  imati prilike da čujemo šta reditelj Đunsuke Kinošita iz Japana i Mihajlo Dragaš iz Beograda misle o inspiraciji i procesu stvaranja filmskih ostvarenja. Tokom trajanja festivala održaće se i izložba fotografija multimedijalnog umetnika Nemanje Vorkapića, kao i radionice u saradnji sa Mikro FAF-om.  Učesnici će imati priliku da i sami oprobaju svoju kreativnost na sceni opremljenoj rekvizitima i scenografijom „Košutnjak filma“.
 
Osnovna ideja JSFF-a jeste da podstakne i umreži stvaralaštvo neafirmisanih filmskih autora u zemljama festivala, kao i na ostalim destinacijama gde JSFF tim organizuje programske projekcije.
Sadržaj festivala besplatan je za sve posetioce.
 
Sajt: http://jsffestival.com/
Fejbuk: https://www.facebook.com/japanshortfilmfestivalserbia/
 
Program:

11. novembar 2015.
18:00 – 19:30

Prateći program: PUTOSPEKTIVA / sala Amerikana
JAPAN – Predavanja, razgovori i razmena iskustava o individualnim putovanjima.
20:00 – 22:00 / sala Amerikana
Svečano otvaranje JSFF-a i  scenski performans uz podršku Kendo saveza Beograda
Takmičarski program:
–          Projekcije nagrađenih i odabranih filmova koji su prošli selekciju
–          Proglašenje pobednika i govor predstavnika žirija
Prateći događaj:
Izložba fotografija Nemanje Vorkapića na temu IDENTITET

12. novembar 2015
18:30 – 20:00 / sala Amerikana
Tribina SUSRET REDITELjA: Filmsko stvaralaštvo
Tribinu vode reditelji Đunsuke Konšita i Mihajlo Dragaš
20:00 – 22:00 / sala Amerikana
Revijalni filmski program

Komentari