REZ 2. festival savremenog eksperimentalnog filma

REZ NA BERLIN: GUILLAUME CAILLEAU CINÉMA COPAINS RENÉ FRÖLKE LIOR SHAMRIZ
Teorija koja Hoda [TkH] je, u saradnji sa Domom omladine Beograda, prošle godine pokrenula filmski festival koji se bavi savremenim praksama eksperimentalnog i umetničkog filma. Osnovna ideja je da svake godine u fokusu bude jedan/na od najznačajnijih i još uvek aktivnih autora/ki koji svoje radove smeštaju u polje filmskog eksperimenta, odnosno specifična scena eksperimentalnog filma koja se vezuje za rad dotične/og autorke/a.

Cilj festivala je da kreira umetničku i edukativnu platformu za predstavljanje i promociju inovativnih i radikalnih filmskih praksi.

 

Drugo izdanje festivala, pod nazivom Rez na Berlin, kroz radove četiri autora mlađe generacije, opcrtaće aktuelne tendencije na berlinskoj sceni eksperimentalnog filma. Ovim izborom nadovezujemo se na prethodno izdanje festivala, kada smo predstavili rad Heinza Emigholza, jednog od najznačajnijih autora iz Nemačke, koji je bio profesor i osnivač katedre za eksperimentalni film na Berlinskom Univerzitetu umetnosti (UdK). Autori Guillaume Cailleau, Cinéma Copains (Minze Tummescheit i Arne Hector), René Frölke i Lior Shamriz, svojim će filmovima i diskurzivnim intervencijama lokalnom kontekstu ponuditi nove načine razmišljanja o filmu koje karakterišu aktuelnu berlinsku scenu.

 

Tokom tri dana festivala predstavićemo neka od najznačajnijih ostvarenja ova četiri autora, kao što su Laborat Guillaumea Cailleaua koji je prošlogodišnji dobitnik Srebrnog medveda za kratki film Berlinskog filmskog festivala, zatim kultni queer film Liora Shamriza Japan Japan koji je premijerno prikazan na festivalu u Lokarnu, a zatim ga je glavni kustos MoMA-e u Njujorku proglasio jednim od 10 najboljih filmova 2007. godine. Tu su i filmovi umetničkog para Cinéma Copains čiji radovi se redovno mogu videti u okviru Berlinale Foruma, kao i najnoviji film Renéa Frölkea Lepa opasnost (Le beau danger) koji je prikazan na najvećim festivalima autorskog i umetničkog filma širom sveta, kao što su Berlinale, FID Marseille, Međunarodni filmski festival u Torontu i Sao Paulu, itd. Pored projekcija filmova organizovaćemo i nekoliko diskurzivnih događaja, kao sto su predstavljanje filmskog kolektiva LaborBerlin, kao i javne razgovore sa autorima koji će voditi filmski reditelji, aktivisti i teoreticari iz Beograda.

 

 

PROGRAM

 

+ Ulaz na sve programe je besplatan.

++ Svi programi festivala su na engleskom jeziku.

 

13. 11. [petak]

 

20.00 _ KRATKI REZOVI

[Izbor kratkih filmova četiri autora iz Berlina]

+ razgovor sa autorima

 

Lior Shamriz [Pre nego što su cvetovi prijateljstva izbledeli, izbledelo je prijateljstvo, 2007, 7′]

Cinéma Copains [Fikcije i budućnosti #1, 2015, 30′]

Guillaume Cailleau [Laborat, 2014, 21′]

René Frölke [Vođenje, 2011, 37′]

Lior Shamriz [L’Amour Sauvage, 2014, 25′]

 

14. 11. [subota]

 

12.00 _ René Frölke

[Jeremy Y. poziva Bobby O. ili Morgenthau bez suza, 2012, 83′]

+ razgovor sa autorom

 

14.00 _ Labor Berlin

[LaborBerlin, predstavljanje filmskog kolektiva + diskusija]

Učesnici: Minze Tummescheit i Guillaume Cailleau (suosnivači kolektiva LaborBerlin)

Moderira: Marta Popivoda (Teorija koja Hoda)

 

15.00 _ Cinéma Copains

[Radovi u toku – deo 1 i 2, 2012, 96′]

+ razgovor sa autorkom

 

18.00 _ Guillaume Cailleau

[performans + kratki filmovi]

+ razgovor sa autorom

 

#1.01 [performans, 2011, 15′]

H(i)J [kratki film, 2009, 6′]

Mere štednje [kratki film, 2012, 9′]

Vešanje [kratki film, 2014, 4′]

 

20:00 __ LIOR SHAMRIZ

[Poništena lica, 2015, 80′]

+ razgovor sa autorom

 

15. 11. [nedelja]

 

15.00 __ Cinéma Copains

[Pijaca «Evropa», 2004, 115′]

+ razgovor sa autorkom

 

18.00 __ LIOR SHAMRIZ

[Japan Japan, 2006, 65′ + Noć, 2015,  7′]

+ razgovor sa autorom

 

20.00 _ René Frölke

[Le beau danger, 2014, 100′]

+ razgovor sa autorom

 

www.tkh-generator.net

www.domomladine.org

 

 

 

BIOGRAFIJE AUTORA

 

Guillaume Cailleau (Gijom Kajo) je rođen u Francuskoj 1978, ali živi i radi u Berlinu. Njegovi radovi obuhvataju 16mm i HD video filmove, kao i multimedijalne instalacije i performanse. Cailleau istražuje obične, svakodnevne procese i događanja, u nameri da razotkrije detalje koji se često previđaju, ali mogu biti veoma ilustrativni ako se izoluju i prebace u neki drugi kontekst poput galerije, muzeja ili pozorišta. Član je kolektiva LaborBerlin, koji se bavi čuvanjem i razvojem kreativnih mogućnosti celuloidnog filma i DIY razvijanja, kao i Hanninog ateljea za zvučne umetnosti u Ljubljani, ustanove za promociju i istraživanje oblika umetnosti zasnovanih na zvuku. Takođe, u svojim scenskim video radovima, sarađuje s više koreografa i izvođača. Njegovi radovi su prikazivani na filmskim festivalima širom sveta (uključujući Berlin, Njujork, Roterdam), kao i u muzejima (Centar Pompidu u Parizu, Kraljevski muzej Ontarija u Torontu). Februara prošle godine, njegov kratki film Laborat osvojio je srebrnog medveda, nagradu žirija na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

 

Cinéma Copains (Sinema kopen) je umetnički duo i istoimena produkcijska kuća koju su 2000. godine osnovali Minze Tummescheit (Mince Tumešajt) i Arne Hector (Arne Hektor). Učestvovali su i u osnivanju kolektivne filmske laboratorije LaborBerlin 2009. godine. Minze Tummescheit je rođena 1967. u Limi (Peru) a sada živi i radi kao filmska umetnica u Berlinu. Arne Hector je rođen 1970. u Ešvegeu (Eschwege, Nemačka), a sada živi i radi u Berlinu kao filmski umetnik, snimatelj i montažer. Do sada su zajedno napravili filmove Jarmark Europa, In Arbeit/En Construction/W Toku/Lavori in Corso i Fictions and Futures.

 

René Frölke (Rene Frelke) je rođen 1978. u Istočnoj Nemačkoj, a sada živi u Berlinu. Već više godina radi kao nezavisan montažer i snimatelj. Započeo je studije umetnosti 2007. u Karlsrueu, ali je 2012. odustao. Radio je kao montažer na filmu Materijal Thomasa Heisea (2008). Režirao je dokumentarce Von der Vermählung des Salamanders mit der grünen Schlange, kratki film Führung i Jeremy Y. Call Bobby O. oder Morgenthau without Tears. Njegov najnoviji film, Le beau danger, prikazivan je na brojnim festivalima širom sveta (Berlinale, FID Marseille, TIFF, Međunarodni filmski festival u Sao Paulu, Torinski filmski festival, Festival dei Popoli i dr.).

 

Lior Shamriz (Lior Šamriz) je rođen 1978. u Aškelonu na istočnoj obali Sredozemnog mora, gde je i počeo da pravi filmove i muziku. Shamriz stvara esejističke narative u kojima koristi film kao izvedbu i filmski jezik kao proces refleksivnog beleženja. Počevši od 2007, njegovi radovi su prikazani na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, uključujući Berlinale (2010, 2013, 2015), festivale u Lokarnu, Torinu, Sarajevu, festival Frameline, BAFICI, kao i u prostorima poput Muzeja moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku, KWBerlin, Centra Georges Pompidou (Žorž Pompidu) u Parizu i Ludvigovog muzeja (Museum Ludwig) u Kelnu, uz nagrade na Danima kratkog filma u Oberhauzenu (Oberhausen Kurzfilmtage, 2013, 2014, 2015), kao i nagradu Achtung Berlin New Berlin (2010) i druge. Bio je nominovan za nagradu Max Ophüls za dugometražni film, ušao u uži izbor za Nagradu Nacionalne galerije Nemačke, a imao je i retrospektive na Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu, na Festivalu izraelskog filma u Berlinu i festivalu Ars Independent u Katovicama.

Komentari