Međunarodni festival zelene kulture “GREEN FEST”

Organizacija: Centar za unapređenje životne sredine i Dom omladine Beograda 

Međunarodni festival zelene kulture Green Festkoji će se održati u Domu omladine Beograda od 14. do 16. novembra  prvi put se održava pod ovim imenom i predstavlja  nastavak Međunarodnog festivala ekološkog filma “Green Screen Fest“. Tema ovogodišnje festivala je “Urbana ekologija i održivi razvoj

NE PROPUSTITE: GREEN FEST U DOMU OMLADINE – Kreativni ekološki filmovi, edukativni programi i izložbe za sve posetioce!

 

„GREEN FEST“  je međunarodni festival zelene kulture koji spaja film, umetnost, obrazovanje i „zelene“ vrednosti u jedinstven kulturni izraz.  Održaće se od 14. do 16. novembra u Domu omladine.  
Tokom ta tri dana, pubika će imati prilike da vidi bogat filmski program savremene svetske produkcije, da se upozna sa „zelenim“ inicijativama, umetnicima, organizacija, i proizvodima i da uzme učešće u nekom od edukativnih programa  Festivala..

Među odabranim filmskim ostvarenjima su višestruki dobitnici festivalskih nagrada, „Play Again“ o posledicama koje detinjstvo otuđeno od prirode ostavlja na decu, zatim „Island President“ o bivšem predsedniku Maldiva Mohamedu Našidu koji se suočava sa najtežim zadatkom ikada, da sačuva svoju zemlju kojoj preti nestanak, usled posledica klimatskih promena, kao i  filmovima  „Switch“ i „Chernobyl forever“ o energiji.

„Green Fest“ će posetiti i slovenački reditelj Mako Sajko, čiji je rad 70-ih godina dvadesetog veka bio zabranjen u Jugoslaviji zbog kritike tadašnjeg sistema i otvaranja problematčnih društvenih tema, kao što su zagađenje životne sredine, visoka stopa samoubistva, socijalno ugrožena deca …

Publika će imati priliku da pogleda i retrospektivu „zelenih“ filmova festivala iz regiona (G fest – Slovenija, Eko film festival Sisak). kao i oko 90 kratkih i amaterskih filmova iz 22 zemalje, u takmičarskoj kategoriji. Žiri festivala, Petar Mitrić, Nevena Matović i Nataša Đokić, na čelu sa Radoslavom Zelenovićem, izabraće pobednike u šest takmičarskih kategorija za koje je nagrade obezbedio Samsung. Najbolji filmovi snimljeni mobilnim telefonom, stigli putem konkursa objavljenog u saradnji sa kompanijom Vip mobile, biće prikazani u okviru programa Ekomotivacija.

Zainteresovani će moći da se uključe u edukativni program festivala, u okviru koga će biti održane radionice i predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola i studente. Viseći vrtovi, fotosinteza, ozoski omotač su samo neke od tema ovih radionica, među kojima treba spomenuti i kreativne radionice za sve uzraste od reciklaže do filmske i foto radionice. Deo programa će biti realizovan kroz vršnjačku edukaciju, dok će drugi deo biti izveden od strane eksperata iz oblasti. Segment namenjen studentima donosi debatu o zaštićenim prirodnim dobrima u urbanim sredinama, predavanje o prozorskim vrtovima, kao i predstavljanje projekta, osvajača Holcimove nagrade za održivu gradnju, od strane autora, profesora Vladimira Macure.

Svi posetioci će moći da uživaju u izložbama Nacionalne Geografije, Svetskog fonda za prirodu (WWF) i Zelene Bete na temu „Urbana ekologija i održivi razvoj“.

Na zelenom platou  predstaviće se i Arboretum šumarskog fakulteta, platforma „Plavo zelena mapa“, različiti visoko efikasni uređaji Samsunga, brojne društveno angažovane i ekološki odgovorne inicijative i kampanje, socijana i učenička preduzeća.

Vaučer sa popustom za kupovinu novog telefona od kompanije Vip mobile će dobitti svi koji donesu stari mobilni telefon.

Odgovorno upravljanje ambalažnim otpadom realizuje se u saradnji sa kompanijom “Sekopak”, a za dobru atmosferu tokom festivala biće zadužen MTV.

Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“ se ove godine po prvi put održava pod ovim imenom i predstavlja nastavak prakse uspešnog organizovanja Međunarodnog festivala ekološkog filma „Green Screen Fest“ koji je publika u Beogradu imala prilike da vidi tokom 2010. i 2011.godine.

Ulaznice za program Međunarodnog festivala zelene kulture „GREEN FEST“ su i ove godine besplatne ali će, zbog ograničenih kapaciteta raspoloživih sala, ulaz biti slobodan samo za posetioce koji su se prijavili i podigli karte.

Više informacija o ovogodišnjem Festivalu, programu i konkursima, kao i načinima za uključivanje u raznovrsne programe se može naći na www.greenfest.rs .

Green Fest se održava uz podršku grada Beograda – Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Samsunga , kompanije Vip mobile i mnogih drugih organizacija i institucija.

 

PROGRAM:

Sreda, 14. novembar

Amerikana

10:00 Radionica: NOVO RUHO
Učenici O.Š. “Đorđe Krstić” sa profesorkom Ilinkom Miletić / 60 min.

12:30 Radionica: IZVOR ŽIVOTA

Učenici O.Š. “Đorđe Krstić” sa profesorkom Ilinkom Miletić / 60 min.

13:30 Radionice: FOTO SAFARI, Aleksandrija Ajduković
NOVE TEHNOLOGIJE I OBRADA FOTOGRAFIJA, Samsung, 210 min.

17:30 AMATERSKI FILM
Od IBA područja do Nature 2000

Ljeto u Smaragdnoj dolini
Zeleni maraton
Napušteni prostor fabrike
Yobies’ Birthday
Crno i belo
Aquaatic
Snail Trail
Podigni glavu – Osvesti se
The Place of Abandonment
Mother nature- you can kill her or love her
Sunny Day
Štuka patika
Život/Life
The tree
Reka Tamiš

Klub DOB

10:00 Radionica: MALE  TAJNE RECIKLAŽE
Ekološki umetnički projekat Arijadnina nit, Nenad Vučković / 60 min.

12:30 Radionica: VERTIKALNI VISEĆI VRTOVI, KORAK KA ODRŽIVIM GRADSKIM ŠKOLAMA

Eko musketari sa profesorkom Marinom Drndarski / 45 min.

13:30 Filmska radionica: EKOLOGIJA DUŠE  I  BORBA ZA OČUVANJE PRIRODE, Milan Belegišanin / 300 min.

Velika sala

11:00 ANIMIRANI FILM 
(67′)

Birdboy (13’)
Krilac, Španija (Spain), 2010
Pedro Rivero i Alberto Vaskez
Jedan užasan industrijski incident zauvek menja život maloj Dinki. Njena sudbina je sada da jaše na krilima svog ekscentričnog prijatelja Krilca, malog osobenjaka, izgubljenog u svojoj mašti, koji se krije u Mrtvoj šumi.

The Conquerers (12’)
Osvajači, Francuska (France), 2011
Tibor Banocki i Šarlota Sabo
Na jednom tajanstvenom udaljenom ostrvu, jedan par se bori da preživi. Ali, oni ubrzo shvataju da je ostrvo drugačije, nego što su očekivali.

The last bus (15’)
Poslednji autobus, Slovačka (Slovakia), 2011
Martin Snopek i Ivana Laučikova
Patrik Paš ml. i Martin Snopek
Početak je lovačke sezone. Šumske životinje malim autobusom beže na sigurno. U sred noći, lovci zaustavljaju autobus, a putnici – strahujući za život – otkrivaju svoju pravu prirodu.

The story of stuff (21’)
Priča o našim stvarima, SAD (USA), 2010
Luis Foks | Eni Lionard
Od obezbeđivanja sirovine preko prodaje i upotrebe do otpada, stvari koje posedujemo tokom života utiču na zajednice u zemlji i inostranstvu, ali na način koji najčešće nije vidljiv. Film otkriva veze između ogromnog broja ekoloških i društvenih problema i poziva nas da zajedno izgradimo održiviji i pravičniji svet. Naučiće vas nečemu, nasmejaće vas, a možda će čak i zauvek promeniti vaš odnos prema stvarima koje posedujete.

Story of Bottled Water (8’)
Priča o flaširanoj void, SAD (USA), 2010
Luis Foks
Eni Lionard, Džona Sahs, Luis Foks
Priča o flaširanoj vodi nam govori o tome kako se proizvodi potreba – kako ubediti Amerikance da na nedeljnom nivou kupe više od pola milijardi flaša vode, iako im ista teče čim otvore slavinu kod kuće. Preko pet minuta, film istražuje načine na koje industrija flaširane vode napada “česmovaču”, koristeći zavodljivu reklamu s ekološkim pristupom, kako bi zataškala brda plastičnog otpada koji proizvodi.

Story of Electronics (8’)
Priča o elektronskim uređajima, SAD (USA), 2010
Luis Foks
Eni Lionard, Džona Sahs, Luis Foks
“Priča o elektronskim uređajima” tretira pitanje kolateralne štete visoko-tehnološke revolucije – 25 miliona tona elektronskog otpada, s tendencijom porasta, zatrovanim proizvodnim radnicima i društvu kome se ispostavio račun. Eni Lionard vodi gledaoce na put od rudnika sirovine, preko fabrika gde se naši omiljeni aparati proizvode do užasnih dvorišnih prodavnica reciklažnog materijala u Kini, gde mnogi od njih završe.

 
13:30  THE AGE OF STUPID (88’)
(Era GlUpih), Velika Britanija (Great Britain), 2009
Freni Armstrong
U ovom ambicioznom filmu, koji je istovremeno i dokumentarac i drama i animacija, Pit Posltvejt igra arhivara jednog uništenog sveta u budućnosti, koji se pita: “Zašto nismo zaustavili klimatske promene dok smo još imali priliku da to učinimo?” On gleda snimke stvarnih ljudi iz raznih krajeva sveta, u godinama sve do 2015. godine, pre nego što su uticaji klimatskih promena odbegli kontroli.


15:00 KRATKI FILM

MOBI DIK – Zemlja koja plovi (22’ 22”) | 2012
Nebojša Ilić Ilke
(Srbija | Serbia)
Vlasinsko jezero, od blata napravljeno ogledalo za nebo, postaje meta naše nebrige i naše nepažnje. Nekada davno, legenda o Vlasinskom biku, terala je ljude daleko od njihovih obala. Da li je ugrožena priroda htela da se odbrani praveći novu legendu o Vlasinskom vuku…!?

Spašavanje Amazona Evrope (30’) | 2012
Bojan Glavonić (Srbija | Serbia)
Nevladine organizacije iz regiona i Evrope pokrenule su pitanje i stavile pod upit planove vodoprivrede Hrvatske i Srbije za regulaciju Dunava. Njima bi se ugrozilo jedno od poslednjih plavnih područja i netaknute divljine Evrope, koja treba da postanu deo prekograničnog rezervata prirode “Čovek i biosfera”, koji se prostire kroz pet zemalja – Austrija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska i Srbija.

Zelena ekspedicija (25’) | 2012
Udruženje građana POD Teatar
(Srbija | Serbia)
Film “Zelena ekspedicija” nastao je kao rezultat istoimenog projekta, koji realizuje Teatar Projekat, Objektivna Drama – POD Teatar u saradnji sa Gradskom opštinom “Savski venac” i oko 300 dece iz 10 predškolskih ustanova opštine. Projekat je trajao godinu dana, i obuhvatao redovne radionice, izlete u muzeje i prirodu, izložbu radova dece izloženih u DKC Majdan.

Sakupljač sam, tim se dičim (17’ 22”) | 2011
Gordana Momčilović
(Srbija | Serbia)
Prosečan sakupljač sekundarnih sirovina u Srbiji je nezaposlen, bez zdravstvenog osiguranja, radi 11 sati dnevno, zarađuje 15000 dinara mesečno, živi 46 godina. Analizom medijskog izveštavanja u 2011. godini, koje je obuhvatalo pet dnevnih novina, došlo se do podatka da se samo u četiri teksta konkretno govori o životu i problemima koji prate sakupljače sekundarnih sirovina.

The first day on springtime (9’ 32”) | 2012
Gabriele Pignotta
(Italija | Italy)
Život jednog čoveka se odvija isto svaki bogovetni dan. Živi po ustaljenoj rutini. Kao da je svaki dan napisan po istom scenariju, koji je već nekad ranije i negde drugde bio napisan. Odjednom, nešto se promenilo …

Belgrade, by the river’s eyes (14’) | 2012
Milica Paunović
(Srbija | Serbia)
Grand prix za fotografiju, na 50. Međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma Lecce/Italija, održanom u junu ove godine, kao i Specijalnog priznanja za ekološki film, na Festivalu dokumenatarnog filma u Rumuniji, Documentart, Pitesti 26-30.09.

Zozon (4’ 33”) | 2012
Darko Ković i Olivera Milošević
(Srbija | Serbia)

Ozonska rupa preti nam svojom veličinom iz dana u dan, snopovi UV zraka su sve jači, ljudi su nesavesni i nesvesni opasnosti koja vreba. Očekuju se velike negativne posledice po planetu Zemlju, ljude, biljke, životinje. Stanje je alarmantno, gotovo kataklizmično. Ali pojavljuje se junak, kao iz filma, super heroj Zozon, zaštitnik ozona, čuvar ozonskog omotača.
A day from a tomato’s life (4’ 33”) | 2012

Grigore Bechet
(Moldavija | Moldova)
Seljak ubire rano ujutru paradajz i nosi ga u veliki grad da ga proda. Prvo pešači dugo, bez žurbe, pa putuje autobusom, da bi konačno stigao do pijace. Strpljivo čeka kupce. Jedna žena kupuje kilogram njegovog paradajza i žuri kući svom detetu. Po dolasku, pere jedan paradajz i tu se završava dan za taj plod.

My riverside story (4’) | 2012
Nash Ang
(J. Koreja | South Korea)
“Moja Priča s obale reke” govori o životu žene koja se zove Pit-Uh. Ona je jedna od ljudi koji žive blizu kanala reke Pasig. Bavi se prikupljanjem plastičnog otpada koji pluta po vodi. To radi tako što sedi na komadu stiropora, veslajući s jednog mesta na drugo po vodi.

Final Step (4’) | 2012
Veysel Cihan Hizar
(Turska | Turkey)
Ako volite svoju planetu, a i svoju decu, onda morate pogledati ovaj film.

17:45 SEFF

18:30 ANIMIRANI FILM
Birdboy (13’)
The Conquerers (12’)
The last bus (15’)
The story of stuff (21’)
Story of Bottled Water (8’)
Story of Electronics (8’)

 
19:45 EKOMOTIVACIJA

20:00 PLAY AGAIN (88′)
Igraj ponovo, SAD (USA), 2010
Tonje Hessen Schei
Buduća generacija ljudi će provoditi više vremena u virtualnom svetu, nego u prirodi. Nove medijske tehnologije su poboljšale naš život na bezbroj načina. Informacije su sada dostupne jednim klikom miša. Prijatelji koji žive preko mora dele s nama naš svakodnevni život. U vremenu, kada se deca više igraju za monitorem, nego napolju, film  IGRAJ PONOVO preispituje pomeranja u ravnoteži između vizuelnog i stvarnog sveta.
Da li je naša povezanost s prirodom nestala u digitalnoj zečjoj rupi?
Ovaj dirljiv i komičan dokumentarac prati priču šest tinejdžera, koji – poput “prosečne američke dece” – provode pet do petnaest sati ispred monitora. IGRAJ PONOVO ih isključuje iz struje i odvodi na njihovu prvu avanturu u divljinu – gde nema struje, dometa mobilnoj mreži i virtuelne stvarnosti.


Četvrtak, 15. novembar

Amerikana

10:00 Radionica: ČOVEK I PTICA
Zavod za zaštitu prirode Srbije / 60 min.

12:30 Radionica: OTKRIJTE SA KIME DELITE ŽIVOTNU SREDINU,
Sonja Bađura (WWF) i Veronika Ferdinandova (IUCN) / 60 min.

14:00 Radionica: FOTO SAFARI, Aleksandrija Ajduković / 300 min.

17:30 AMATERSKI FILM
Sa zakašnjenjem
Srce Beograda
Ne dozvolite!
Urbana ekologija i održivi razvoj
Rampa
Yobies in Kyiv
Saving Seeds in the Andes
Ekolozi u akciji
Perspective
Eco-etude
Krumpir i mahune
Niskoenergetska i pasivna gradnja
Black film
Kreni
La poitrine (The Bosom)
Drvo koje skreće pažnju
Beba vs. Tuta

Klub DOB

10:00  Radionica: ODGOVORAN ODNOS PREMA ŽIVOTNOJ SREDINI
SEKOPAK, Dejan Grković / 40 min.

10:40 Prezentacija: ANALIZA KVALITETA VODE U RECI SAVI
O.Š. “Ruđer Bošković”, učenici Milan Bulajić i Antonio Brozičević sa mentorkom Jelenom Vračević / 20 min.

12:30 Prezentacija: ZNAČAJ OZONSKOG OMOTAČA I POSLEDICE OŠTEĆENJA
Gimnazija “Ruđer Bošković” učenici Lana Milenković, Andrea Mijušković, Nikola Jovanović sa mentorima Draganom Končar i  Vesnom Novović. / 45 min.
 

14:00 Filmska radionica: EKOLOGIJA DUŠE  I  BORBA ZA OČUVANJE PRIRODE, Milan Belegišanin / 300 min.

Velika sala

11:00 ANIMIRANI FILM  (67′)
Birdboy (13’)
The Conquerers (12’)
The last bus (15’)
The story of stuff (21’)
Story of Bottled Water (8’)
Story of Electronics (8’)

13:30 PLAY AGAIN (88′)

15:00 KRATKI FILM
The rouge & the Black
Amir Masoud Ag hababaian
(Iran)
Na Teheranskoj dečijoj klinici upoznajemo dvoje dece koja boluju od leukemije. Svojim  jednostavnim dečijim jezikom izlažu svoja razmišljanja. Paralelno, deca iz Esmaejla Abada, sela pored Teheranske rafinerije, govore o kritičnom stanju zagađenja u svom selu…

A Cosmic Lesson
Andrzej Piotr Morawski
(Poljska | Poland)
Film je o grupi osmogodišnjaka koji zajedno sa svojim odeljenjem učestvuju na ekološkom takmičenju, koji je organizovala njihova učiteljica. Cilj takmičenja je da prikupe što više otpada u jednoj šumi. Dok grupa naših glavnih protagonista hoda pored jednog lepog jezera, sleće jedan leteći tanjir neposredno ispred njih. U njemu se nalaze vanzemaljci s planete Montorius koji su veoma ljubazni prema njima.

Dobro njima, dobro svima (25’ 08”) | 2012
Marijana Đorđević Obradović
(Srbija | Serbia)
Dobrobit životinja kao nezaobilazan deo održivog razvoja stočarske proizvodnje i ruralnog razvoja, i način obezbeđivanja kvalitetne I bezbedne hrane- tema je koju obrađuje dokumentarni film “Dobro njima, dobro svima”.

U potrazi za snegom (14’) | 2012
Stanislav Altkorn, Udruženje “SNB lajf”
(Srbija | Serbia)
Film se bavi životom grupe snowboardera – kroz prizmu klimatskih promena

Red card to poverty (13’) | 2012
Carlo Ghioni
(Kanada | Canada)
U siromašnom kartonskom naselju Nairobija je otvorena škola fudbala, čiji su uspesi bili zapaženi. Zove se MYSA. Organizacija MYSA preživljava pomoću malih donacija stranih kompanija i agencija, ali svoj uspeh zahvaljuje prevashodno neverovatnoj energiji mladih, samoukih društvenih aktivista koji su se okupili da bi igrali fudbal, a sada vode ovu organizaciju. MYSA je ubrzo počela da pruža usluge iznajmljivanja kopački i knjiga, kao i otvaranjem klinika i domova zdravlja širom Nairobija.

Zima (5’ 19”) | 2012
Branko Radaković
(Srbija | Serbia)
Film pokušava da dočara zimsku idilu, ali i da prikaže koliko u tom periodu godine sve poprima oblik opšte usamljenosti i kako se stvara atmosfera u kojoj kao da će sve zamreti.

Čudnotvorni bunar (9’) | 2010
Atila Ivan
(Srbija | Serbia)
Oko sedam kilometara od Kanjiže, izbušen je početkom dvadesetog veka bunar, radi pojenja stoke. Njegova mlaka voda žućkaste boje sa zapaljivim gasovima mnoge je izlečila, te ga je narod nazvao “Čudotvorni bunar”.

Angyali kismenyasszonyok (Angelic little brides)

Michael Pollan’s Food Rules

Korana (15’) | 2011
Michael Schranner
(Nemačka | Germany)
Pridruži se čarobnom putovanju kroz prirodu. Plutaj na vodi i otkrij ples elemenata, kamena, drva, vazduha i vode. Lepota stvari ne nalazi se samo na površini, nego i u beskrajnom uzajamnom
dejstvu njihovih pojedinačnih delova. Film prikazuje kako se elementi prirode spajaju u jedno. To se dešava svuda oko nas. Kao i u reci Korani, čije ime ukazuje da je nastala od
vode koja teče kroz šume i stene.

Štraf (4’ 07”) | 2012
Marko Wolf i Matjaž Geder
(Slovenija | Slovenia)
Film “Straf” je snimljen s decom iz osnovne škole i predstavlja njihovo viđenje o ekološkim  problemima. “Čovek sa štraftama” se nalazi negde između ekološke fikcije i realnosti. Da li će preživeti?

 
17:45 G-FEST

18:30 MAKO SAJKO SPECIAL

19:45 EKOMOTIVACIJA


20:00 SWITCH
(98′)
Prekidač, SAD (USA), 2012.
Heri Linč
Energija je fundament modernog života. Prevoz, globalna privreda, hrana i voda, stanovanje, medicina, komunikacije i rad računara – sve to zavisi od energije.

No, energija se nalazi u potresnom vremenu tranzicije. Obnovljivi izvori energije su se pojavili na sceni. Nekonvencionalni gas i nafta menjaju naše mišljenje o snabdevanju energijom. Stavovi u vezi nuklearnih postrojenja se menjaju. Zabrinutost oko ugljenika će možda, a možda i ne, uticati na globalnu proizvodnju i potrošnju.

Dr. Tinker proučava vodeća svetska energetska postrojenja, bilo da se radi o uglju, suncu, nafti ili bio-gorivu kao izvoru. Mnoga od njih strogo zabranjena za javnost i nisu nikad ranije bila snimljena. On dobija jasne odgovore od ljudi iz sektora energetike, svetski uticajnih političara, industrije i nauke. Na kraju, on preseca
onfuziju da bi pronašao put za našu budućnost, koji je ujedno i iznenađujući i izuzetno pragmatičan.

 

Petak, 16. novembar

Amerikana

10:00 Radionica: EKOLOŠKI, AKTIVNO, ODGOVORNO!

CRNPS Aleksandar Bratković / 60 min.


12:30 Radionica: BOJIMO I UČIMO O RETKIM I UGROŽENIM BILJKAMA I ŽIVOTINJAMA U GRADU
, Zavod za zaštitu prirode Srbije / 45 min.

14:00 Debata: ZAŠTIĆENA PRIRODNA DOBRA U GRADSKIM SREDINAMA
Zavod za zaštitu prirode Srbije / 45 min.

15:00 Prezentacija: WINDOW GARDEN – PROZORSKA BAŠTA, Rade Kosanović / 45 min.

16:00 Predavanje: IZAZOVI ODRŽIVE GRADNJE  (Holcim), prof. dr Vladimir Macura / 45 min.

17:30 AMATERSKI FILM
Zov kapija
Jedan dan na Miroču
Moderna bajka o Snežani
urBINizacija
European Trashball Cup Final
Građanska ekološka svijest
Održiva eko svijest kroz promociju eko turizma
Paripovac
Side by side
Water for future
Svest
Moje školsko ekologisanje
Uticaj šume na količinu i kvalitet vode
Blocks demo

 

Klub DOB

10:00 Radionica: IGRA SA GENIMA
Učenici O.Š. “Stevan Sremac” sa profesorkama / 60 min.

12:30 Radionica: FOTOSINTEZA

Učenici O.Š. “Stevan Sremac” sa profesorkama Vericom Lazić i Jelenom Markvart / 45 min.

14:00 Filmska radionica: EKOLOGIJA DUŠE I BORBA ZA OČUVANJE PRIRODE, Milan Belegišanin, Nikola Stankić / 300 min.

Velika sala

11:00 ANIMIRANI FILM  (67′)
Birdboy (13’)
The Conquerers (12’)
The last bus (15’)
The story of stuff (21’)
Story of Bottled Water (8’)
Story of Electronics (8’)

13:30 SWITCH (98′)
 

15:00 KRATKI FILM
14 lecons d’autoconstruction (22’) | 2012
Jean-Francois Comminges
(Francuska | France)
Iznenađen izjavom svoga prijatelja da je namerava u mestu Seven da sagradi kuću svojeručno, rešio sam da prisustvujem izgradnji… Da li sam se to i ja zatekao u procesu “izgradnje samog sebe”?

La crociera delle bucce di banana (28’) | 2012
Salvo Manzone
(Francuska | France)
I pored svojih osamdeset godina starosti, Eme, rođena Francuskinja, adoptirana u Siciliji, se već godinama bori za pravilno upravljanje otpada na Stromboliju. Ovo malo Eolsko ostrvo bi rešilo problem otpada uvođenjem reciklaže i individualnog kompostiranja, ali političari su napravili problem oko otpada kako bi stekli uslove za dobijanje sredstava iz javnih fondova. Mala lokalna istorija postaje emblematična
za dinamičnu Italijanku.

Indios Potigu ara – Cultura Ancestral (23’) | 2008
Jose Manuel Simoes
(Makau, Kina / Brazil | Macau, China / Brazil)
Novinar i univerzitetski predavač Hoze Manuel Simoes je otišao u severni deo Brazila, u područje Baja da Trajsan, da proučava život Potiguara Indijanaca. U istraživačkom projektu koji obuhvata oblasti kao što su istorija, sociologija, politika, antologija kulture i teoriju komunikacije, Simoes je saznao kako je ova etnička grupa sa oko pet hiljada pripadnika raspodeljenih u 26 sela uspela da održi u životu svoje rituale i kulturu.

Plastic Art (11’) | 2012
Dalibor Krkobabić
(Srbija | Serbia)
Prikaz akcije staropazovačkih mladih ljudi različitih zanimanja, a sličnih pogleda na svet, u pokušaju da se ekološka svest probudi kod običnih ljudi. U okviru akcije umetnici su pravili zid od plastičnih flaša kojim su preprečili jednu ulicu u Staroj Pazovi, dok su volonteri i aktivisti zanimljivim anketama motivisali prolaznike.

The Last Call (17’) | 2005
Mohamed Elsarji
(Liban | Lebanon)
Film istražuje na libanskoj obali i u Sredozemnom moru životne uslove morskih kornjača kojima ozbiljno preti opasnost od izumiranja. Film pokazuje mladunčad kornjača u borbi da prežive neprijateljsko i zapušteno okruženje, u kome većina ljudi nije ni svesna njihovog postojanja.

Mountain of Saida (15’) | 2006
Mohamed Elsarji
(Liban | Lebanon)
Film prikazuje Saidin breg, očima desetogodišnje devojčica koja živi u blizini brega koji se nalazi na gradskoj plaži i sastoji se od svih vrsta otpada koji može da se zamisli. Film ujedno govori i o uticajima ovog brega na ljude i ekologiju mora.

The Credible Egg (5’ 11”) | 2012
Helen Hood Scheer
(Kalifornija, SAD | California, USA)
Industrijalizacija hrane inspiriše neočekivani savez tehnologije i prirode.

ID (8’) | 2009
Miroslav Jović
(Srbija | Serbia)
Priča prati čoveka koji se budi bez ijednog čula. Nema očiju, ušiju, nosa, kože… Toliko je zagadio sve oko sebe da jednostavno više ništa ne oseća. Odjednom, ukazuje mu se prilika da se vrati na staro, čula se bude…ali avaj…

Ko se zadnji smeje … (6’) | 2006
Miroslav Jović
(Srbija | Serbia)
Kratki animirani film “Ko se zadnji smeje…” moralno-ekološka groteska o tri drveta koja na sarkastičan način prikazuje čovekov odnos prema životnom okruženju.

Talasi (2’ 42”) | 2007
Branko Radaković
(Srbija | Serbia)
Talasi dokazuju da je život neprekidno u pokretu, te da su zbog toga uvek u neraskidivoj vezi i jedinstvu sa nebom i prirodom. Zbog toga nas talasanje vode podseća na to da je život nezaustavljivi tok koji vredi pratiti.

Drops (3’) | 2012
Denes Ru zsa
(Mađarska | Hungary)
Fragmenti otopljavanja. Šta je nekada bilo zamrznuto, postalo je tečno; rastvorilo se.

17:30 Tajna dunavskog vilenjaka (62′)
The Secret of the Danube Elf, Srbija (Serbia)
Dušan Vojvodić, Milina Trišić
Prilikom povlačenja iz Rusije, između 5. i 7. septembra 1944. godine, u operaciji „Dunavski vilenjak“, nemačka vojska je u zoni Prahova, da ih ne bi zarobila Crvena armija, potopila više od 170 svojih brodova, odnosno celu „Crnomorsku flotilu“. Groblje brodova koji su nosili ratni plen iz Rusije i danas je na dnu Dunava. To je otprilike sve što je savremena istorija zabeležila o nacističkoj operaciji Dunavski vilenjak.

U dokumentarnom filmu „Tajna dunavskog vilenjaka“ pred očima gledalaca ekipa filma sklapa fragmente koji su rasuti kroz vreme, koje pokrivaju talasi Dunava, koje čuva sećanje očevidaca, koji su izgubljeni među milionima arhiviranih dokumenata iz Drugog svetskog rata. Neočekivane okolnosti koje su pratile snimanje filma otkrivaju tajnu koju 68 godina čuvaju talasi Dunava i koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, jer se tiče svih nas!!!

18:40 CHERNOBYL 4EVER (56′)
Černobil zauvek, Francuska | Belgija (France | Belgium), 2011
Alen de Ale
Dvadeset pet godina posle Černobilja smo skoro zaboravili na rizike koje predstavljaju nuklearne elektrane, a da posledice ove katastrofe još nisu savladane. Skorašnji događaji u Japanu ukazuju na to da još nismo naučili lekciju kada je u pitanju ovakav vid katastrofe. Atomi imaju dug život, a ljudi kratko pamćenje. Ovaj do sada još neprikazani film o Černobilju je tu da nas na to podseti.

 
19:45 EKOMOTIVACIJA
 

20:00 The island president (101’)
PREDSEDNIK OSTRVA, SAD (USA), 2011
Džon Šenk

Film Džona Šenka Predsednik ostrva je priča o predsedniku Maldiva, Muhamedu Našidu, čoveku koji se suočio s većim problemom nego mnogi drugi svetski državnici ikada – naime, s bukvalnim preživljavanjem njegove zemlje i svima koji tu žive. Pošto je uveo demokratiju na Maldivima, posle trideset godina despotske vladavine, Našid se potom suočio s još većim izazovom: kao jedna od država s najnižom nadmorskom visinom u svetu, na njenih 1200 ostrva bi rast nivoa mora od samo oko jednog metra prouzrokovao toliko poplave da bi oni postali neuslovni za život.

 

 

Komentari