Filmski festival “NOVA EVROPA”

Revija savremenog istočnoevropskog filma
Cena ulaznice:  250 dinara

Podela na staru i novu Evropu stara je koliko i prijem novih članica, bivših zemalja iza gvozdene zavese, 2004. i 2007. godine u Evropsku uniju. Pitanje šta je to evropski identitet, staro je koliko i sam kontinent. Pitanje ko su pravi Evropljani jedno je najbesmislenijih, a ipak najčešće postavljanih pitanja danas.

U vremenu kada se svuda širom Evrope ponovo naoružavamo starim nacionalnim identitetima, dižemo zidove na granicama i etnički se prebrojavamo, Dom omladine Beograda pokreće nov filmski program koji kroz predstavljanje najaktuelnije ponude umetničkih ali i visoko komercijalnih filmova iz srednje i istočne Evrope, iz zemalja bivšeg Varšavskog pakta, postavlja pitanje šta čini Evropu Evropom.

Od češkog kandidata za Oskara za 2017. godine, preko najgledanijeg poljskog filma u prethodnoj godini, pa do prave bombe u istoriji mađarskog art filma, predstavljamo vam četiri odabrana igrana filma iz zemalja koje su ne tako davno delile sudbinu sovjetskog istočnog lagera, a koje sada akivno grade naš zajednički evropski identitet.

Kroz priče o burnim istorijskim događajima, borbama protiv društvenih tabua, ili pokušajima da se intimni životi stave pod razumnu kontrolu, ovi filmovi nam priče dobro poznate priče, muke i dileme svih Evropljana, na svež, ironičan, duhovit i neočekivan način.

Upoznajmo Novu Evropu, pošto smo i mi sami deo nje.

Subota, 21.  oktobar

16:00

 

Premijera migramentory filma “Sokak” (10 min), nastalog u okviru projekta “Sokak – Projekat o različitosti i znatiželji” Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Nakon projekcije razgovaraćemo s članovima migrantske zajednice i predstavnicima organizacija civilnog društva koji se bave pitanjima migracija.

FIlm “Sokak” biće prikazan i pre svih projekcija u okviru festivala “NOVA EVROPA”, u subotu i nedelju od 18:00 i 20:00.

 

 

18:00
Dokumentarni film „Koraci u vatri“, (“Stъpki v ogъnя”), 50 minuta, Bugarska, 2015
Režija: Andrej Hadživasilijev i Melodi Džilbert
Uzbudljivi, hrišćanstvom loše prekriveni paganski običaji Balkana! Bugarski ritualni magijski ples u vatri (nestinarstvo) koji se svakog 3. juna tradicionalno odvija u podnožju prelepe planine Strandže.

 

20:00
Film: “Umetnost ljubavi”, (Sztuka Kochania), 121 min, Poljska, 2017
Režija: Marija Sadovska
U konzervativnom poljskom društvu 20. veka, Mihalina Vislocka bori se za pravo da objavi svoju knjigu o seksu kao da joj život od toga zavisi.
Po istinitom događaju.

 

Nedelja, 22. oktobar

18:00
Film:  “1945”
, 91 min, Mađarska, 2017
Režija: Ferenc Terek
Dolazak dva ortodoksna Jevreja u mali grad u mađarskoj provinciji prvo leto posle kraja rata prevrnuće na glavu sve planove za svadbu sina lokalnog opštinskog službenika. Film je nagrađen na filmskom festival u Berlinu.

20:00
Film: “Ledena majka”
, (Bába z ledu), 106 min,  Češka, 2017.
Režija: Bohdan Slama
Kada udovica u godinama doživi iznenadnu romansu, to će u potpunosti promeniti njene prioritete u životu, a njeni sebični sinovi naći će se u neočekivanoj situaciji. Češki kandidat za Oskara.

Komentari