Film “Gejba” pobednik 4. MERLINKA festivala!

Dom omladine Beograda i GLIC obaveštavaju da je na 4. Međunarodnom festivalu queer filma MERLINKA po odluci žirija za najbolji film proglašen američko ostvarenje “Gejba” (Gayby, USA, 2012), scenariste i reditelja Jonathana Liseckog, u kojem glavne uloge igraju Jenn Harris, Matthew Wilkas, Mike Doyle. U utorak 18. decembra u 20h u Domu omladine Beograda biće organizovana besplatna projekcija nagrađenog filma “Gejba”, kada će biti objavljene i nagrade za najbolji kratki i dokumentarni film.

Tročlani stručni žiri Merlinka festivala (filmski kritičar Zoran Janković, istoričar umetnosti Miroslav Karić i urednik filmskog programa Doma omladine Boban Jevtić) u obrazloženju je istakao da je Gejba “film u kome je izmešano dosta toga  teško spojivog, i premda se činilo da će film pokleknuti pred tom silinom uticaja, Gajba na kraju biva odlično  ostvarenje koje svojim urnebesnim humorom i beskompromisnim stavom pokazuje mogućnost da uspešno korespondira i sa publikom mimo LBGT  univerzuma. Posebno se ističu vešto profilisanje izuzetno dopadljivih i uverljivih likova i zaista izuzetan tekst”.

Džen i Mat su najbolji prijatelji sa koledža i sada su u svojim 30-tim godinama. Džen je izabrala da bude sama i provodi svoje dane držeći časove joge i obavljajući poslove za svoju šeficu. Mat pati od blokade pisca stripova i ne može da preboli svog bivšeg dečka. Oni odlučuju da ispune obećanje iz mladosti da će zajedno imati dete… na starinski način. Da li će uspeti da prevaziđu sve ozbiljne i neočekivane prepreke na koje nailaze u pokušaju da urede svoje karijere i svoj društveni život u pripremi za roditeljstvo? „Gejba“ je komedija o prijateljstvu, zajedničkom odrastanju, seksu, usamljenosti i o porodici koju biramo sami.

Festival MERLINKA je ove godine duplirao posetu i broj prikazanih filmova, a zabeležio je i prve međunarodne posete. Na zvaničnom programu festivala danas će biti prikazana još tri filma: u 17:00 dokumentarac Kralj stripa, u 19:00 dokumentarac Biti gej u Istočnoj Nemačkoj i u 21:00 igrani film Najgledanija sapunica.

Festival MERLINKA zajedničkim snagama organizuju Gej lezbejski info centar, Dom omladine Beograda uz podršku Heinrich Boell Stiftunga, Ministarstva kulture i informisanja, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Gete instituta, Francuskog instituta, UNDP, Holandske ambasade i Kanadske ambasade.

 


Komentari