Dodeljene nagrade “Dorotina cipelica” 4. MERLINKA festivala

Proglašeni su svi pobednici ovogodišnjeg, 4. Međunarodnog festivala queer filma MERLINKA, koji je od 13. do 17. decembra održan u Domu omladine Beograda. Nagradu za najbolji dokumentarni film dobilo je holandsko ostvarenje “Ja sam sada žena” (I Am A Woman Now, Holandija, 2011), režisera Michiela van Erpa. Nagradu za najbolji kratki film dobilo je rusko-finsko ostvarenje “Tek sam počeo” (I’ve Only Just Begun, Rusija-Finska, 2012) u režiji umetnika koji se potpisuje kao E. Za najbolji dugometražni film proglašen je film “Gejba” (Gayby, USA, 2012), scenariste i reditelja Jonathana Liseckog.

Film “Ja sam sada žena” prati prvu generaciju transseksualaca koji su prošli kroz promenu pola u Kazablanki sredinom 50tih i 60tih godina dvadesetog veka. Da li se ovi pioniri osećaju u potpunosti kao žene i da li im je promena pola donela ispunjenje u životu koje su očekivali? Žene u filmu tretirao je isti ’čudotvorni lekar’ Džordž Buro (Georges Burou). Dokle god su ovi ’pacijenti’ plaćali nije bilo preduslova, nisu postavljana pitanja na njegovoj klinici u Kazablanki. Ovo je film o potrazi za skoro nedostižnim snom, o jazu između njegovog ostvarenja i surove realnost koja ponekad nastupa nakon toga.

 

  

 

„Tek sam počeo“ je snažan, politički osvešćen, vizuelno raskošan i nadasve upečatljiv film, koji uspeva da sažme decenije borbe LGBT populacije za svoja prava  u nekoliko uzbudljivih filmskih  minuta.

 

  

 

Tročlani stručni žiri Merlinka festivala (filmski kritičar Zoran Janković, istoričar umetnosti Miroslav Karić i urednik filmskog programa Doma omladine Boban Jevtić) u obrazloženju je istakao da je Gejba “film u kome je izmešano dosta toga  teško spojivog, i premda se činilo da će film pokleknuti pred tom silinom uticaja, Gajba na kraju biva odlično  ostvarenje koje svojim urnebesnim humorom i beskompromisnim stavom pokazuje mogućnost da uspešno korespondira i sa publikom mimo LBGT  univerzuma. Posebno se ističu vešto profilisanje izuzetno dopadljivih i uverljivih likova i zaista izuzetan tekst”.

 

 

 

Festival MERLINKA je ove godine duplirao posetu i broj prikazanih filmova, a zabeležio je i prve međunarodne posete. Festival zajedničkim snagama organizuju Gej lezbejski info centar, Dom omladine Beograda uz podršku Heinrich Boell Stiftunga, Ministarstva kulture i informisanja, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Gete instituta, Francuskog instituta, UNDP, Holandske ambasade i Kanadske ambasade.

 

Komentari