Film “BIBA STRUJA” premijerno na BELDOCS-u!

Autori popularnih serijala „Ciklotron“ i „Marka Žvaka“, Dušan Šaponja i Dušan Čavić su više od tri godine pripremali svoj prvi dugometražni dokumentarni film koji će premijerno biti prikazan na otvaranju ovogodišnjeg Beldocs festivala u Sava centru, 4. maja u 20h.

“Biba Struja” je film o Slaviši Pajkiću – čoveku koji u svojim rukama može da isprži viršlu. Zahvaljujući fenomenu koji je otkrio još kao tinejdžer, Slaviša je ceo svoj život posvetio električnoj struji sa kojom se druži i dan danas. Njegov organizam je otporan na struju i Slaviša kontroliše jačinu struje koju ispušta njegovo telo.

U pokušaju da obori i treći ginisov rekord „Biba Struja“ se suočava sa nepremostivom preprekom, slabljenjem moći zbog starenja njegovog organizma. Kako će gubitak ovog fenomena uticati na njegov porodični i društveni status, da li će naučnici uspeti u potpunosti da objasne ovaj fenomen, pokušali su da otkriju autori filma u dokumentarcu o čoveku kome nisu dozvolili da sedne na električnu stolicu.
Sa projektom za film i trejlerom, koji je do sada imao 370.000 pregleda („battery man“ na youtube kanalu) Dušan Šaponja i Dušan Čavić su 2010. godine pobedili na pitch sesijama na Zagrebdoxu i IDFA festivalu u Amsterdamu, koji je najveći festival dokumentarnog filma u svetu.

Pored podrške Filmskog centra Srbije, Ministarstva Kulture i Skupštine grada Beograda, iza filma je stalo 5 inostranih televizija, od kojih su dve javni servisi – Austrijski ORF i Danski DR TV, kao i Švedski obrazovni program UR i Kanadske televizije TV Ontario i TV Knowledge.

Nakon premijere, film će biti prikazivan u bioskopima od 10. maja.

Snimatelj zvuka: Vladimir Janković Slonče
Dizajner zvuka: Milan Mihajlović
Kompozitor: Anja Đorđević
Direktor fotografije: Damjan Radovanović
Montažer: Đorđe Marković
Producent: Snežana Penev
Scenario i Režija: Dušan Šaponja & Dušan Čavić

 

FENOMEN ZVANI „BIBA STRUJA“

Biba ima ektodermalnu displaziju, retko oboljenje koje za posledicu ima veoma suvu kožu i otpornost na električnu energiju. Leto je za Bibu noćna mora, on se ne znoji, jer njegov organizam ima smanjen broj znojnih žlezda i dva sloja kože manje nego što je uobičajeno. Mora da koristi spoljašnje izvore hladjenja (oblači mokre majice i sl.).
Biba je otporan na visoki napon. Pravi strujno kolo sa ljudima i pušta im struju istovremeno kontrolišući njen napon. Ne jede meso, ribu, nije pročitao nijednu knjigu i tvrdi da poseduje znanja kojih nema u knjigama. Tvrdi da je na ovoj planeti po kazni.

Dva puta je ušao u Ginisovu knjigu rekorda: 1981. godine je dodirnuo nekoliko hiljada volti, a 2003. godine je zagrejao vodu na 97 stepeni za minut i 37 sekundi.
O njemu su izveštavali mnogi svetski mediji. Poslednje gostovanje bilo je u Riju na TV Globo, najgledanijoj brazilskoj televiziji, uživo u emisiji koju gleda vise od 30 miliona ljudi.

 

 

Komentari