FESTIVAL TOLERANCIJE U BEOGRADU

Festival tolerancije će se prvi put održati u Beogradu od 13. do 15. novembra 2014. godine, a do sada je održan u Zagrebu, Rijeci, Sarajevu, Beču i na Cetinju. 

Program festivala se sastoji od tri celine, filmskog, izložbenog i obrazovnog programa, kao i nagradnog konkursa za najbolji tvit na temu tolerancije. U okviru filmskog programa biće prikazano 12 dugometražnih, dokumentarnih i kratkih filmova na temu borbe protiv fašizma i diskriminacije. Svečano otvaranje festivala je u četvrtak, 13. novembra  od 19 časova u Domu omladine Beograda, kada će premijerno biti prikazan izraelski film „U potrazi za mađioničarem”.

 

Važan deo festivala čini obrazovni program, namenjen srednjoškolcima, studentima i mladima. U četvrtak, 13. novembra u 11 časova u sali Amerikana Doma omladine o svom iskustvu iz Holokausta govoriće Aleksandar Ajzinberg, kome je otac ubijen u gasnom kamionu na putu za Staro sajmište, a rat je proveo krijući se sa majkom po šumama, nakon što je pobegao iz zatvora. Dan kasnije u isto vreme na istom mestu, Mirko Ilić, poznati grafički dizajner iz Njujorka i dobitnik brojnih nagrada, govoriće o simbolima mržnje i neofašističkoj ikonografiji prisutnoj u javnim prostorima. Tema predavanja je problem neznanja, prećutkivanja i nemara javnosti u opažanju simbola i grafičkog govora mržnje skinheadsa, neonacističkih grupa i ekstremnih navijača koje u poslednje vreme jačaju.

 

U okviru izložbenog programa, beogradskoj publici biće prikazani originalni plakati sa Velike antimasonske izložbe koju su okupacione vlasti organizovale 1941. godine u Beogradu.  Cilj izložbe bio je produbljivanje već rasplamsale mržnje prema Jevrejima. Otvaranje izložbe održaće se u petak, 14. novembra od 18 časova u Ustanovi kulture Parobrod. Poslednjeg dana festivala, 15. novembra, od 17 časova u galeriji O3on biće otvorena izložba „Ništa ni o čemu“  umetnika Srđana Ćešića, kojom će autor predstaviti svoj kritički pogled na našu političku i širu društvenu stvarnost. U okviru izložbe biće prikazane  ilustracije, fotomontaže, tekstovi i video radovi nastali kao deo aktivnosti na društvenim mrežama.

U toku je i nagradni konkurs za najbolji tvit na temu tolerancije.  Korisnici društvene mreže Twitter mogu učestvovati na konkursu korišćenjem hashtag-a  #TolerancijaJe.

Svi festivalski programi su besplatni.

Više informacija o festivalu možete naći na sajtu beograd.festivaloftolerance.com

 

Program u Domu omladine Beograda

Četvrtak, 13. novembar 2014. godine
AMERIKANA
11:00 Obrazovna jutra
Film: Run boy run (100min)
Predavanje: Aleksandar Ajzinberg: O Holokaustu

VELIKA SALA
19:00 i 21:15 Svečano otvaranje i Filmski program
19:00  Svečano otvaranje festivala
Film: Magic Men (U potrazi za mađioničarem) 100′
21:15 Film: Colette (Collete) 126′
 

Petak, 14. novembar 2014. godine
AMERIKANA
11:00 Obrazovna jutra
Predavanje: Mirko Ilić: Simboli mržnje

 

O filmskom programu

Run, Boy, run 102′ (Trči, dečače, trči); igrani film; Pepe Danquart, Nemačka/Francuska 2013

Dobitnik Oskara Pepe Dankart na veliki ekran donosi bestseler Urija Orleva „Trči, dečače, trči“. Ovo je istinita priča o devetogodišnjem Jureku koji je 1942. pobegao iz varšavskog geta u šumu, gde sam preživljava do kraja rata. Jurek uči kako da spava na drveću i kako da ulovi vevericu praćkom. Ipak, hladnoća i usamljenost vuku ga nazad u civilizaciju. U selima Jurek susreće one koji će mu pomoći, ali i one koji će ga izdati. „Trči, dečače, trči“ je dirljiv film zasnovan na stvarnim događajima

Magic Men 100′  (U potrazi za mađioničarem); igrani film; Guy Nattiv, Erez Tadmor, Izrael, 2014.

Na putu kroz Grčku nađu se 78-godišnji Grk Avraham, preživeli Holokausta, i njegov otuđeni hasidski sin. U zemlji odakle je jednom pobegao Avraham se suočava sa prošlošću, društvo pronalazi u lepoj grčkoj prostitutki i traži čoveka koji mu je pre više od 50 godina spasio život. U međuvremenu, njegov sin Jehuda bori se da ga otac prihvati.

Colette 126′ (Colette); igrani film; Milan Cieslar, Slovačka, 2013.

Arnost Lustig je bio jedan od najuglednijih svetskih književnika našeg vremena. Lustigov roman „Devojka iz Antverpena“, na kojem se zasniva film Colette, bazira se na autorovom ličnom iskustvu iz nacističkog koncentracionog logora i njegovom sećanju o nekoliko pokušaja bega iz pakla Aušvica. Priča o Lustigu, nominovanom za Pulicerovu nagradu, je priča o snazi ljubavi pod ekstremnim životnim okolnostima. To je priča o mladim ljubavnicima i njihovoj snažnoj odlučnosti da pobegnu iz bezizlazne životne situacije i njihova hrabrost da se suoče sa smrću.

 

O predavanjima

OBRAZOVNA JUTRA

Imajući u vidu jačanje ekstremističkih ideologija i nepostojanje konkretne vaninstitucionalne platforme za učenje o Holokaustu i nepravdama nacističkog režima, organizator Festivala uvođenjem ovog programa ima za cilj upoznavanje što šire ciljne grupe o pomenutim temama, na multimedijalan i multidisciplinaran način.

Radi se o obrazovnom programu za mlade koji se bavi strahotama Holokausta i izvlačenjem pouke kako o prihvatanju različitosti, tako i poštovanja prema svakom pojedincu.

 

Aleksandar AjzinbergO Holokaustu

13. novembar, 11.00h, Dom omladine Beograda, Amerikana

Osvom iskustvu iz Holokausta govoriće Aleksandar Ajzinberg, kome je otac ubijen u gasnom kamionu na putu za Staro sajmište, a rat je proveo krijući se sa majkom po šumama, nakon što je pobegao iz zatvora.

 

MIRKO ILIĆ – Simboli mržnje

14. novembar, 11.00h, Dom omladine Beograda, Amerikana

 

Drugog dana Festivala, Mirko Ilić održaće multimedijalno predavanje u sklopu kojeg će govoriti o neofašističkoj ikonografiji prisutnoj u javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire. Predavanje Simboli mržnje ima za temu lokalni, odnosno regionalni problem prećutkivanja, tj. nemara javnosti u opažanju simbola i grafičkog govora mržnje neonacističkih grupa, skinheadsa i ekstremnih navijača koje u poslednje vreme jačaju, postaju sve veće i nasilnije. Ovim predavanjem Mirko Ilić gostovao je na Festivalu tolerancije u Zagrebu 2012. godine, u Tuzli 2013. godine, kao i u Beogradu.

O predavaču:

Mirko Ilić je rođen u Bosni i Hercegovini. Tokom boravka u Evropi crtao je stripove, radio na izradi ilustracija, umetničkih postera, knjiga, omota ploča. Po dolasku u Ameriku postaje umetnički direktor Internacionalnog izdanja magazina Time, da bi kasnije postao i kreativni direktor Op-Ed stranica New York Times-a. Svoju kompaniju Mirko Ilić Corp. osniva 1995. godine. Dobitnik je brojnih nagrada poput onih koje dodeljuju Society of Illustrators, Society of Publication Designers, Art Directors Club, I.D. Magazine, Print Magazine, Graphis, Society of Newspaper Design, kao i mnogih drugih. Mirko je zajedno sa Stivom Helerom autor više knjiga, uključujući i čuvenu Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design, zatim Handwritten, the Anatomy of Design, Stop Think Go Do i Lettering Large. Zajedno sa Milton Glejzerom napisao je The Design of Dissent. Danas predaje na School of Visual Arts u Njujorku i to na postdiplomskim studijama ilustracije.

 

Komentari