[INTERVJU] Sabrina Troxler, Franky Silence and Ghost Orchestra

Na jednodnevnom muzičkom festivalu koji će se održati  8. novembra u Domu omladine Beograda od 21č, pored domaćih bendova The Mothership Orcherstra i Jules Verne, nastupiće i gosti iz Švajcarske Franky Silence and Ghost Orchestra. O njihovoj mračnoj i nostalgičnoj muzici, nastupu u Beogradu i planovima za budući period razgovarali smo sa pevačicom Sabrinom Troxler, koja je uz kontrabasistu Adija Rohnera centralna figura benda.

Oni su oko sebe okupili mračni orkestar pomoću kog stvaraju vrhunsku muziku i još bolju atmosferu. Sabrina ono što rade opisuje kao topao i mračan folk zvuk sa dosta instrumenata i uticaja različitih muzičkih projekata. Inspiraciju pronalaze u filmovima, predelima Južne Amerike i Švajcarskih planina. Sabrina navodi da je žanr koji najbolje opisuje njihov rad Folk Noir.

Koji umetnici su do sada bili vaša inspiracija?
To su, uglavnom, bili stari bluz i džez muzičari, Džon Zorn, Enio Marikone, Kaleksiko, Tom Vejts, Džo Henri, Portished i mnogi drugi.

Poslednja dela ovog sastava oslanjaju se na  ostavštinu Dejvida Linča, Orsona Velsa i Džima Tompsona. Muzika Franky Silence and Ghost Orchestra okarakterisana je kao pomalo nostalgična, sa stihovima punim oplakivanja, buncanja, dovikivanja i proklinjanja, a Troxler kaže da jedva čeka da vidi kako će publika u Srbiji, Hrvatskoj i Austriji reagovati na njihov zvuk.

Kako će biti koncipiran vaš nastup u Domu omladine Beograda?
Nadamo se da će se beograđanima svideti naša muzika. Uvek nam je zanimljivo da sviramo pred novom publikom, nikada ne znamo kako će ljudi prihvatiti našu muziku. Kada stignemo na mesto održavanja koncerta i  vidimo prostor tada ćemo odlučiti kakav će biti koncept našeg nastupa i nadamo se da ćemo ostvariti dobru povezanost sa publikom i da ćemo svi provesti nezaboravno veče.

Što se tiče budućih planova Sabrina ističe da najčešće nastupaju u  Švajcarskoj ali i da planiraju turneje po Evropi i Americi.

Muzika koju Sabrina sluša u poslednje vreme je džez, kao i albumi The Wood Brothers, Primusa i novi Bonnie „Prince“ Billie album.

U pretprodaji ulaznice za ovaj koncert će koštati 400 dinara, a na dan koncerta 600 dinara.

 

Komentari