[INTERVJU] Lazar Šijak, The Mothership Orchestra

U okviru jednodnevnog festivala koji će se održati  8. novembra u 21č u Domu omladine Beograda nastupiće jedan od najkvalitetnijih domaćih bendova The Mothership Orchestra. Pored njih publici će se predstaviti i gosti iz Švajcarske Franky Silence & Ghost Orchestra, kao i mladi beogradski sastav Jules Verne. O predstojećem nastupu, indi rok muzici u Srbiji i budućim planovima The Mothership Orchestra, razgovarali smo sa pevačem Lazarom Šijakom.

 

 

Od 2013. godine The Mothership Orchestra rade na relaciji Požega-Beograd-Novi Sad. Lazar kaže da su ranije mogli da se „zatvore“ u njihov studio u Požegi i da tamo rade određeno vreme, ali da sada njihovo stvaralaštvo zahteva više individualnog rada.

 

Kako je bend dobio ime i šta ono predstavlja?

 

U ranoj mladosti sam bio opsednut svemirskim brodovima, pa sam 1997. godine osnovao Mothership – nešto malo “bučnija” verzija muzike nego što je danas. To je matični brod, pa mi je nekako bilo logično da se druga inkarnacija, a bilo nas je i brojčano više, nazove The Mothership Orchestra.

 

Šijak kaže da su članovi benda slušali različitu muziku, tako da su imali dosta muzičkih uzora na početku karijere. Međutim, ističe da je značajan uticaj na njihov rad imao british folk s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina, zatim muzika Johna Martyna, The Beatles i alternativni pop.

Lazar navodi da indi rok muzika nije najbolje prihvaćena u Srbiji: “Mislim da je to zato što nema dovoljno koncerata zvučnijih svetskih imena, a samim tim nema ni mnogo interesovanja za takvu vrstu muzike”.

 

Koliko su izmene u sastavu benda uticale na vaš zvuk i na projekte koje ste planirali?

Ne mnogo. Smatram da je na zvuk, odnosno na boju zvuka, više uticalo smanjenje članstva – ne mislim kvalitativno, već na samu boju. Tu je i neka vrsta muzičkog odrastanja, drugačijih interesovanja, a posebno drugih junaka mojih pesama.

Televizija Metropolis vas 2006. godine proglašava za otkriće godine. Šta je to priznanje značilo za vas?

U neku ruku to je bila jedna vrsta odskočne daske za nas. Nakon toga se pojavila i kompilacija Jutro će promeniti sve, koja je omogućila da naša muzika dopre do nešto većeg broja slušalaca.

 

Muzika koju u poslednje vreme sluša uglavnom je sporijeg tempa – Damon Albarn, Majical Cloudz, Damien Rice.

Kakvi su vaši planovi za budući period? Gde vas publika može čuti?

U subotu smo u Domu omladine Beograda, dok ćemo u nedelju nastupiti u Novom Sadu, u pabu Lazino tele. Naravno, kada bude izašao album, čiji je radni naziv The Mothership Orchestra Is Running Its Own Show, promovisaćemo ga u celom region, a možda i malo dalje, nikada se ne zna.

 

Cena ulaznica u pretprodaji iznosi 400 dinara, dok će na dan koncerta koštati 600 dinara. 

 

 

Komentari