DŽEZ DOGAĐAJ SEZONE: ČARLS LOJD I MIŠEL KAMILO NA SVEČANOM ZATVARANJU 30. BEOGRADSKOG DŽEZ FESTIVALA

Jubilarno izdanje Beogradskog džez festivala je prava prilika da se podsetimo i najsvetlijih trenutaka u istoriji ove manifestacije od posebnog značaja za Grad Beograd. Po mišljenju kritike i publike, koncert Čarlsa Lojda (Charles Lloyd) na 27. Beogradskom džez festivalu bio je ne samo jedan od najboljih koncerata na ovoj manifestaciji od njenog obnavljanja 2005. godine, već i jedan od najupečatljivijih momenata u istoriji koncertnog džeza u Beogradu.

Ekskluzivnost ovog susreta sa legendarnim umetnikom čini najavljeni novi program.

Beogradska publika biće u prilici da, na svečanom zatvaranju 30. BDŽF 27. oktobra u Domu sindikata, čuje Lojdovu prvu džez svitu „Wild Man Dance Suite, koju je premijerno izveo u novembru prošle godine u Poljskoj i od tada još samo nekoliko puta na odabranim festivalima. Takođe, predstaviće nam novi kvartet, u kome klavir svira Džerald Klejton (30), sin čuvenog kontrabasiste Džona Klejtona i jedan od najperspektivnijih pijanista današnjice. U ritam sekciji su kontrabasista Džo Sanders i, Beograđanima dobro poznat, sjajni bubnjar Erik Harland.

 

Prodaja pojedinačnih ulaznica za svečano zatvaranje jubilarnog 30. Beogradskog džez festivala, na kojem nastupa i ranije najavljeni virtuozni pijanista Mišel Kamilo, je počela, na blagajnama Doma omladine Beograda i Doma sindikata i preko EVENTIM mreže. Ulaznice se mogu nabaviti po cenama od 1000 i 1500 dinara za koncert Čarls Lojd Kvarteta od 19.30 časova, po cenama od 1200 i 1700 dinara za koncert Mišel Kamilo Tria od 21.30 časova, kao i po ceni od 2000 dinara za celovečernji program oba umetnika. Podsećamo posetioce da još uvek mogu nabaviti komplete ulaznica za glavni program 30. BDžF (najmanje 8 koncerata u 4 večeri) po povlašćenoj ceni od 3300 dinara, na Blagajni Doma omladine Beograda i preko EVENTIM mreže.

 

Saksofonista Čarls Lojd je živa ikona džeza, jedan od najvećih lidera i improvizatora svih vremena, nepresušni mislilac i inovator. Žestina njegovih improvizacija i zanimanje za spajanje džeza sa nezapadnim muzičkim stilovima etablirali su ga kao jednu od ključnih figura u širenju i unapređenju ove umetnosti.

 

Posle početnih iskustava sa eminentnim bluz (Bi Bi King, Haulin Vulf) i džez muzičarima (Čiko Hamilton, Kenonbol Ederli) osnovao je sastav sa (u to vreme anonimnim) pijanistom Kitom Džeretom i bubnjarom Džekom Didžonetom, predstavljajući autentičnu fuziju postbapa, fri-džeza i world music. Ostvarili su veliki uspeh na Monterej pop festivalu, bili su prvi džez bend u hramu rokenrola Filmor Istu, jedan od prvih američkih sastava koji je nastupao u SSSR izvan kontrole establišmenta i među prvim džezerima sa milionskim tiražom ploča (album “Forest Flower”). To je doprinelo da Lojd bude izabran za najboljeg džez muzičara 1967. godine.

 

Od 1989. je ekskluzivac čuvene produkcije ECM, redovno snimajući u formacijama od dua do septeta. Album “Mirror” koji je predstavljao na svom premijernom koncertu u Beogradu, čitaoci magazina „Džez tajms“ su izabrali za najbolju ploču 2010. godine.

 

Čarls Lojd je aktuelni laureat titule „Džez majstora“, Nacionalne zadužbine za umetnost, što je najznačajnije federalno priznanje za džez umetnike. Pre dve godine o njegovom životu je snimljen dokumentarni film Arrows Into Infinity, u režiji i produkciji Doroti Dar i Džeferija Morsa, koji se sa uspehom ove godine prikazuje na prestižnim filmskim manifestacijama, a koji će imati prilike da pogleda i beogradska publika, u pratećem programu 30. Beogradskog džez festivala.

 

U prikazima Lojdovog koncerta na Beogradskom džez festivalu 2011. godine rekli su:

Tom Konrad (Jazz Times): Lojd je otvorio koncert numerom “Ramanujan”, na mađarskom tarogatu, vrištao je i kričao kao da želi da probudi mrtve. Od samog starta je bilo furiozno… Potom je spustio tarogato, uhvatio zvečke i zaplesao – završio je iza Rodžersa i Harlanda, vrteći se u krug. Zaista se uživeo! Koncert je predstavljao džez ostvaren u jedinstvenom trenutku inspiracije. Lojd je prvi put zasvirao u Beogradu u 73. godini. Dok je svirao, otkrivao je kako se oseća tim povodom i ta osećanja uspešno preneo na publiku. 

 

Zlatan Dimitrijević (jazzin.rs): Lojdov „novi kvartet“ važi za jednu od onih postava koje funkcionišu na principu misteriozne hemije, koja svakom svirkom pruža iskustvo koje se prostire i iznad onog čisto muzičkog ugođaja… Rasprodata velika sala DOB-a iz prve je ruke uspela da se uveri u kvalitete benda… Sinoćni koncert je bio još jedan dokaz da smo pred sobom imali legendu, koja i svojim poznim godinama nastavlja da ispisuje nezaobilazne redove u udžbenicima džez istorije.

 

Zorica Kojić (Danas): Ta muzika, MUZIKA(!), tako čulna u preciznoj geometrizaciji svojih linija – gotovo da biste je mogli iscrtati u vazduhu – tako seriozna, kao najveličanstvenija „ozbiljna“ muzika ovog trenutka, tako solidarna i ravnopravna između četiri svoja graditelja – makar je jedan od njih maestro Čarls Lojd ispod svoje perfektne scenske oprave poput Duha Džeza lično… Čarls Lojd i New Quartet podižu tako u vis drevne magijske sisteme koji počinju da opisuju kružiće mudrosti u vašoj glavi.

 

Tim Dikeson (Politika): Lojd, u čijem su se bendu smenjivali vrhunski pijanisti (Džeret, Stenson, Meldau), uz prisustvo Morana, kao izrazitog individualca, uspeo je da udene novi život formi kvarteta… Lojd možda danas stvara i svira najbolju muziku u svojoj karijeri: izvođenje zasnovano uglavnom na numerama sa poslednja dva albuma potpuno nas je opčinilo. Poslednja numera koju je izveo sedeći za klavirom tik uz Morana (“Tagi”), bila je deo operskog komada koji upravo komponuje. Ovo je bio jedan od vrhunaca festivala.

 

Komentari