[69. MARTOVSKI FESTIVAL] Filmski buket Miloša Tomića

„Dobrodošli na program kratkih filmova i priča o njima. Toplo, drugarsko filmsko veče. Osvežio sam zvučno jedan stari film, izvadio po nešto dobrodržeće iz naftalina, kupio budzašto nešto i na buvljaku. Prikazaću ono na čemu trenutno radim a u pomoć sam pozvao i mladu snagu – Aleksandra Lazara koji je u video mikseru, „sažvakao“  stari stop trik hit. Pa, da vidimo! Miloš Tomić

Foto: Stanislav Milojković

 

Miloš Tomić, vrdoglavi filmadžija i neiživljeni muzikant još od 1993. Uvek na biciklu. I dalje aktivno pravi nove i popravlja svoje stare loše filmove.

 

PROGRAM:

Pljunuti poljupcem (05’) 2007. (zvučno osvežen 2022.) Mladić koji živi bukvalno na ulici, klizi sa lakoćom asfaltom i komunicira sa barama, ispljunutim žvakama i prolaznicama koja ga slatko gaze. Napaljeno snimana stop-trik animacija.

Katalog (03’) 2022. Na jednom mestu svi moji radovi za sve one koji nemaju vremena da ih gledaju natenane.

Glineni golub (05’) 2005. Dirljiva ljubavna antiratna i pomalo jeziva priča o poslednjem ljubavnom susretu, o vojniku i devojci.

O robovima i robotima (04’) 2014. Igra linijama, materijalima, predmetima i bojama u bezuspešnom pokušaju da nađem slikovnu asocijaciju na poruku Radivoja Kašanina generacijama koje dolaze.

Rođački šamar  (20’) 2013-2022. Čitava familija pretvorena u filmsku ekipu. Glume u minijaturama koje sami smišljaju, sole mi pamet savetima, ali i pristaju na niz ludorija u koje ih pozivam.

Glineni golub (04’, parodija na original) 2018. Pokušaj da se na brzaka, video sredstvima prepriča i izimitira priča i tehnika stop trik animacije iz originala, ali sada siromašnim sredstvima i na brzaka.

Veče uz radio (07’) 2014. Kućni trazistor, kojim se igra jedan dečak, spaja udaljene muzičke svetove koji se drugačije nikada ne bi sreli. Fantazmagorični gulaš, u stvari, erotski film.

Čudo (03’, spot za grupu Lelee) 2021. Buket svakodnevnih, voajerskih i dnevničkih trenutaka, snimaka, sakupljanih, kradenih telefonom bez mnogo razmišljanja.

Užegli krtičnjak (03’) 1993. Moj prvi film, inspirisan ličnim otkrićem Dade i nadrealizma, „blesavštine“. Danas me je delimično sramota tog filma i zato ga ovde puštam.

Glineni golub (03’) remiks Aleksandra Lazara. Prva saradnja sa mladim , vrlo talentovanim umetnikom koga sam nagovorio da u svoju video mikser Baltazar mašinu ubaci taj moj film i uradi mu šta god hoće. Rezultat ću prvi put videti na projekciji.

Glas života (03’, trejler) 1997-2014. Svoj loš studentski film pretvorio sam u zabavan trejler koji ga zavodljivo prodaje.

Mali profesori muzike (03’, trejler) 2012. Mladi đaci muzičkih škola koji su već pokupili sve stroge manire svojih profesora, uče me da sviram SVE instrumente!

Oktobarski salone (04’, trejler) 2009. Počeo kao namenski film o toj velikoj izložbi, a pretvorio se u raspevani, kritičan dokumantarac, slatko-gorke, lične intonacije.

Glineni golub (02’, prepričan film) 2019. Seansa u kojoj dečak gleda projekciju animiranog filma i pokušava da ga uživo prepriča.

Dok sam bio u stomaku, napipao sam rukom svoju pišu i tako shvatio da sam dečak (10’) 2021. Otac zaluđen muzikom, razbijanjem starih prozora i njegov sin, opčinjen igricama u neuspešnom pokušaju da povrate bliskost i razigranost koju su nekada imali (i snimali).

Filmska tombola (03’) super 8 film. Dve rolnice super 8 filma sa buvljaka koje ni sam još nisam video. publika bira. Projekcija sa 8mm projektora.

 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival su podržali: Austrijski kulturni forum, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

 

Komentari