DI LUNA BLUZ BEND ovog petka “na zidiću” ispred DOB-a

U nastavku programa koncerti “na zidiću” u petak, 6. septembra od 20 časova, na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda nastupiće Di Luna Blues Band. Sastav koji je  osnovan 1989. godine ima status velike klupske atrakcije. Rodonačelnik bluza na ovim prostorima i jedan od osnivača benda Dragan Marković Mare, pokrenuo je deset godina ranije Bluz Kvintet, a nešto kasnije Point Black.

“Zainteresovanost za bluz javila se 1960. godine kada sam preko gospel muzike, Golden Gate Quarteta i Plattersa stigao do bluza. Tada sam prvi put čuo gitaristu Mike Bloomfielda i to je možda bio presudan trenutak kada sam se opredelio da idem u tom pravcu“, kaže Dragan Marković Mare, gitarista benda.

Di Luna Blues Band je osnovan sa prevashodnim ciljem da kroz žive nastupe podeli radost muziciranja i ljubav prema bluzu.

“Uživo sviranje shvatam kao istinsko i jedino pravo obraćanje publici u kojoj se razmeni energija koju je nemoguće doživeti preko cd-a ili nekog nosača zvuka. Interesovanje za bluz varira, ali mi je drago da kažem da imamo stabilnu bazu koja se stalno obnavlja mlađim generacijama“, ističe Mare.

Tokom godina, učestvovali su na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim festivalima, deleći često nastupe sa najvećim svetskim zvezdama jazza i bluza.

“Svirali smo na dosta festivala od Exita, Summertime Jazz Festivala do Čobanskih dana u Kosjeriću. Možda u najlepšem sećanju mi je ostao nastup na Nišvilleu u tvrđavi kada nam se na bini priključio Larry Rey, inače jedan od Plattersa“, objašnjava Marinković.

Kao veliki pobornici nastupa uživo, pohvalili su ideju DOB-a da organizuje koncerte ,,na zidiću“.

,,To je izvanredan projekat u kome se direktno, u neformalnom kontaktu obraćamo publici. Predstavlja šansu, pre svega, za mlade bendove, ali i mi svojim učešćem dajemo podršku toj ideji i najavljujemo jedan sat dobre, prave svirke“, kaže Dragan Marković.

Bend je kroz mnogobrojne nastupe za sve ove godine bio rasadnik muzičara koji su odlazili u najpoznatije popularne orkestre. Danas Di Lunu čine: Milan Mirosavić – bubnjevi, Marko Cvetković – bas, Slobodan Negić – gitara, Goran Stojković – gitara i vokal, kao i Dragan Marković Mare – gitara.

 

 

Komentari