ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #23

Weather Report – “Weather Report”
Mahavishnu Orchestra – „Inner Mounting Flame“

Ploče donose: Žikica Simić i Dragan Ambrozić

 

Predstavljamo neke od najvažnijih stranica i najboljih albuma popularne muzičke istorije!

Dva sveta su se sudarila – kao u pesmi „Tina & Glen“ benda Thin White Rope – početkom 70-ih na muzičkoj sceni: džez i rok. Godine 1971. rođen je džez rok, pozanat i kao fusion. Nikog nije ostavljao ravnodušnim. Jedni su ga obožavali kao što bi obožavali neku kreolsku lepoticu sa Kariba. Drugi su govorili da je to frankenštajnovski bastard.

Dva albuma se nalaze na početku te muzičke avanture: istoimeni debi album grupe Weather Report i „Inner Mounting Flame“ benda Mahavishnu Orchestar. Najnovije izdanje tribine iz ciklusa “Zlatne godine” posvećeno je tim pločama.

Muzika benda Weather Report ima rokerski pogon, slobodu džeza, ingenioznost klasične muzike. Ukrašene je elementima preuzetim iz muzičke tradicije Orijenta, Afrike i Brazila. Ponekad zvuči kao svesvetski muzički karneval. Slično je i sa muzikom grupe Mahavishnu Orchestra. Snaga roka, improvizatorski džez duh koji ne zna za granice, ritam indijske raga muzike, stani-kreni pulsacije, otvorenost za onostrano i neuhvatljivo.
Oba benda su osnovali muzičari koji su u prethodnom delu karijere svirali sa Majlsom Dejvisom. Weather Report je osnovao pijanista Džo Zavinul, a Mahavishnu Orchestra gitarista John McLaughlin. Njihova muzika, na neki način, predstavlja transponovanje Majlsovih muzičkih ideja u rok milje.
Zlatne godine predstavljaju dva najznačajnija albuma džez roka. Brzina, virtuoznost i nebo kao granica su odlike muzike koja je na repertoaru.

*********************************
Ciklusom razgovora pod imenom „Zlatne godine“ želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

Komentari