ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #18

Black Sabbath – “Paranoid”

Nirvana – “Nevermind”

Ploče donose: Žikica Simić, Moma Rajin i Dragan Ambrozić

 

Predstavljamo neke od najvažnijih stranica popularne muzičke istorije!
Ispitujemo šta znači biti glasan i beskompromisan u rokenrolu! Mada mnogi pretenduju na mesto najbučnijih, neosporno je da su sledeće dve grupe u svoje vreme spadale u najtvrđe po zvuku, definišći nove žanrove: Black Sabbath kao začetnici hevi metala, i Nirvana kao grandž predvodnici.

Pre tačno 40 godina, engleska grupa Black Sabbath objavila je dva albuma – istoimeni debi i “Paranoid”. Ovaj drugi se smatra njihovim najboljim autorskim delom, koje ih je proslavilo zahvaljujući seriji fantastičnih pesama, kao što su naslovna, “War Pigs” ili “Iron Man”, što su svaka za sebe postale zaštitni znak ove grupe. Posebno je naslovni singl “Paranoid” postao vanvremenski svetski hit i jedna od najprepoznatljivijih rok stvari te epohe, ustoličivši ovaj bend kao jednu od glavnih snaga tada nastalog, potpuno nov žanra pod imenom – hevi metal. Vratićemo se na originalni zvuk iz kog je ovaj žanr potekao, da bi proverili koliko i kako je uticao na mnogobrojne slične sastave koji su se pojavili posle Ozzyja Osbournea i drugova. Po nedavnom izboru magazina RollingStone – “Paranoid” je najbolja metal ploča svih vremena.

Kad je obećavajući bend iz Sijetla, pod imenom Nirvana pred kraj 1991. objavio album “Nevermind”, niko nije očekivao lavinu prodaje koja je usledila u vreme novogodišnjih praznika. U godinu 1992, ploča je ušla kao prva na Billboardovoj top listi, smenjujući Michael Jacksona. Tajna fenomena jednog od glavnih bendova grandž pokreta, bila je u brilijantno talentovanoj pojavi Kurta Cobeina, lidera sastava, koji je upravo ovde našao način da iskaže do tada prigušeni antikonzumeristički revolt svoje generacije. Zajedno sa grupama istog naraštaja, kao što su Pearl Jam, Mudhoney, Soundgarden, Alice In Chains, Screeming Trees – Nirvana je predvodila alternativnu rok kuturnu revoluciju koja je dospela do šire javnosti upravo zahvaljujući ovoj ploči. Kao jedan od najprodavanijih albuma svih vremena, ne samo u rokenrol žanru, “Nevermind” danas spada u najznačajnije muzičke proizvode XX veka.

*********************************
Ciklusom razgovora pod imenom „Zlatne godine“ želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

Komentari