Tribina: Mladi na društvenim mrežama

Ciklus tribina: “Mladi i demokratija”

Učesnici: Jelena Ćopić (Fakultet za medije i komunikacije, autor sadržaja na YouTubu), Damjan Silbaški (apsolvent Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Konceptualni umetnik). Moderator: Marko Miranović, diplomirani politikolog, master političke teorije i parlamentarizma (Fakultet političkih nauka), glavni urednik YouTube kanala ”Impact

 

U Domu omladine Beograda i tokom 2020. godine nastavlja se ciklus tribina ”Mladi i demokratija’, u okviru kojeg ćemo se baviti različitim temama u vezi sa razvojem demokratije i demokratskih ideja među mladim ljudima. Prva tribina baviće se mladima iz ugla društvenih mreža.

Primetna je sve veća aktivnost mladih na društvenim mrežama, koje im često služe kao glavno sredstvo komunikacije i razmene informacija. Sve više mladih poseduje YouTube kanale kroz koje plasiraju program koji sami stvaraju, namenjen prvenstveno njihovim vršnjacima. Kreatori YouTube sadržaja su i sami svoji “urednici”, pa se postavlja pitanje relevantnosti, kvaliteta i adekvatnosti programa koji su dostupni najširoj javnosti. U svetu i kod nas, neki od ovih YouTube autora su jako popularni i prati ih veliki broj mladih ljudi, čak i dece. Pitanje koje se nameće jeste kako je došlo do  tolike popularnosti nekih YouTube kanala i koliko su, uz uvažavanje slobode izražavanja koja čini bitan segment ovih programa, ovakvi sadržaji prilagođeni deci ili tinejdžerima, koji ih najviše prate. Da li je, možda, nedostatak adekvatnog sadržaja namenjenog mlađim generacijama u programu tradicionalnih medija, doveo do toga da se mladi okrenu prevashodno autorima YouTube programa.

 

 

Komentari